De kracht van het menselijke internet: ervaringen met zelfvoorziening en zelfbestuur in een Franse vallei
In 2005 vertrok René van Riel naar Frankrijk om daar een nieuw, zelfvoorzienend bestaan op te bouwen. Na wat omzwervingen vond hij een goede plek in de Haute Vallee de Aude. In deze bijdrage laat hij zien wat er zoal mogelijk is als een hele regio zelfvoorziening en zelfbestuur nastreeft.
Een voordeel van deze regio is dat hij de afgelopen dertig jaar bevolkt is geraakt met mensen van allerlei pluimage. De meesten zochten een andere manier van leven waardoor er al veel ervaring is in autonomie. Veel initiatieven waren al volop ingeburgerd, toen twee jaar geleden de noodzaak hiervan ten gevolge van de plandemie duidelijk werd.
Het bleek noodzakelijk om een eigen markt in de vallei te beginnen om zodoende volledig aan onzinnige maatregelen te ontsnappen. Onze markt is niet aangemeld bij de prefectuur en de burgemeester en gendarmerie doen een oogje dicht. In een leegstaand kasteel verkopen we diverse lokale producten en zijn er initiatieven zoals bijvoorbeeld de weggeefhoek.
Het terras met koffie thee en gebak vormt het hart van de markt. Hier ontmoeten we elkaar en worden nieuwe ideeën en contacten geboren Hier begint ons menselijk internet, ons lokale web van verbinding.
Los daarvan zijn er nagenoeg in elk dorp groepen op gericht die gezamenlijk kijken wat er lokaal gedaan kan worden om de gemeenschap leefbaar te maken en een antwoord te hebben op de mondialisering. Onderstaande initiatieven zijn al gerealiseerd.
Voedsel
Na een goede inventarisatie in de regio bleek dat we al veel produceren. Maar niet voldoende indien iedereen zou overschakelen op lokaal en biologisch. De knelpunten liggen voornamelijk bij de granen en de wintergroenten.
Om nieuwe en jonge boeren te ondersteunen is er een stichting die hun helpt bij het opzetten van een bedrijf. Ze benaderen landeigenaren om hun grond vrij te geven of weer in cultuur te brengen.
Met behulp van de burgemeesters wordt gekeken wat er mogelijk is op het gebied van wetgeving en landbouwgrond te beschermen met behulp van het bestemmingsplan.
De producten vinden hun weg via diverse lokale biologische supermarkten, de markten en lokale voedselpakketten die elke week verspreid worden.
Zaadgoed wordt ingezameld en gedistribueerd door een zaadbank. Op deze manier bewaren we lokale rassen en krijg je plantgoed dat aangepast is aan het lokale klimaat en de lokale bodem.
Handel en economie
We hebben een eigen supermarkt en een eigen café / restaurant. Elk hebben ze ongeveer tachtig eigenaren en als er iets ondernomen of besloten moet worden doen we dat in goed overleg. Iets wordt aangenomen of verworpen door middel van stemmen. Een jaar geleden hebben we uitgebreid gedebatteerd over het al dan niet aanpassen aan de huidige regelgeving. Bij de stemming werd aanpassen van tafel geblazen.
Overigens hebben we in twee jaar nog geen enkel bezoek gehad van de politie en we doen zowel in de winkel als in het café uitsluitend hetgeen wij willen. Beide activiteiten hebben geen winstoogmerk en we hebben in totaal twaalf mensen die er een goed salaris verdienen. Het geld wat overblijft wordt geïnvesteerd in de bedrijven zelf of wordt gebruikt ter ondersteuning van andere lokale projecten.
We organiseren benefietavonden waar je jou project kunt presenteren. Het geld dat ingezameld wordt, met onder andere een diner, gaat na stemming naar een lokaal project. Van een ezelopvangcentrum, tot een speelotheek voor kinderen. Alles kan.
In de regio kunnen we betalen met een lokale munt die circuleert in de vorm van biljetten. De lijst met deelnemende bedrijven en ondernemers is dankzij de plandemie goed gegroeid. Daarnaast is er de G1 gelanceerd. Een vrije valuta (monnaie libre, zie https://monnaie-libre.fr/) die je uitwisselt via een internetaccount.
Communicatie en transport
Voor het uitwisselen van informatie hebben we een lokale evenementenagenda, een facebookpagina en een lokaal onafhankelijk radiostation. Er wordt hard gewerkt om onderling en onafhankelijk van de overheid te kunnen communiceren in geval van….. De bakkies 27mc zijn van stal gehaald. We proberen om in elk dorp een bakkie te plaatsen.
De overheid had een paar jaar geleden de dieseltrein geschrapt. Vrijheidsstrijders hebben gevochten om hem weer op de rails te krijgen en het is gelukt. Voor een euro kunnen we weer naar de stad. Daarnaast is er een meerijdcentrale waarbij via een website aankunt geven waar je heen gaat of waar je heen wil. Voor een klein bedrag kun je meerijden. Bovendien is liften hier nog steeds normaal.
Educatie
Voor het uitwisselen van kennis zijn er maandelijks bijeenkomsten tijdens welke een medebewoner kennis deelt met mensen uit de vallei. Bijvoorbeeld over broodbakken, het stekken van planten of je immuunsysteem opkrikken met behulp van kruiden. Erg nuttig en gezellig.
Kinderen krijgen hier veel thuisonderwijs. Dat was al het geval aangezien het Franse onderwijs zo slecht is dat het meer wegheeft van mishandeling dan van educatie. De leerlingen worden door de overheid bestookt met lesstof waaruit blijkt dat indoctrinatie het hoofddoel is van modern onderwijs.
Amusement
Vrij snel na het invoeren van de vrijheidsbeperkende maatregelen gingen concerten, dansavonden, koorrepetities en dergelijke ondergronds. Aangezien de openbare gemeentelijke ruimtes hiervoor niet meer toegankelijk zijn, maken we gebruik van schuren, leegstaande fabrieken en andere privégebouwen. Zolang je dit met enige discretie doet en niemand lastig valt is alles prima.
Gezondheid
Naast het feit dat hier nog veel kennis aanwezig is van oude, effectieve huismiddelen zijn er veel mensen actief met allerlei massages en therapieën.Veel mensen verzamelen kruiden om die te verwerken tot gezonde geneeskrachtige hulpmiddelen. Lokale artsen verstrekken discreet de middelen die verboden zijn. Ergens speelt nog het idee om in ieder dorp een EHBO-post in te richten, maar voorlopig ontbreekt de noodzaak daartoe, aangezien de lokale brandweer goed en graag eerste hulp verleent. En vooralsnog kun je in de ziekenhuizen terecht zonder geïnjecteerd te zijn.
Energie
Op de grote gemeentelijk gebouwen in het dorp liggen zonnepanelen en ‘s nachts gaat de openbare verlichting uit in de hele vallei. Het geld dat daarmee uitgespaard wordt is gereserveerd voor het opknappen en ombouwen van oude windmolentjes tot energiecentrale. Meer en meer huizen worden losgekoppeld van het energienet aangezien de bewoners kiezen voor eigen stroomvoorziening.
Conclusie
Door de aanwezigheid van goedlopende alternatieven vergeet je deze crisis. Hierdoor kunnen we onze focus houden op hetgeen voor ons van belang is en hebben we tijd en ruimte om aandacht te besteden aan onze toekomst. De hierboven genoemde initiatieven zijn dan ook slechts voor een periode van transitie. Om het pad te effenen naar een toekomst die het menselijke potentieel volledig tot zijn recht doet komen. En waardoor zal blijken dat wij mensen, indien wij ons potentieel laten opbloeien, veruit superieur zijn aan de technologie. Die nu oppervlakkig gezien op mensen indruk maakt, maar niet in de schaduw kan staan van de kracht die in ieder mens in potentie en latent aanwezig is.
Gerelateerd
Lessen uit 13 jaar zelfvoorzienend leven in Frankrijk
De economische macht terugpakken met levensboerderijen
Hoe start je met een levensboerderij?
Een voedselcoöperatie opzetten: samen overvloed scheppen en verdelen
The Great WE-set, zo gaan we dat doen! – lezing zaterdag 20 maart
Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.
Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?
Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.
Nieuwsbrief TransitieWebSchrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet. Nieuwe sociale media netwerkenTransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig. Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier. |
Hai hoi. Wij zijn een gezin dat wil vestigen in de Haute Vallee, al 10 jaar, wonen nu in de camper, geven onze 3 kinderen thuisonderwijs en we willen lokaal en biologisch kleinschalig gaan boeren. We zijn o.a. te vinden op Oervrouw (het magazine) en De Boerdereis. We zouden graag in contact komen met deze organisatie en mensen. We verbinden graag. Hartelijke groet Melanie en Arno
Hoi Melanie.
Dat klinkt naar een droom van ons, van mij en mijn vriendin Anna. We zijn dit jaar begonnen Frankrijk aan het verkennen naar een vestigingsplek voor het verwezenlijken van die droom.
Zullen we verder praten via mijn mailadres (info@pallasia.nl)? Dan kan mijn vriendin meelezen…
Hartelijke groet, Rinus (waarschijnlijk ook de hartelijke groet van Anna die er nu even niet is:)
Is er een Engelstalig stuk hierover te vinden? Grappig hè. Het armste dorp van Frankrijk. Misschien dat de mensen die er wonen er we heel anders over denken.
monnaie libre is een leuk idee, maar waarom niet gewoon Monero gebruiken? Steeds het wiel opnieuw uitvinden helpt niemand…
Fijn je artikel te lezen Rene. Goed dat jullie oude effectieve huis- en voedingsmiddelen weer gebruiken, waardoor je gebruik maakt van wat er in de directe omgeving al is. Positief met elkaar in contact blijven is ook zo helpend voor ieders welzijn. Ik wens jou en jullie toe dat dit door er de focus op te houden goed blijft gaan en uitbreiding vindt. Groet Willy
Geweldig om te lezen ! Trots op jullie wat jullie daar presteren én trots dat ik je zus mag zijn René x
zo mooi dit, zoiets wil ik ook graag, alleen niet in frankrijk.
Daar wordt op veel plekken in Nederland al aan gewerkt in lokale netwerken.
Zie bijvoorbeeld www.transitieweb.nl/voedi…boerderij/
Maar dat kan ook goed hoor carla. Zelf was ik helemaal niet van plan om naar FR te gaan. Ik ben begonnen in Ruinen in een caravan bij mensen op het erf. Prima naar mijn zijn gehad. Je hebt niet veel ruimte nodig om zelfvoorzienend te zijn. Een beetje ruimte is noodzakelijk maar vooral medemensen die zelf ook openstaan voor verandering en bereid zijn om zichzelf minder afhankelijk te maken van het systeem (matrix). Verzin en creeër gewoon iets wat je leuk vind, jou werkelijkheid. Het leven is vele malen boeiender als je het heft in handen neemt en je eigen realiteit vorm geeft. En dat kan overal.
Het klinkt als een soort paradijs!!! Leven met elkaar zonder graaicultuur, heerlijk. Ik krijg de neiging om te vragen of ik mee mag doen. Is er een mailadres, contactpersoon waar ik wat kan vragen/aanbieden?
Vind het ook een prachtig initiatief. Zou ook graag weten waar ik meer te weten kan komen.
hoi yolande,
Het paradijs klinkt goed maar we hebben ook hier nog een weg te gaan. Maar bij behoorlijk wat mensen leeft de intentie om het anders aan te pakken. Met vallen en opstaan leren we om opnieuw het samenleven uit te vinden. Maar eerlijk is eerlijk we komen als mensheid uit een duister dal en dat is hier niet anders hoor. Soms realiseer ik me ook dat ook wij hier last hebben van dezelfde nulkken en grillen als de mensen in de internationale politiek, media en handel. Alleen de schaal is anders. Iedereen zal persoonlijk moeten transformeren om te komen tot een andere realiteit.
Hoi René.
We willen graag kennis maken met de streek waar jij woont om zelf iets te beginnen en ook om deel te nemen aan een groter geheel.
We willen een tijdje op een camping gaan zitten om vandaaruit de omgeving te verkennen. Kun je een mooi gelegen camping aanraden, liefst een camping met een Nederlandse eigenaar?
Hartelijke groet, Rinus en Anna
Hallo René, wat een prachtig en inspirerend stuk weer. Ik woon zelf in de Var maar heb sterk het gevoel hier ‘klaar’ te zijn en ben me aan het oriënteren waar in Frankrijk ik zou willen wonen. De regio Haute Vallee de Aude is mij niet bekend en zou het graag eens willen bezoeken. Je vermeldt niet de naam van het dorp waarover je schrijft en daar zal je je reden voor hebben, maar ik ben er wel erg benieuwd naar. Misschien dat je me dat in een mail wilt sturen? Hoop nog veel mooie stukken van je hier te gaan lezen.
Marlies,
Het canton waar ik woon behoort tot de armste regio’s van Frankrijk en ons eigen dorp is het armste dorp van het hele land! De chateaux zijn bescheiden of vervallen en de mooie landhuizen zijn dun gezaaid. Ik heb inderdaad bewust de plaatsnamen weggelaten aangezien de laatste twee jaar de druk op de regio behoorlijk is toegenomen door vluchtelingen uit de grote Franse steden. Met alle gevolgen van dien. De prijzen van huizen en grond zijn helaas gestegen en als een huis met tuin/grond niet binnen een paar dagen weg is is er iets echt niet in de haak. Vaak komen ze al niet meer in de verkoop en geeft de makelaar de vrijgekomen huizen onderhands door aan belangstellenden.
Wat de Var betreft. in 1982 heb ik daar een tijdje verbleven en het leek me leuk om 37 jaar later weer eens terug te gaan. Dat had ik beter niet kunnen doen. Met name de kust was onherkenbaar verwoest. Vakantiewoningen en de toeristenindustrie heeft zijn werk gedaan. Wat een ravage.
Ik woon in de Hérault, dus in de buurt van de vallei D’AUDE. Jammer dat tegenwoordig veel zaken niet zonder gevolgen bekend gemaakt kunnen worden. Ik had ook graag geweten in welke plaats ik al dit moois kan bewonderen.
Hi Rene. Dank je wel voor je reactie. Ik ga toch eens kijken of ik er achter kan komen waar het precies is (ik begrijp overigens je terughoudendheid) Tja de Var is aan het veranderen. Ik woon in een klein dorpje in de buurt van Aups en Tourtour (jou vast wel bekend) maar daar is het ook drukker aan het worden aangezien meerdere mensen genoeg krijgen van de drukte aan de kust. Ik kom daar zelden, heb er weinig mee. Zou erg graag in een meer authentieke boerenomgeving willen wonen maar wel in het zuiden willen blijven. Ben niet kapitaalkrachtig dus heb geen interesse in een chateau of landhuis haha maar een klein huurhuisje op een rustige plek voor mij en mijn poezen zou ik heerlijk vinden. Ik ga puzzelen. Nogmaals dank voor de moeite die je hebt genomen om te reageren. Hartelijke groet, Marlies
Wat fijn om dit te lezen René !
Prachtige en liefdevolle initiatieven.
Erg inspirerend ..
Prachtig en super inspirerend ! Chapeau ?