De basisprincipes van survival gardening
Begin dit jaar sprak Christian Westbrook (Ice Age Farmer) met auteur David the Good over voedsel verbouwen in noodsituaties. Wat doe je op je grond als je niks of bijna niks meer kunt inkopen?
The Good maakt in beide video’s heel duidelijk dat er een groot verschil is tussen hobbytuinieren en voedsel verbouwen in een situatie waarin jij en je naasten grotendeels of helemaal op de eigen oogst zijn aangewezen.
Kort door de bocht gaat het bij sirvival gardening om het volgende:
Punt 1: kies voor voedsel met een hoge opbrengst en een goede voedingswaarde. In ons klimaat zijn dat vooral ‘knollen’: bieten, rapen en aardappels.
Punt 2: zorg voor voldoende variëteit. Zet niet alles op één kaart. Verbouw van eenzelfde gewas meerdere soorten. Spreid zo het risico.
Punt 3: breng dieren op je land, vooral kippen.
Maar bovenal: praat met je buren die al langer ervaring hebben met voedsel verbouwen. Zij kunnen je helpen om beginnersfouten te vermijden.
Een fraai aanzicht van je tuin? Verbouwen van bijzondere gewassen? Een voedselbos aanleggen? Dat alles verdwijnt geheel naar de achtergrond als de nood aan de man is.
Dit en nog veel meer in de onderstaande video’s.
Boeken van David the Good
Grow or Die: The Good Guide to Survival Gardening
Compost Everything: The Good Guide to Extreme Composting
Winterse kost
In de volgende video licht Scott Wilson (Gardener Scott, Colorado) toe hoe je – zelfs als er nog sneeuw ligt – al heel vroeg in het seizoen van de volle grond kunt oogsten.
Dit is zijn top 12 van overlevingsgroenten: bieten, rapen, boerenkool, spinazie, witte kool, aardappelen, maïs, pompoenen, tomaten, bonen, wortelen. Aangevuld met knoflook, uien en kruiden.
Gerelateerd
Groentezaden zijn betaalbaar goud. Zorg dat je altijd een voorraadje hebt.
Een voedselcoöperatie opzetten: samen overvloed scheppen en verdelen
Wecken in gebruikte potten en andere methoden om voedsel lang te bewaren
De economische macht terugpakken met levensboerderijen
Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.
Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?
Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.
Nieuwsbrief TransitieWebSchrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet. Nieuwe sociale media netwerkenTransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig. Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier. |
En dan nog mogelijk wel de belangrijkste groentes niet te vergeten…..snijbiet die je vrijwel het hele jaar kunt oogsten en bijna overal groeit…en vergeet dan zeker niet om een paar planten te laten staan om het rijkelijke vele zaad ervan te oogsten…
en in het vroege voorjaar de topjes van de brandnetels die overheerlijk en heel krachtig zijn, in soepen, taarten of als spinazie bereidt.
Dan eenmaal veldsla gezaaid en ook daar her en der laten staan en zaad laten schieten, dan zaait het zich het jaar erop vanzelf overal uit …..als je het niet weg schoffelt…. en daartussen zet je weer andere groenten. Ook pompoen en courgettes zijn dankbare planten.