Hoera, we missen houvast!

De lucht als houvast

Op de beginnende ‘complotdenker’ komt heel wat af. De behoefte aan houvast is dan ook groot. Maar zonder vaste grond onder de voeten ben je een stuk beter af.

Veel mensen wezen voorheen de suggestie dat er een wereldwijd complot bestaat meteen van de hand, wegens de tegenstelling die dat opleverde met hun wereldbeeld van honderden ‘onafhankelijke’ landen.

De coronacrisis en de inconsistente draconische maatregelen die nu echter wereldwijd worden uitgevaardigd van de VS tot Rusland, van Brazilië tot China en van Zuid-Afrika tot Noord-Korea, rammelen flink aan die oude zekerheid.

Plots toont de vroeger veel te ver gaande aanname van ‘Eén wereldregering achter de schermen’ zich in al zijn ‘glorie’. Plots wordt met dit besef ook de deur opengezet voor nog meer vragen en twijfels. Chemtrails worden als realiteit óók vaak van de hand gewezen omdat dan ‘alle regeringen mee zouden moeten doen’.

Een confronterende denkoefening

Verdeel en heers blijkt niet langer een stoffige slogan te zijn waarmee vroeger simpele boeren en middenklassen bij de neus genomen werden. Nochtans is het voor een grote groep mensen toch een brug te ver toe te geven dat ze dan misschien toch dommer waren dan ze dachten.

Hun ego en gevoel van controle staan op het spel. De aanname ‘dat ze dat wel zouden weten’ is erg naïef te noemen en ook meteen een teken van het onvermogen de complotsuggestie serieus te nemen. Immers, ALS je voor een moment zou willen nadenken over de mogelijkheid van een gehersenspoelde bevolking die wordt geleid en gestuurd door krachten achter de schermen, dan impliceert dat per definitie dat je eigen wereldbeeld in vraag gesteld moet worden. Maar blijkbaar verkeren deze mensen in de intellectuele onmogelijkheid om zichzelf buiten hun eigen illusie te plaatsen, ook al gaat het maar om een denkoefening. ‘The Matrix’ aanbevelen is dan de enige oplossing. 🙂

Een vergelijkbaar mechanisme zie je echter ook terug bij de wat ‘wakkerderen’ die aan de haal gaan met de één of de andere alternatieve nieuwsbron of ‘whistleblower’. De ingebakken psychologische drang naar zekerheid is zo groot dat de ene overtuiging snel wordt ingewisseld voor een alternatieve werkelijkheid waarin ‘alles een complot is’. Een truther-goeroe is dan precies wat er nodig is om de cognitieve dissonantie op te lossen.

De hang naar zekerheid

Cognitieve dissonantie is de psychologische stress die ontstaat wanneer twee gegevensbronnen in dusdanig conflict zijn dat er aan diepgewortelde overtuigingen en in de persoonlijkheid verankerde zekerheden getornd wordt.

Vandaar dat complotdenkers ‘gekkies’ zijn. Door andersdenkenden gek te verklaren, wordt de innerlijke stress opgelost en kunnen de oude zekerheden behouden blijven. De feiten die aangehaald worden zijn immers afkomstig van ‘een gek’, en kunnen dus genegeerd worden.

Ook staatspropaganda is de perfecte fopspeen voor mensen die aan het twijfelen gebracht worden door de onvermijdelijke onthullingen die meer en meer voorbijkomen. Aannemen dat organisaties binnen de Amerikaanse staatsbestel rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen van 9/11 zorgt voor een dergelijke innerlijke paniek dat ‘Bin Laden’ werd geslikt als zoete koek. Daarbij werd door grote groepen mensen op indrukwekkende wijze voorbijgegaan aan onloochenbare feiten: een vliegtuig dat in een veel te klein gat in het Pentagon verdwijnt wordt plots een bewijsbare mogelijkheid, en de sussende debunking sites zijn er om de in vertwijfeling verkerende burger gerust te stellen zodat ze vrolijk hun kop weer in het zand kunnen steken.

Oude en nieuwe slaperigheid

Maar ook ‘de wakkeren’ maken zich zoals gezegd schuldig aan vaak groteske aannames, zodat ook zij met een gevoel van triomf weer terug kunnen keren in hun door ego gedreven superioriteitsgevoel. Ze vervallen eigenlijk meteen na hun ‘wakker worden’. weer in hun oude slaperigheid. Ook zíj hebben vaak moeite zich buiten hun eigen illusie te plaatsen: hoe naïef is het niet te denken dat je wordt grootgebracht met leugens, en dat je dan op een goede dag plots immuun wordt voor de psychologische indoctrinatiemethodes die al generaties bestaan en met de hele maatschappij zijn verweven? Heel veel van de alternatieve complotliteratuur is vervuild met van de pot gerukt veronderstellingen, foute informatie, en doelbewuste gecreëerde verwarring. Als dat alles dan nog wordt overgoten met een new age sausje kom je al gauw terecht bij bedenkelijke auteurs die ‘dingen doorkrijgen’ van bronnen waarvan dan met enthousiasme wordt aangenomen dat ze betrouwbaar zijn.

Was de maanlanding fake?

Only empty cup can be filled, maar als je meteen na het leeggieten het glas met een nieuwe drank vult, is er ook geen plaats meer voor iets anders. Leren leven met onzekerheden is van het grootste belang om je weg te vinden in de huidige kakofonie van informatie, meningen en opinies die voorbijkomen.

Het is een grote kans om het gebrek aan houvast dat ontstaat door het opgeven van externe bronnen van autoriteit, kennis en zekerheden te vervangen door een zelf gevoed gevoel van eigenwaarde. De durf om zelf te leren nadenken, een mening te vormen, en die te leren in vraag stellen en/of aan te passen van zodra zich een alternatieve visie aandient.

Dat wil dus zeggen dat je bijvoorbeeld moet leren leven met de onzekerheid of de maanlanding nu al dan niet fake was. Misschien komen we het ooit te weten, misschien niet. Je hebt het eigenlijk niet nodig in je leven dat soort dingen ‘zeker te weten’.

Believers en non believers

We worden op scholen en universiteiten grootgebracht met ‘goed’ of ‘fout’. ‘Ik weet het (nog) niet’ daar scoor je geen punten mee en oogst je geen applaus mee. Onze neiging om alles meteen onder te brengen in de categorie ‘waar’ of ‘niet waar’ is groot. Een believer en een non believer zijn in hetzelfde bedje ziek. Maar hoe zou Miss Marple ooit een moordmysterie hebben kunnen oplossen als ze net dat éne onbelangrijke detail of die éne vreemde samenloop van omstandigheden niet ergens had opgeslagen?

Het is van belang een ’wait-and-see drawer’ in het leven te roepen. Een mentale la met info waar je nu (nog) niks mee kunt en waarin je puzzelstukjes verzamelt tot je er genoeg van hebt om te gaan leggen.

Van zodra je met die instelling op onderzoek uitgaat, fiets je met het grootste gemak van ontdekking naar ontdekking, terwijl je telkens oude denkbeelden kunt aanpassen als het nodig is.

Het pad van wijsheid

Ik wil deze korte mijmering graag beëindigen met dit wijze citaat, dat als nieuwe zekerheid kan dienen bij uw zoektocht naar de waarheid ?

Accepting or rejecting any doctrine or concept reveals a lack of mental maturity.

When we reject or accept something, it is because we have not comprehended it.

Where there is comprehension, accepting or rejecting become irrelevant.

The mind that believes, the mind that does not believe, the mind that doubts, is an ignorant mind.

The path of wisdom does not rely on believing, not believing, or doubting.

The path of wisdom consists of inquiring, analyzing, meditating, and experiencing.

For the mind, the truth is the unknowable from moment to moment. Thus, the truth has nothing to do with what our mind believes or stops believing, nor does it have anything to do with skepticism.

The truth is not a matter of accepting or rejecting, rather, it is something to experience, something to undergo and comprehend.

Samuel Aeun Weor

Foto: A_Different_Perspective

Gerelateerd

Vier maanden coronacrisis: een tussenbalans in acht stellingen

De coronacrisis, de strategie van de antichrist en de antroposofie

 

Wil je dit artikel delen op social media?

Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.

Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht. Of je maakt een schermafbeelding.

Heb je op Facebook last van fact checkers? Die kun je blokkeren.
Ga naar Instellingen, dan klikken op Blokkeren. Daar typ je de naam of het e-mailadres van de fact checker in en bevestigt die. Als je ergens ook de optie Toevoegen ziet staan, vul dan fact checker in en klik op Zoeken. Er verschijnt dan een lijst met fact checkers. Deze kun je vervolgens allemaal tegelijk blokkeren.

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

  1. John schreef:

    “…dan impliceert dat per definitie dat je eigen wereldbeeld in vraag gesteld moet worden. Maar blijkbaar verkeren deze mensen in de intellectuele onmogelijkheid om zichzelf buiten hun eigen illusie te plaatsen…”

    Neemt de auteur deze woorden zelf ook ter harte?

    • dirk verelst schreef:

      Dag John. Zoals ik in het artikel probeer duidelijk te maken, gaat het eerder om het afpellen van je oude wereldbeeld, dan om het aannemen van een nieuw alternatief. Ik heb in mijn eigen vakgebied door schade en schande moeten leren, en al een paar keer oude zekerheden overboord moeten gooien. De eerste keer bezondigde ik mij inderdaad aan contradependentie: zoals vandaag de dag veel nieuwe (of oude) complotdenkers gaan van ‘niets is een complot’ naar ‘alles is een complot’. Dat zijn twee zijden van dezelfde munt, waarbij elke zin voor nuance en kritiek al gauw verloren gaat. Omdat ik dit proces een paar keer ben doorlopen, is mijn reactie op nieuwe info minder categoriek geworden, en ik kan beter de relativiteit van mijn eigen standpunten inzien. Met vriendelijke groet
      Dirk

  2. Ingrid schreef:

    Mooi artikel, ik broed er verder op .. Dank

  3. Peter schreef:

    Goede morgen redactie, het is mij niet duidelijk wie jullie zijn maar ik bewonder de moed en de strijdvaardigheid. Met name de inzending van vanaf spreekt zeer aan. Dank je wel.

    Peter Mosk

    • Fred Teunissen schreef:

      Hallo Peter, dank voor je waarderende woorden.
      Ik ben Fred Teunissen, de initiatiefnemer en inhoudelijke beheerder van TransitieWeb. Henk Jansen doet het technische beheer. En er zijn een tiental vaste medewerkers die af en toe een bijdrage leveren. Iedereen ondertekent met zijn of haar naam.
      Zie ook: www.fredteunissen.nl

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.