Nogmaals: leg een groentetuintje aan!

Eind maart vorig jaar, toen de eerste lockdown twee weken gaande was, ried ik aan een groentetuintje aan te leggen. Ik herhaal deze oproep vandaag, nu de tweede lockdown drie weken onderweg is. Deze lockdowns ondermijnen de wereldeconomie. Met onherroepelijk voedselschaarste als gevolg. Wie verstandig is gaat nu zelf zorgen voor (een deel van) zijn voedselvoorziening.

Denk je dat het zo’n vaart niet zal lopen? Dat de supermarkten je wel zullen blijven voorzien van alles wat je nodig hebt?

Verdiep je dan eens in de analyses van Christian Westbrook (alias Ice Age Farmer).

Aan de hand van tal van online bronnen brengt hij uitgebreid de desastreuze gevolgen in kaart die de lockdowns hebben voor de wereldwijde toevoerlijnen van voedingsmiddelen. Zie bijvoorbeeld de video aan het einde van dit artikel.

Ik vind de video’s van de Ice Age Farmer zeer waardevol. Ze bevatten informatie die je niet snel ergens anders tegenkomt en zeker niet in de grote, gevestigde media.

Het beeld dat Christian Westbrook schetst wordt bevestigd door de gelekte lockdown routekaart, waarover we eind oktober schreven. In dit document worden ernstige supply chain verstoringen voorzien die zich in de loop van het tweede kwartaal van 2021 gaan manifesteren. Letterlijk staat er: “Projected supply chain break downs, inventory shortages, large economic instability. Expected late Q2 2021.”

Het kan altijd

Zelf je eigen groenten verbouwen kan altijd. Hoe je ook leeft of woont.

Het mooiste is het als je een volkstuintje kunt huren, maar dat is inmiddels wel heel moeilijk geworden. Bijna overal zijn lange wachtlijsten. Ik zou daar niet op gaan wachten.

Als je een tuin hebt, richt deze dan geheel of gedeeltelijk in als moestuin.
Heb je geen tuin, kijk dan of je kan samenwerken met iemand die wel een (grote) tuin heeft en deel de opbrengst.

Heb je geen buren of vrienden met wie je dit samen kunt doen, kijk dan eens bij boeren in de buurt. Misschien zijn die bereid om je een stukje van hun land te laten huren.

Woon je driehoog achter en heb je geen kennissen met een grote tuin? Of woon je simpelweg te ver van het platteland af? Denk dan eens aan een raamtuin. Of aan een mini moestuin op je balkon of vensterbank.

Concentreer je dan op die groenten die de hoogste voedingswaarde hebben bij een zo klein mogelijk volume. Kiemgroenten zijn hiervoor heel geschikt.

Een zonnig noodrantsoen

Zonlicht en zuurstof zijn eveneens fundamentele ‘voedingsmiddelen’. Je kunt stellen dat alle groenten ‘verpakt zonlicht’ zijn. Direct zonlicht is in zekere zin dan ook voeding zonder verpakking.

Als de toevoerlijnen instorten, de schappen leger raken en de voedselprijzen door het dak schieten, dan is het fijn als je een eigen tuintje hebt en misschien wat voorraden van goed bevaarbare groenten (aardappelen, bieten, pompoenen, wortelen, droogbonen, knoflook, uiten). Door regelmatig in de zon te zijn maak je dit noodrantsoen compleet.

Food wars: nations halt exports, import anything in sight

Gerelateerd

De routekaart van een ijzingwekkend complot

Leg NU een groentetuintje aan!

Hoe we de totalitaire machtsgreep weerstaan en UN Agenda 2030 het nakijken geven

Hoe we de globalistische machtsgreep kunnen weerstaan

Foto: HansLinde

 

Wil je dit artikel delen op social media?

Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.

Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht. Of je maakt een schermafbeelding.

Heb je op Facebook last van fact checkers? Die kun je blokkeren.
Ga naar Instellingen, dan klikken op Blokkeren. Daar typ je de naam of het e-mailadres van de fact checker in en bevestigt die. Als je ergens ook de optie Toevoegen ziet staan, vul dan fact checker in en klik op Zoeken. Er verschijnt dan een lijst met fact checkers. Deze kun je vervolgens allemaal tegelijk blokkeren.

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

14 reacties

 1. Jan schreef:

  Hallo, we leven inmiddels in bijna 2e kwartaal 2022……. Die roadmap gaat over 2021…….

 2. medusa schreef:

  Margie,
  Helaas zit er landbouwgif en hier bij ons in de bollenstreek, ontzettend veel bloembollen/lelie-gif op de paardebloemen!
  De wind neemt het mee, en zelfs in de duinen werd vorig jaar DDT gemeten, wat in 1980 al verboden werd. (bewoners zijn zelf gaan meten door crowdfunding) Wij in de bollenstreek plassen allemaal gif uit, incl. de babyluiers, en het ligt ook in huis. (koop geen bloemen meer! kweek ze zelf)

  Zembla heeft hier een heel archief over, en greenpeace ook…. ik heb hier rapporten van het R.I.V.M, maar er word niks mee gedaan. Ik heb niet voor niets al 3 tumoren weg laten halen, de laatste uit mijn hoofd was 7 cm, en ik ben pas 57. Wij pelden die bollen met DDT als kind met onze blote handjes…..elke zomer 5 weken lang vanaf 11 jaar. De altzheimer afdelingen zijn hier extreem vol met dikke wachtlijsten.

  Ook onze slootjes zijn gif, er zwemt niks meer in. Maarten v/d weyden is ook opgegroeid met leliegif in noordholland (ergste van alle bloemen) en zwom als kind in die slootjes….deze man denkt dat tie puur pech heeft gehad, maar ziet niet in dat hij gebruikt word met zijn elfstedenzwemtochtjes, om het kankerfonds te steunen (lees big pharma) Het kankerfonds en longfonds b.v. zullen montsanto nooit aanpakken, de veroorzaker van alle ellende.! (Daarom geef ik collecte niks, maar leg het uit)
  Ik ADVISEER dan ook om alles wat je wildplukt, eerst te wassen in bi-carbonaat, om het ergste gif eraf te wassen. In zeeland zijn het aardappelen, in de betuwe fruit enz. enz. Nederland staat 3e op de wereldranglijst met gifgebruik, er gaat jaarlijks 8 kilo over elke vierkante meter! Bi-carbonaat of baking soda staat in de super bij de bakmiddelen.

 3. Margie schreef:

  Vierkante meter tuinen, milestones, voedselbos in de stad
  stadstuinieren.nl/moest…-je-gewas/

  with food forest farming we can solve the problems in the world
  Geoff Lawton on-line lessen…gratis, dus echt wat voor Nederlanders 😊 het is wel in de engelse taal.

  Ook veel videos zeer hoog niveau qua uitleg, boven-wijs…met een leraar met liefde en passie voor zijn vak-werk

  Ken je de apotheek van God? Nu ook in het Nederlands vertaald, zal het opzoeken…gevonden

  youtu.be/vAoS4LdKt8A

 4. Fred Teunissen schreef:

  Reactie van René uit Frankrijk:

  Persoonlijk investeer ik al ruil 13 jaar in een zo’n groot mogelijke autonomie. Permacultuur, schapenkaas, bier, zeep, energie etc etc. Meerdere mensen in de vallei ( in zuid- Frankrijk ) hier zijn daarvan doordrongen dat dit inderdaad noodzakelijk is.
  Mede naar aanleiding van mijn eigen ervaringen zijn we tot een conclusie’s gekomen;
  Dit is niet voor iedereen weggelegd, niet iedereen heeft groene vingers ,
  Het vraagt een behoorlijke investering in tijd en ruimte,
  En soms kan het behoorlijke tegen zitten met het weer, schimmels, ongedierte etc etc.

  Vandaar de volgende initiatieven alhier;
  We hebben eerst een inventarisatie gemaakt van hetgeen er in een straal van 10 kilometer te krijgen is aan voedsel. En dat bleek heel veel te zijn.
  De zwakke punten bleken te zijn, groente en dat met name in de winter en vervolgens granen spelt en of zaden, boekweit, spelt etc

  Wijn en vlees echter in overvloed.

  Meerdere amateurs en semi profesionele groente- en fruit telers hebben de koppen bij elkaar gestoken hoe we daar verandering in kunnen brengen.
  De gemeentes in de vallei zijn aan het inventariseren welke gronden beschikbaar gesteld kunnen worden waarop groepen mensen aan de slag kunnen. Een persoon heeft de cave onder zijn chateau beschikbaar gesteld voor de koele oplag van groente en fruit. Distributiepunten voor de groenten. etc.
  Oude windmolens worden omgebouwd om energie te leveren. Nou teveel om hier op te noemen.

  Maar als eerste en misschien wel het belangrijkste; DOE HET SAMEN EN NEEM HET HEFT IN EIGEN HANDEN.
  Ga in overleg, help elkaar, zoek verbinding. We moeten stoppen met nog langer en verder te individualiseren. De overheid is er NIET meer voor ons, we zullen het zelf moeten doen. Moedertje staat is al in de jaren 80 ernstig ziek geworden en geen idee waneer ze precies overleden en begraven is.
  Rekenen er niet meer op ze is gewoon opgehouden te bestaan. Nu is het aan ons!
  René

 5. Saakje schreef:

  Hoe kun je zaden het best bewaren ? Goeie zaden zullen tzt ook niet meer te krijgen zijn …?.

  • Fred Teunissen schreef:

   Ja, heel goed punt!
   Het is in deze nieuwe situatie belangrijk om zo mogelijk zelf je zaad te oogsten. Dat kan als je één sterke plant (of een paar) helemaal laat uitgroeien tot er rijp zaad gevormd is. Je kunt dat dan in een papieren zakje doen en laten drogen in een koele ruimte. Als de zaden er al bijna vanzelf uitvallen kan het handig zijn dat zakje eerst over een takje te schuiven en dan de steel los te snijden. Vervolgens draai je het zakje om en schud je (bijvoorbeeld bij sla, andijvie en allerlei kruiden). Bonen kun je laten drogen, uit rijpe courgettes en pompoenen kun je de pittten halen, enzovoort.
   Dit is een goed filmpje: youtu.be/TBeIWJcdbEA
   Er zijn over het hele land ook zaadbibliotheken, waar je zaad kunt inbrengen en meenemen.
   Kijk bijvoorbeeld eens bij Stichting Roeach (op 20 locaties in Friesland). Er zijn tientallen van dit soort initiatieven (bijvoorbeeld Soest, Brussel en Evergen).
   Uiteraard kun je ook planten met elkaar ruilen.

 6. connie schreef:

  Ik ben een paar jaar geleden begonnen mijn tegels zoetjes aan uit mijn achtertuin te halen,
  er groeien nu 2 appelboompjes en wat frambozenstruiken als omheining.
  Ik heb veel potten met aardbeien, 2 blauwe bes struikjes, en vaste kruiden zoals een maggiplant, salie, marjolein, munt, die hoef je maar 1 x te zetten. Momenteel heb ik zelf veldsla, vanwege de zachte winter. Ook ben ik in kringloopwinkels bij de boeken gaan kijken .Boeken over geneeskrachtige en eetbare wilde planten en wat wij onkruid noemen, maar wat vroeger gewoon als groente gegeten werd,
  zoals rode klaver bijvoorbeeld. ik eet dat nu 2 jaar en het doet je goed! brandnetelsoep paardebloemen heerlijk echt waar, ook snijbiet is makkelijk te zaaien en blijft opkomen, makkelijk voor de beginner..
  Ik zet sommige kruiden in de pure wodka om tinctuur van te trekken..
  zo maak ik van mijn rode zonnehoed mijn eigen enchinaforce en met salie tinctuur tegen opvliegers (jaja heb ik ook) Ook je eigen paddestoelen kweken op koffieprut is leuk, en inderdaad Fred, kiemgroenten heb ik ook in een donkere hoek op het aanrecht. Eerdaags ga ik een hokje voor 2/3 krielkippetjes maken met een rennetje…..heb ik eitjes ook. Eierschalen gooi ik door de blender,komt er als poeder uit,
  goed voor de tuin, en zelf kun je ook dagelijks een mespuntje nemen voor extra kalk.

  Wist je dat in de middeleeuwen een stuk weiland , de helft meer waard was, als er rode klaver op groeide? het is superfood voor vee ook…..:-)
  (nee ik kom niet uit t’zalk ;-))

  • Margie schreef:

   Waar paardenbloemen groeien is monsanto niet geweest! Waar je ook bent en je ziet ze…pluk er een paar incl wat blaadjes heerlijk in de sla
   Bloemblaadjes drogen…na het proces gebruiken als thee. Dan-de-lion, is de engelse naam

   Brandnetel thee ook super goed!

   Heb je ruimte voor compost hoop Connie? Dan willen je kipjes straks dolgraag helpen met het maken van compost…

   Groene groetjes 🍃

 7. Christine schreef:

  Helaas ik woon in een flat met een serre/balkon en kan zelfs geen bloeiende planten houden vanwege de zomerse hitte achter glas

 8. Dirk Verelst schreef:

  Misschien een tip voor mensen die net als ik complete moestuinbeginners zijn… ik heb gekozen voor moestuinbakken van ‘Makkelijke Moestuin’. Een systeem gebaseerd op ‘square foot gardening’ van Mel Bartolomew. Je wordt echt bij het handje genomen, en blijkbaar levert zo’n bak echt veel op op minimale oppervlakte. Ik kan er (nog) niet over getuigen want ik ga dit dit jaar voor het eerst doen, maar het nieuwe boek en de bijhorende app die je vertelt wanneer wat te doen geven mij alvast vertrouwen. Er hoort ook een community bij waar je ervaringen kunt delen.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.