Wecken in gebruikte potten en andere methoden om voedsel lang te bewaren

We eten allemaal wel eens groenten uit een pot. Die gaat daarna meestal direct de glasbak in en dan is alles weer opgeruimd. Zelf ben ik daar het afgelopen jaar wat anders over gaan denken. Je kunt jie potten een tweede, derde, enzovoort leven geven.

Meestal weckte ik in weckpotten die ik kocht. Ik kwam echter steeds vaker potten tekort. Hierdoor ben ik gaan wecken in de potten waar al groenten in gezeten had.

Na dit meermalen gedaan te hebben, merk ik dat deze potten zeer geschikt zijn voor een terugkerend gebruik. Voor het wecken is het noodzakelijk dat de deksel niet beschadigd is.

Wecken is heel eenvoudig het belangrijkste is dat er zeer schoon gewerkt wordt.

In de volgende video zie je hoe je rode bieten kunt wecken.

Bewaring droge etenswaren

De potten die een licht beschadigde deksel hebben, gebruik ik voor de bewaring van droge etenswaren zoals rijst, gedroogde bonen, erwten en zelf gedroogd fruit.

Om etenswaren zoals deze zo lang mogelijk goed te houden zullen de glazen potten weer in het donker bewaard moeten worden. Deze manier van bewaring zorgt voor een langere bewaartijd dan bijvoorbeeld in het kartonnen doosje waar de rijst in verkocht wordt.

Voor alle etenswaren die voor een langere periode bewaard moeten worden is een constante niet te warme temperatuur het meest geschikt.

Fermenteren

Een andere manier om eten op ouderwetse manieren lang houdbaar te houden is door fermenteren. Deze Belgische dame kan daar alles over vertellen

Dit kan ook: in zuur leggen

Zon in de pot

Nu we toch met potten bezig zijn nog een hele mooie tip. Met een kleine binnenpot zonder deksel en een grote buitenpot met deksel kun je – met behulp van zonlicht – off the grid destilleren.

In het filmpje wordt uitgelegd hoe dat werkt.

Met deze methode kun je wasbenzine schoonmaken voor hergebruik of alcohol uit overjarige wijn terugwinnen. Deze alcohol kan je dan gebruiken bij de schoonmaak of voor het ontsmetten van wondjes. Of als brandstof in een spiritusbrander.

Let op: gebruik deze recycle-alcohol liever niet in combinatie met voedsel. Dus niet om groenten of fruit in te bewaren. Bij destilleren kan soms methanol vrijkomen en dat is een giftige stof.

Gerelateerd

Groentezaden zijn betaalbaar goud. Zorg dat je altijd een voorraadje hebt.

Een nieuwe wereld in je achtertuin dankzij permacultuur

Nogmaals: leg een groentetuintje aan!

Weekendfilm: Green is the new Silver (lining)

 

Foto op Home: AKuptsova

 

Wil je dit artikel delen op social media?

Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.

Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht. Of je maakt een schermafbeelding.

Heb je op Facebook last van fact checkers? Die kun je blokkeren.
Ga naar Instellingen, dan klikken op Blokkeren. Daar typ je de naam of het e-mailadres van de fact checker in en bevestigt die. Als je ergens ook de optie Toevoegen ziet staan, vul dan fact checker in en klik op Zoeken. Er verschijnt dan een lijst met fact checkers. Deze kun je vervolgens allemaal tegelijk blokkeren.

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. bartelo schreef:

  Wat een goeie, leuke en handige tips! Bedankt! Vorig jaar ben ik voor het eerst begonnen met wekken in gebruikte glazen potten. Met ontsmetten heb ik gelezen dit met kokend water en wat soda te doen. Dat is wat omslachtig omdat de potten daarna nog met kokend water moeten worden schoongespoeld. Ik ga het nu proberen met een pan kokend water op het vuur en aan de slag met fermenteren. Leuk!
  \

 2. petermrvanhees schreef:

  Heb het op alle mogelijke manieren veel toegepast, vooral ook met vruchten als bramen, frambozen bosbessen. Heb alle mogelijke jampotjes, soepglazen enz gebruikt maar ook wel flessen met een bredere hals.
  Mijn ervaring is dat na het een pot of fles door kokend water halen en ook de deksel je direkt moet vullen tot ruim een vingerdik onder de rand. Het deksel er op schroeven en aflaten koelen. Op zijn kop zetten is niet nodig omdat de damp condenseert die het volume van het vocht veel kleiner maakt in de pot trekt het deksel strak, welt zich naar binnen.
  leuk werk,
  Peter

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.