Update levensboerderij Wilp (4): volgend jaar een zomer- en een wintertuin

Driekwart jaar na de start hebben we besloten om volgend jaar op de helft van het beschikbare terrein een meer gangbare tuinbouwmethode toe te passen. Op de andere helft gaan we verder met ons experiment met het opbrengen van hooi volgens de Ruth Stout-methode. Het eerste gedeelte noemen we de zomertuin. Het tweede de wintertuin.

levensboerderij Wilp

Op de zomertuin verbouwen we seizoensgroenten voor onmiddellijk gebruik, of, maar dan ingemaakt of gefermenteerd, voor later.
Op de wintertuin komen bewaargroenten. Deze zijn vooral bestemd voor de periode dat er niet vers uit de moestuin kan worden geoogst.

Op de zomertuin wordt geschoffeld en bewaterd. Op de wintertuin doen we dat allemaal niet. Daar passen we de uitgangspunten toe van de permacultuur. Beide tuinen krijgen een eigen coördinator.

Prima aardappeloogst

Ondanks de langdurige droogte hebben we de eerste weken van september onder het hooidek een prima hoeveelheid aardappels van goede kwaliteit aangetroffen. Inmiddels wordt deze oogst onder de deelnemers en donateurs verdeeld.

Door de hooilaag bleef de bodem koel en vochtig. Na het opbrengen hebben we er nauwelijks nog omkijken naar gehad. Af en toe gras weghalen, daar bleef het bij. Er is al die droge maanden niet gesproeid op de aardappelvelden.

Bij het oogsten bleek overduidelijk dat een luchtig en dik hooidek de beste opbrengst geeft. Met een te compacte laag (ook als die vrij dun is) komen de stengels niet goed door het dek heen en is de opbrengst laag. Bij een te dun hooidek sterft het onderliggende gras niet af, waardoor dat de jonge aardappelplanten gaat verdringen. Ook dan is de opbrengst stukken lager.

Luchtig en dik

Onze conclusie na dit seizoen: de hooilaag moet minstens 20 centimeter dik zijn. Hoe meet je dat? Niet met een meetlint of duimstok (wat we dachten), want dan is hij te dun. Je moet de laag zachtjes met je hand aandrukken. Kom je dan uit op 20 cemtimeter, dan is het goed. Althans, minimaal goed. Wat dikker is nog beter.

Nog een conclusie: al in het najaar en met veel aandacht en zorg een stevig, dik en luchtig hooibed aanleggen is de voorwaarde voor succes. Het hooi heeft dan voldoende tijd om zichzelf (aan de onderzijde) en de onderliggende graslaag te composteren.

Een uitdaging voor volgend jaar is om methoden te vinden om ook andere gewassen in het hooi te laten groeien. Bijvoorbeeld bieten, wortelen en uien.

Tot zover het goede oogst-nieuws. We hebben ook tegenslagen gehad. Zo vielen de in het hooi aangeplante kolen en pompoenen merendeels ten prooi aan slakken. Dat was ook met knolselderij het geval, zelfs nog nadat we het hooidek weggeschoven hadden.

Daarentegen doen de rode kolen op de onthooide grond het nu goed. Na de eerste flinke regen zijn ze krop aan het vormen. Ook dit kan een redelijk goede oogst opleveren.

Humusrijk

De velden waaruit we nu de aardappels hebben geoogst, worden volgend jaar toegevoegd aan de zomertuin. De grond is daar nu mooi los en het gras dat er nog staat kan gemakkelijk met wortel en al worden weggetrokken. Wat opvalt is dat deze grond humusrijk is en goed vocht vasthoudt.
De hooivelden voor de aardappels van volgend jaar (de wintertuin) komen naast deze pas geoogste velden te liggen. Met de aanleg van de nieuwe hooivelden gaan we – door ervaring wijzer geworden – al de komende maand aan de slag.

Verbreding

Onze groep bestond tot voor kort uit elf enthousiaste mensen. Na de verbindingsmiddag op zaterdag 17 september komen daar zes nieuwe deelnemers bij. Dat is een mooie omvang voor de beide tuinen.

Deze groei is ook nog om een andere reden welkom. In de groep leeft de sterke wens om op meer terreinen actief te worden. Te denken valt aan gezondheid, kleding en hergebruik van bouwmaterialen. Ook daarin willen we elkaar beter kunnen helpen. En: als het even kan met gesloten beurs. De komende maanden gaan we deze nieuwe aandachtsgebieden verkennen en daarna in het werk van onze levensboerderij integreren.

Levensboerderij Wilp

 

Alouette

Een nestje aardappels (Alouette)

 

Bewoner van een holle aardappel (salamander)

Zaterdag 17 september: verbindingsmiddag op de tuin

Levensboerderij wilp

 

Gerelateerd

NieuweTijd Podcast – Levensboerderij Wilp (audio)

Niels Lunsing in gesprek met drie initiatiefnemers van Levensboerderij Wilp

Update levensboerderij Wilp (3): een half jaar onderweg en we leren iedere dag wel iets

Update levensboerderij Wilp (2): enthousiasme, maar ook onzekerheid over volgend jaar

Update levensboerderij Wilp: een vliegende start dankzij hooibalen

Hoe start je met een levensboerderij?

De economische macht terugpakken met levensboerderijen

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Om planten beter en harder te laten groeien, is het verstandig om orgoniter te gebruiken, dus begraven in de grond. Tower busters b.v.
  Bij mij in huis groeien ze ook beter

 2. pikiverschueren schreef:

  Wat een prachtige nieuwe wereld zijn jullie daar aan het starten.

 3. ineke de Ruiter schreef:

  wat mooi en wat een goed idee dat hooi.ik ga het ook proberen.heb deze zomer buiten de prei tussen onkruid gelaten en dus ook niet gesproeid.nu het onkruid weg gehaald ivm de regen.prei staat er mooi bij.
  succes verder daar
  Ineke

  Belgie

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.