De seizoensgroenten van de herfst

Transities zijn er op allerlei schaal. Natuurlijk, het is fijn om te fantaseren over grootschalige omwentelingen die je in één klap een reuzestap verder zouden brengen. Naar een wereld zonder kernenergie, een bankensector zonder zakkenvullers of een gezondheidszorg die zowel arm als rijk evenveel te bieden heeft. Maar ook kleine stapjes kunnen voldoening geven. Zeker als je ze heel simpel zelf kunt zetten. Vandaag nog. Zonder eindeloos getouwtrek met overheid of bedrijfsleven.

Een voorbeeld van zo’n klein, laagdrempelig transitiestapje is het eten van seizoensgroenten.

Voedselkilometers
Allereerst groeien ze in het betreffende seizoen gewoon in Nederland. Dichtbij huis dus. Dat betekent dat ze binnen de kortste keren vanuit de grond op ons bord liggen. Heerlijk vers en zonder intercontinentale vliegreis achter de rug. Dat scheelt ettelijke voedselkilometers en daar doen we het voor. Want wie op het voorgaande linkje klikt, kan lezen dat al dat gesleep met voedsel verantwoordelijk is voor maar liefst 11 procent van de totale CO2-uitstoot. En dan hebben we het alleen nog maar over gesleep door de lucht. Doodzonde en bovendien onnodig.

Spruitjes
Maar met het eten van seizoensgroenten help je niet slechts het milieu. Ook je lichaam wordt er blij van. Het leuke is namelijk dat seizoensgroenten van eigen bodem je precies verschaffen wat je op dat moment nodig hebt. Een duidelijk voorbeeld daarvan vormen de onvolprezen spruitjes. Die helpen je graag de winter door. Wie regelmatig spruitjes eet, hoeft geen sinaasappels te laten invliegen. Een portie gekookte spruitjes (ongeveer 200 gram) bevat zelfs ruim 2½ keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. En ze groeien gewoon bij ons in de klei. De hele winter door kun je verse spruitjes plukken, van augustus tot maart.

Herfstgroenten
Maar goed, het is nu herfst en geen winter. Daarom hieronder het lijstje seizoensgroenten van de herfst. De overige seizoenen vullen we dan later aan, als de tijd daar is.

Eet er lekker van, in het besef dat jouw eigen kleine transitie door de maag gaat. Net als de liefde, dus dat zit wel goed.


aardappel

andijvie

bleekselderij

bloemkool

broccoli

knolselderij

komkommer

maïs

pastinaak

pompoen

prei

radijs

rammenas

rode biet

rodekool

savooikool

schorseneer

venkel

wortel

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Clara schreef:

    Ik zou een aanvulling willen geven op de herfstgroenten. Op onze biologische markt in NH vinden we nu geen komkommer, mais en radijs. Wel veldsla , winterpostelijn, snijbiet, witte kool, zuurkool, spitskool. boerenkool, wortelpeterselie, ui. En tegenwoordig ook steeds vaker de Romanesco, of torentjesbloemkool zoals mijn kleinkinderen zeggen; ook wel wiskundige bloemkool genoemd.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.