De beste alternatieven voor de digitale dwangmunt

Met ingang van het nieuwe jaar komt de Europese Commissie met een voorstel voor de invoering van een digitale munt, die cash geld zal laten ophouden te bestaan. Dit zal de overheid de mogelijkheid verschaffen de transacties van iedereen te monitoren, maar ook betalingen en ontvangsten te kunnen tegenhouden. Gelukkig zijn er alternatieven, we bekijken er drie, die onze vrijheid en onafhankelijkheid op peil kunnen houden. We kunnen immers altijd blijven ruilen met elkaar.

digitale munt

In essentie is geld niets anders dan een middel om het ruilen van goederen en diensten tussen mensen te vergemakkelijken. Doordat mensen echter het geld zijn gaan opsparen en de banken daarvoor rente gingen betalen veranderde de werking van het geld. Daarnaast verzonnen de banken met medewerking van overheden de mogelijkheid om geld te kunnen scheppen. Letterlijk plukken ze het geld van de boom om dit vervolgens tegen rente uit te gaan lenen aan overheden, particulieren en het bedrijfsleven.

Zij mogen in tegenstelling tot de rest van de wereld officieel geld scheppen.

Dit voorrecht van geldcreatie bestaat nog steeds en zorgt ervoor dat geld meer is geworden dan alleen een middel om te ruilen. Het is een beleggingsobject geworden.

Cash

Als je iets koopt en cash betaalt dan is er geen enkele inmenging of controle van hogerhand mogelijk. Het is een anonieme transactie waarbij de privacy wordt gerespecteerd.

Als je betaalt met een creditcard of bankkaart dan is er al veel meer controle mogelijk. Zowel de winkel, het bedrijf als de bank kan de transactie traceren, en ook de overheid kan de gegevens opvragen (wie, wat, waar, wanneer, hoeveel). Maar het nieuwe systeem (CBDC, central bank digital currency) gaat nog veel verder. Het laat toe dat de overheid kan bepalen wat jij met jouw geld mag en kan doen. Het is immers de overheid die dit geld uitgeeft.

Digitaal geld

CBDC staat voor Central Bank Digital Currency of ‘slim geld’. In dit nieuwe monetaire systeem, waarin geen cash geld meer zal bestaan, wordt iedere geldelijke transactie (aankopen, uitgaven, uitkeringen, schenkingen,…) in real time geregistreerd door een computersysteem. Hier kan door Artificial Intelligence gestuurde algoritmen bepaalde transacties automatisch blokkeren.

In het artikel Slim geld (CBDC): burger verliest zeggenschap over zijn geld staan enkele concrete voorbeelden van wat dit tot gevolg heeft.

Alternatief 1. Ruilen oude vorm

Wanneer we weer terugkeren naar de oorsprong van het ruilen, dan zouden we als tegenreactie op de controledrang van de overheid, weer spullen en diensten tegen elkaar kunnen gaan ruilen. Jij geeft mij een kilo aardappelen uit eigen tuin en ik jou daarvoor een kilo kersen.

Helaas past het aanbod van de een niet steeds bij de vraag van de ander. Daarvoor hebben we een hulpmiddel nodig, bijvoorbeeld steentjes of stukjes ijzer, enzovoort. Deze speciale steentjes kunnen dus tegen diensten of goederen omgeruild worden.

Je kunt ook ruilen zonder dat je daarvoor goederen of diensten teruggeeft. Dan kan je een schuldbewijs opstellen waarin je verklaart bijvoorbeeld drie uur schuldig te zijn aan X. Dit schuldbewijs is drie uur arbeid waard dat je dan weer kan inwisselen bij een andere aanbieder. Dit schuldpapier is later vervangen door een munt of een biljet.

Daarnaast bestaan er digitale varianten.

Alternatief 2. Digitaal ruilen

Er zijn tegenwoordig softwareprogramma’s speciaal bedoeld om groepen mensen die met elkaar willen ruilen te helpen. Zo’n systeem noteert de transacties in een bepaalde door de gebruikers van tevoren afgesproken eenheid. Als ik bijvoorbeeld een uur coaching geef van 1 uur dan krijg ik hiervoor van mijn cliënt, digitaal 1 Oor. Mijn cliënt heeft zijn Oors verdiend met het leveren van kilo’s kersen aan diverse mensen in zijn dorp. Steeds als er iets werd geruild noteerden zij dit digitaal. Op deze manier kan je dus ook niets meer uitgeven dan je hebt aan Oors.

Voordeel van dit digitale systeem is dat alle aanbieders gemakkelijk via het ruilplatform hun goederen en diensten kunnen aanbieden. Nadeel is dat het digitaal is en daardoor afhankelijk van elektriciteit en openstaat voor overheidsbemoeienis.

Wil je een dergelijk systeem opzetten dan kan je daarvoor terecht bij cyclos.org. Cyclos is software voor alternatieve geldsystemen zoals Letskringen, Barter netwerken en Tijdbanken.

Alternatief 3. De Florijn

De Florijn is de eerste alternatieve munt die volgens de initiatiefnemers volledig rentevrij en inwisselbaar is voor de Euro en beschikbaar voor particulieren en bedrijven. Op het ogenblik hebben meer dan 3.000 mensen en rond de 500 bedrijven zich als deelnemer aangemeld. Het betaalmiddel maakt een enorme groeisprong door.

De alternatieve munt moet met name het MKB versterken. Consumenten die met Florijn betalen krijgen minimaal 5% korting op hun aankopen.

digitale munt florijn

Stichting de Florijn wil een rentevrije economie bevorderen. Zij opereert professioneel, maar not-for-profit en in het algemeen belang. Naast de Florijn ontwikkelt de Stichting verschillende nieuwe diensten die mensen en bedrijven minder afhankelijk gaan maken van banken en hun koopkracht vergroten.

Kortom enig idealisme kan de Florijn niet ontzegd worden. Via Academy of Happiness ben ik zelf al meer dan vijf jaar aangesloten bij de Florijn. Mensen kunnen hier met hun Florijnen boeken kopen of zich abonneren op DLM Plus. Mijn ervaring is dat mensen een drempel moeten nemen voordat je ze kunt winnen voor het idee van een alternatieve munt. Geld is niet meer of minder dan vertrouwen en dat moet de munt eerst verdienen. De Florijn heeft de afgelopen jaren dus leergeld betaald.

Florijn hulpmiddel, hoe dan?

Op welke manier kan de Florijn bijdragen aan de ontwikkeling van een samenleving buiten de controlemaatschappij?

Initiatiefnemers van allerlei ondernemingen weten ondertussen dat banken en online betaalintermediairs, al dan niet door de overheid hiertoe verplicht, niet zo maar hun diensten zullen aanbieden.
Diverse aanbieders bijvoorbeeld van vrije media hebben het moeilijk een bankrekening te openen. Viruswaarheid kan zelfs geen bankrekening meer openen. Ook de Vereniging van Vrije Journalisten VVJ moest meer dan een half jaar leuren bij banken voor een bankrekening.

Dat maakt een initiatief als de Florijn steeds waardevoller naarmate de onderdrukking groeit. Blijkbaar ziet een groeiende groep mensen dit ook.

Alternatief 4. Cash lokaal geld

Een andere mogelijkheid is het uitgeven van lokaal geld. Dat wil zeggen een ruilgemeenschap heeft afgesproken transacties met elkaar te doen met hun eigen munt in fysieke vorm. Dus zij betalen elkaar niet meer met euromunten en biljetten maar met bijvoorbeeld eier of keien of welke naam dan ook.

Ook de Florijn schijnt bezig te zijn met deze mogelijkheid. Cash lokaal geld, dus niet uitgegeven door een bank en overheid, is denk ik het meest veilige antwoord op de digitale dwangmunt, de digitale euro, die voor de Europeanen wordt voorgebakken en naar verwachting in 2026 definitief zal worden ingevoerd. De Europese Commissie komt volgend jaar al met een voorstel, dus het kan zelfs allemaal sneller gaan!

Bron: DLMPlus

Foto: Geralt

Gerelateerd

Cash geld middel tegen Great Reset?

Hoe we de totalitaire machtsgreep weerstaan en UN Agenda 2030 het nakijken geven

Wat hangt ons boven het hoofd?

Over de spirituele kracht van verzetsbewegingen

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

11 reacties

  1. Boan schreef:

    Wat vanwege geheimhoudingsverklaringen nog niet volop bekend is: op 1 januari 2023 wordt het SWIFT systeem vervangen door I.S.O.20022. Dit betekent veel! Daar waar de CBDC uitgaat van gecentraliseerde digitale currency zal aan I.S.O.20022 enkel GEDECENTRALISEERDE digitale currency verbonden zijn, volledig verbonden aan Quantumtechniek waarbij ‘rommelen’ en oneerlijk verdienen aan digitaal geld niet meer mogelijk is. Het gaan rechtstreeks van wallet naar wallet, banken zoals we deze nu nog kennen zijn niet meer nodig.
    Nagenoeg alle banken zijn achter de schermen -zeer tegen hun zin – akkoord gegaan want ze gaan verdwijnen of worden ‘servicekantoor’. De Bank Of England bleek de hardnekkigste maar ook zij hebben uiteindelijk getekend.

    Waarom de plannen van de NWO niet door kunnen gaan (!) is omdat veel landen zich hebben verenigd in BRICS: hun valuta is al gekoppeld aan goud. Helaas pindakaas voor de elite maar de MSM houdt dit natuurlijk stil.

    Er zijn slechts een paar digitale currency die gekoppeld zijn aan I.S.O.20022 en het nieuwe Quantumsysteem, 90% van de huidige digitale valuta gaat verdwijnen (waaronder Bitcoin):
    – Ripple (XRP) -> gekoppeld aan goud;
    – Stellar (XLM) -> gekoppeld aan zilver;
    – XinFin (XDC) -> gekoppeld aan koper;
    – Algorand (ALGO) -> gekoppeld aan Palladium;
    – IOTA (IOTA) -> gekoppeld aan Iridium

    Deze eerste 2 munten zijn interessant voor de soevereine mens, en dan met name Stellar (XLM). Dit is de ‘people’s coin’. De beste zet die we kunnen doen op digitaal gebied is in mijn ogen XLM kopen en dan in de Lobstr wallet (de wallet gekoppeld aan XLM) stoppen. Paar XRP-tjes achter de hand is ook nooit weg. De prijs is nu nog extreem laag maar ik kan me voorstellen dat deze omhoog schiet op 1 januari. De rechtszaak van XRP is achter de schermen allang uitgesproken in het voordeel van XRP dus laat je niet misleiden.

    Hoe ik aan deze kennis kom hoor ik je misschien denken? Nou, ik volg geen Nederlandse (Telegram)kanalen vanwege de ‘fearporn’ over de NWO onder andere maar enkel buitenlandse en dan met name Amerikaanse Telegramkanalen. Patriots en Anons weten wat er komen gaat (GESARA) en informeren elkaar over bovenstaande. Veel informatie is b.v. te vinden op wwwQSIresources.com.

    Trump is achter de schermen ‘Commander In Chief’ van de white hat alliantie die al jaren (al vanaf de jaren ’60) het kwaad in de wereld bestrijd. Trump is verbonden aan Q, Trump is Q+. Die man is geniaal, hij laat iedereen denken dat hij een rare vogel is maar ondertussen zijn zijn acties meer dan bewonderenswaardig. Ik noem een Executive Order 13848. Vorige week noemde Trump in een Truth bericht ‘Lobster and Fish’. Ook hadden de white hats Jill Biden in een jurk met kreeften erop gehesen (LoL), dan weet ik genoeg: XLM kopen om grote vis binnen te halen 🙂

    De dominostenen worden nu in de rij gezet door de white hats om binnenkort de zet te geven die ze allemaal om laat vallen, richting 1 januari. Enjoy de show (let op WK finalewedstrijd) en geef jezelf voor kerstmis een flexibel brein kado…

  2. Rolf Henri schreef:

    Goede morgen Rob,
    Dank voor jouw praktische tips over hoe te ontkomen aan de dwangneurose van overheden en banken. Ik begrijp uit jouw beschrijving dat het alternatief van de Florijn de beste is van de door jou genoemde mogelijkheden. omdat het al langer bestaat en daarom aan vertrouwen heeft gewonnen. Heb ik dat goed begrepen ?

    • Ja, dat klopt. Het nadeel is echter wel dat de Florijn nog gekoppeld is aan de Euro, immers 1 Florijn staat gelijk aan 1 euro (feitelijk 0,95).
      Als je volledig de koppeling met de Euro wilt verbreken is het gebruik van een ruilsysteem, wat mij betreft, het beste alternatief. Je kunt dan het systeem van cyclos daarvoor gebruiken om binnen een groep met elkaar te ruilen.

  3. Ik las ook over Bartering.nl (TradeXchange) en zie hierboven ook de nodige andere opties staan, het wordt voor mij langzamerhand een bos…..heeft iemand overzicht over voor of nadelen van al deze systemen? zodat ik weer bomen kan zien en een keuze kan maken?

  4. Nico schreef:

    vermoedelijk dat hier als optie geen zilver of goud is genoemd. zilver munten van 10 tot 30 euro waard momenteel zijn heel praktische en zullen hun waarde niet verliezen, want die bestaan duizenden jaren al.

  5. godin schreef:

    kan er ook een artikel over de ura geplaatst worden waar robert bernard over spreekt.en de united peoole foundation?

  6. Jan Jansen schreef:

    Er zullen nog genoeg zilveren gulden/daalder/tientjes munten onder de mensen zijn, waarom die niet gaan gebruiken?

  7. Hansje Meursing schreef:

    Waarom noem je niet de ‘Bank of Joy’ de Blijebank ?
    Is dat geen mogelijkheid ?

    • Sorry, maar ik heb het niet zo met banken. De basis is geldschepping en ze vervullen een eigen functie in het geheel. Iets wat je bijvoorbeeld bij het ruilsysteem met cyclos niet hoeft te hebben. Dat systeem legt de transacties vast, en klaar is kees.

  8. Martijn Vis schreef:

    Waarom niet gewoon weer een zilveren munt, houd altijd zijn waarden, niemand kan er mee rommelen, is makkelijk te realiseren en laagdrempelig om in te stappen, je kan er niet mee onderuit gaan. Je hebt niets meer met de euro te maken, waardoor de munt zijn waarden blijft behouden.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.