Red het MKB! Start een alternatieve munt

MKB en zzp’ers zijn hard getroffen door de maatregelen die het kabinet genomen heeft. Zo zijn er ruim 400.000 kortlopende uitkeringen aangevraagd en verstrekt. Voor 1,7 miljoen werknemers wordt het loon (gedeeltelijk) doorbetaald door het UWV. Dit zijn on-voor-stel-bare aantallen.

Autonomie en vrijheid - red het MKB!

Voor een deel van deze ondernemingen is het nu al duidelijk de bedrijfsactiviteiten niet meer opgestart kunnen worden (dit gaat niet alleen om kleine horeca-bedrijven). Voor de overigen is de vraag welke bedrijven de klap op termijn zal kunnen opvangen.

Dit is een aanslag op het kleinbedrijf en een groot maatschappelijk probleem, want……

Echte creativiteit, innovatie en diversiteit komt uit het MKB. Naarmate de bedrijfsomvang toeneemt zien we die waarden vaak opgeofferd worden voor uniformiteit, conformiteit en efficiëntie. Intuïtief voelen we dat aan: we gaan veel liever winkelen in een straat met kleine eenmanszaken dan op de plek waar je dezelfde ketens vind als in elke andere stad.

Kleinere bedrijven hebben ook vaak meer binding met hun omgeving, personeel en met hun klanten. Juist het MKB staat nu onder druk. We worden al psychologisch voorbereid op misschien nog wel zeven lockdowns, of een pandemie die niet ophoud, of de lockdowns die pas ophouden bij het vinden van een vaccin.

Geen alternatieven?

Er is geen kristallen bol nodig om te zien waar dit pad naar toe leidt: het doelbewust laten instorten van het huidige economische bestel. Wat komt daar voor in de plaats?
Een handvol mega-ondernemingen zoals Amazon kan zo’n financiële storm weerstaan. De rest die failliet is meldt zich bij overheden.

De implicatie is dat het gros van ons dan van een van beiden afhankelijk wordt. Vaccinatie, chippen, het installeren van een app, mondkapjes dragen, testen, het hoeft dan allemaal niet verplicht gesteld te worden. Het is een voorwaarde voor toegang tot een basisinkomen (Universal Basic Income, UBI), of tot werk. Met het MKB dat ten gronde is gericht, en geen toegang tot financiële middelen zijn er dan weinig alternatieven. Je kunt voortaan door de hond of door de kat gebeten worden.

Wegbreken uit het systeem

Kern van ons ‘gevangen’ zitten in het systeem is dat we geld nodig hebben om van rond te komen. Het huidige geldsysteem is fundamenteel vampiristisch. Privé-ondernemingen (centrale banken) drukken geld naar believen, terwijl toegang tot geld voor de gewone burger schuld betekent. Geld, en dus macht concentreert zich bij een kleine top, de 1%, en zet de reële sector waar echte waarde wordt gecreëerd onder druk.

Het is om onze autonomie en vrijheid te behouden extreem belangrijk dat we ons aan dit systeem ontrekken.

“Control of money is more important to democracy than voting.”
– Paul Glover (bron)

Alternatief geld

Dit is het alternatief: het opzetten van een lokale munt, die de gemeenschap en het MKB ondersteunt. Gelukkig hoeven we niet vanuit niets te beginnen. Een van de eerste succesvolle projecten met alternatief geld was “Ithaca hours”, opgezet door Paul Glover. Lees hier een interview met hem.

“Nobody who lives in the Ithaca area needs to wait for a beter job, or wait for any job. Rather than hope that new factories open, rather than study the help-wanted ads, rather than expect that interest rates stay down, Ithacans can hire each other.”
– Paul Glover (bron)

Er bestaat al een Nederlandse variant op dit concept: de URA (Uren en Arbeid), ontwikkeld door de United People Foundation. De kracht achter een dergelijke munt is dat het de reële economie en de lokale gemeenschap en ondernemers ondersteunt. En ons stukje bij beetje onafhankelijk maken van het parasitaire financiele systeem.

Waar te beginnen?

Verken de mogelijkheden om een lokale munt in je eigen omgeving te ondersteunen. Bijvoorbeeld de URA. Dit gaat makkelijker samen dan alleen. Een freedom cell kan hiervoor een goed vehikel zijn. Dit zijn decentrale, maar onderling verbonden groepen van acht mensen, die onderling verkennen hoe ze het idee van alternatief geld in hun gemeenschap kunnen introduceren. Wellicht zijn de broodfondsen hiervoor een goed model.

Door middel van extreme propaganda worden we door geconcentreerde, bureaucratische, en kwaadwillende machten een dystopische toekomst ingeleid. Dit is het moment om NEE te zeggen. Laten we kiezen voor autonomie en vrijheid, en onze energie steken in de wereld die we willen.

Our liberation can only be as free as our imagination (mp3 audio)

Verder lezen/kijken

Alternatief geld

Hometown Money: How to Create Community Currency (video)
Website van Paul Glover, oprichter van Ithaca hours
URA United People Foundation
De Dam -Rotterdams geld

Organiseren

Freedom Cells
How to Opt Out of the Technocratic State (free book)
Derrick Broze

Prognoses van de dystopie waar de centrale machten ons in proberen te drijven

Interview en video die een beeld schetsen over de slavernij waar we langzaamaan naartoe gemanipuleerd worden:
The Creation of a False Epidemic – Part V – We are NOT in It Together! with Jon Rappoport

“We are living in twelve monkeys”

Gerelateerd

De corona aanpak is vele malen erger dan de kwaal

Het grotere plaatje van de coronacrisis en 5 to-dos

“Ik spreek hier over een wetenschappelijk, media- en politiek schandaal zoals ik dat nooit had kunnen dromen”

Foto: Pixabay.com, LittleThought

Wil je dit artikel delen op social media?

Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.

Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht.

Ook handig: maak met je mobiele telefoon een foto van je computerscherm en post daarna de foto. Of, als je mobiel internet gebruikt, maak dan een schermafdruk en stuur die rond met een omschrijving van de bron, maar niet met de link.

Loop je toch nog tegen problemen op? Laat het me weten!

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.