Groentezaden zijn betaalbaar goud. Zorg dat je altijd een voorraadje hebt.

zaden betaalbaar goud

Ik las laatst het artikel op TransitieWeb met het advies om nu je groentetuin aan te leggen. Dat is zeker een goed idee en wellicht straks noodzaak. Maar in de praktijk ben je daar mogelijk nog niet aan toe. Koop dan in ieder geval alvast zaden in.

Bij de aanschaf van zaden gaat het om een relatief kleine investering. Voor 20 tot 25 euro heb je al een behoorlijke diversiteit.

Heb je nog nooit groenten gekweekt, start dan met eenvoudiger soorten. Eigenijk zijn dat de soorten die je overal in de moestuin ziet. Dus: wortels, uien, bonen, koolsoorten, andijvie, prei, bieten.

Ik raad je aan om hier ook knolrapen bij te doen, zeker als je geen ruimte hebt voor aardappels. Een paar knollen is veel voedsel.

De eenvoudigste manier om aan zaden te komen is ze te bestellen bij een webshop. Onderstaande webshops hebben allemaal een biologische zadenassortiment.

Webshops voor zaden

Hier enkele goede leveranciers. Een greep uit het aanbod:
Dutch Garden Seeds (gratis verzending groentezaden vanaf 15euro)
Zaadhandel Van der Wal
Vreeken’s zaden
Zadenkopenonline.nl
Garant Zaden
De Bolster
Zelfs bij bol.com kun je zaden bestellen

Zaden winnen

Uiteindeljk is het van belang dat je ook steeds meer je eigen zaden gaat winnen uit de gekweekte gewassen. Daarom is het belangrijk om geen genetisch gemodificeerde zaden te kopen of F1 zaden.

F1 zaden geven mooie gewassen, maar geven niet altijd goed zaad om verder mee te kweken.

Zelf verzamel ik ook alle zaden die ik tegenkom. Zo bewaar ik alle zaden die in mijn gekochte paprika’s zitten. Ditzelfde met meloenen en pompoenen.

Ook uit tomaten kan het zaad bewaard worden, maar deze zaden zijn er door het hoge vochtgehalte wat moeilijker uit te krijgen. Dit is een heel kort filmpje met tips hoe je dat kunt doen.

Zelfs citroen-, mandarijn- en sinaasappelpitten bewaar ik. Niet alles is geschikt voor iedereen om te kweken. Maar wat zaden bewaren kan altijd. Wie weet vind je iemand die het leuk vind om een citroenboom op te kweken.

Mijn oude uien zijn op dit moment aan het uitlopen. Ik heb er nu een (binnen) in een potje staan. Deze laat ik bloeien en daar haal ik er straks het zaad uit.

Heb je ook plek in de tuin om later bessenstruiken in te zetten, dan kunnen de zaden uit de bessen van de supermarkt gehaald worden.

Droogbonen

In de supermarkt liggen bij de groente-afdeling droge bonen, erwten en droge mais. Ze zijn geschikt voor zeer lange bewaring en het is direct heel voordelig zaad. 500 gram voor 1.95 ongeveer. Hier zit enorm veel in als je het als zaad gebruikt.

Het enige nadeel is dat je niet weet of het lage struikbonen zijn of slingerbonen die je omhoog moet leiden (stokbonen).

Alle bonen kunnen al jong en groen gegeten worden zoals sperziebonen. Wanneer je de zaden uit de supermarkt gebruikt, weet je dat je ook direct een geschikte soort hebt om te laten rijpen. De rijpe peulen kun je dan weer drogen en zo krijg je nieuwe droogbonen.

Zelf kweken

Over het zelf kweken valt veel te zeggen. Gelukkig is er nog geen censuur op de filmpjes met tips hoe je dat het beste kunt doen.

Zeer geschikte video’s voor de beginnende kwekers zijn die van Herwig Garden.
Rob Herwig heeft voor elk gewas een filmpje. Dit is er eentje over het kweken van slaplantjes.

Wil je voor de langere termijn ook nog kruiden, zoals gember en kurkuma? Dan kun je die wortels ook in een pot doen. Het worden dan kamerplanten.

Ben je nog niet toe aan een moestuin? Start dan toch alvast met het verzamelen of kopen van wat zaden. En kijk eventueel naar wat filmpjes om er toch zin in te krijgen.

En ben je wel toe aan een moestuin? Leg dan in het begin de lat niet te hoog.

Ik ben zeker een groot voorstander van permacultuur, maar als je gaat voor een eenvoudige start en een hoge opbrengst aan oogst, dan is de traditionele moestuin wel de makkelijkste en beste start. Ook bij kleinere tuinoppervlakten is deze aanpak meer geschikt.

Tenslotte: ik denk dat delen een hoog goed is. Als je zelf zaden wint, verzamelt of koopt dan kun je een deel daarvan weer uitdelen of ruilen voor zaden die jij nog niet hebt.

En als iedereen wat kweekt, dan heb je samen een hele maaltijd.

Succes!

Gerelateerd

Een nieuwe wereld in je achtertuin dankzij permacultuur

Nogmaals: leg een groentetuintje aan!

Leg NU een groentetuintje aan!

 

Foto: StockSnap
Foto Home: giogio55

 

Wil je dit artikel delen op social media?

Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.

Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht. Of je maakt een schermafbeelding.

Heb je op Facebook last van fact checkers? Die kun je blokkeren.
Ga naar Instellingen, dan klikken op Blokkeren. Daar typ je de naam of het e-mailadres van de fact checker in en bevestigt die. Als je ergens ook de optie Toevoegen ziet staan, vul dan fact checker in en klik op Zoeken. Er verschijnt dan een lijst met fact checkers. Deze kun je vervolgens allemaal tegelijk blokkeren.

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

  1. Gerrie Nienhuis schreef:

    En aardperen (topinamboer) is ook een mogelijkheid. Vraagt een ruime tuin. de knollen kunnen goed tegen vorst is mijn ervaring. ((gewoon in de grond laten zitten en oogsten als je ze nodig hebt, wordt er vorst verwacht dan kun je ze wel even (liefst in de kelder) bewaren))
    Heb je er veel van dan kun je in het voorjaar de jonge scheuten ook als groente eten. (als je de plant niet teveel uitput kun je haar ook nog laten uitgroeien, heb je in het najaar weer verse aardperen)
    Veel succes!

    • Tatjana schreef:

      Wie weet gun ik me nog een keer tijd om dit soort overlevingsgewassen onder de aandacht te brengen. Bedankt voor de aanvulling

  2. Cathelijne schreef:

    Bij het telen van groenten en tuinieren lijkt mij van belang ook bewust te zijn van het belang van biodiversiteit en ook bij het telen van gewassen rekening te houden met het behoud van inheemse soorten. Dit omdat exotische gewassen inheemse soorten kunnen verdringen. Groentetuintjes zijn dan niet alleen van belang voor consumptie door de mens alleen, maar ook voor het herstel van een natuurlijke balans en diversiteit van planten en dieren. Een verhaal apart, maar door de monocultuur van gewassen en het monopolie van Monsanto en Bayer dreigen inheemse gewassen te verdwijnen. Verzamelen van zaden van eigen teelt is daarom om meer dan een reden heel belangrijk. Het lijkt me niet voor niks dat de ruil van zaden al op de nominatie staat om verboden te worden. Er zijn vanuit dit besef informeel verschillende activiteiten om zaden onderling te ruilen en kwekerijen en clubs die zich hier speciaal mee bezig houden.

    ZIe ook :

    www.cruydthoeck.nl/
    Cruydt-Hoeck heeft de droom meer biodiversiteit te creëren met bloemrijke vegetaties voor plant, dier en mens. Cruydt-Hoeck is kweker en leverancier van inheemse wildeplantenzaden en ecologisch passende bloemenweidemengsels.

    hetlevendarchief.nl/
    Het opzetten van een zadencollectie om de genetische diversiteit van wilde planten veilig te stellen. Dit willen we bewerkstelligen door zaden te verzamelen van alle inheemse plantensoorten, te beginnen met de meest bedreigde soorten, en deze op te slaan in de Nationale Zadencollectie. Wanneer een soort achteruit dreigt te gaan kunnen de zaden uit de Nationale Zadencollectie worden gebruikt voor populatieherstel.

    www.debolderik.net/

  3. Molenaar schreef:

    Geef aub ook de bolster als zaadhandel op, biodynamische zden, erg krachtige zaden.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.