‘Voorlopig is er niets belangrijker dan dat’

Zo luidt de slotzin van Bij mijn weten, het boekje, waaraan ik het afgelopen jaar heb gewerkt. Het gaat over de geestelijke fundering van de nieuwe samenleving die ons voor ogen staat. Vandaag verschijnt het als klein formaat paperback en ook als pdf en epub. Beide e-versies zijn gratis.

Bij Mijn Weten

In het boekje beschrijf ik vier levensbeschouwelijke ‘realisaties’.

Aan de hand van korte autobiografische schetsen, gedichten, signaleringen en commentaren laat ik zien dat de gedachte dat God de Ander is een fundamenteel manco is in onze westerse cultuur.

In mijn optiek maken wij deel uit van God. Als wij ons dit realiseren, blijkt dat we vele malen krachtiger zijn dan we doorgaans denken.

God als de Ander vormt de basis van een dualistisch en individualistisch wereldbeeld. God als Al Dat Is biedt meer mogelijkheden voor een holistisch en sociaal bewogen alternatief.

Nieuw fundament

Hier volgt de slotpassage van Bij mijn weten:

De hoofdpersoon in de roman ‘Vreemdeling in een vreemd land’ van Robert Heinlein, Valentine Michael Smith genaamd, komt van Mars en heeft andere overtuigingen en omgangsvormen dan wij. Zo begroet hij anderen met de vaststelling: “Gij zijt God.” Hij bevestigt aldus eerst hun goddelijkheid, hun samen-met-hem-IN-God zijn, en begint dan pas het gesprek.

Stel je eens voor hoe onze samenleving zal veranderen als dit onze basishouding wordt. De omgangsvorm in al onze sociale contacten. Met medestanders en tegenstanders. Zij maken allemaal – zonder uitzondering – deel uit van God en verdienen daarom het respect dat bij die unieke positie hoort.

Of stel je eens voor wat een enorme toename aan zelfkennis binnen ons bereik komt als we zicht hebben op voorgaande levens en op de doelen die we ons voor het huidige leven hebt gesteld. Denk ook eens aan de impact van de samenwerking met anderen, die over ditzelfde type zelfkennis beschikken. Hoeveel meer zou je elkaar dan begrijpen en hoeveel minder verdeeldheid, wrijving en onmin zou er dan zijn!

Of stel je eens voor wat er allemaal verandert als we de natuurlijke omgeving met diep respect gaan behandelen. Als we weer eerbied voelen voor alles wat leeft en groeit. Als er tederheid sluipt in onze omgang met planten, groenten en bloemen.

En stel je tot slot eens voor wat er gebeurt als wij – bekrachtigd met goddelijke vermogens en gesteund door elkaars liefde – omgevingen scheppen naar ons beeld. Als we het leven als beeldende kunst gaan zien en gaan experimenteren en grenzen verleggen. Als we niet langer (onze plaats kennend) meedoen in Gods schepping, maar (onze plaats makend) met talloze anderen samen scheppen IN God.

Ik heb wel een beeld van de wereld die zo kan ontstaan.
Het is een wereld waarin liefde de grondtoon is, waarin de Aarde bloeit, schoonheid alom aanwezig is en waarin we leven in overvloed.

Zo’n soort samenleving kan alleen ontstaan als er een geestelijke fundering is die door grote delen van de bevolking wordt gedragen. Een dergelijke fundering is op dit moment niet aanwezig.

Het vacuüm dat is ontstaan na de ontkerkelijking lijkt opgevuld door de (materialistische) wetenschap, maar de geestelijke leegte in onze cultuur wordt er niet door opgeheven. De moderne wetenschap is een pseudoreligie.

Een nieuw en aansprekend fundament is cruciaal. Zonder dat is geen duurzame samenwerking in werkende alternatieven mogelijk.

Ik hoop met dit boekje aangetoond te hebben hoe essentieel dit fundament is.
Ik hoop verder een paar kernpunten daarvan benoemd te hebben.

Het werk aan deze nieuwe fundering is een collectieve inspanning.
Voorlopig is er niets belangrijker dan dat.

Tot zover de slotpassage van Bij mijn weten.

Grafische creativiteit

Bij mijn weten heeft een bijzondere vormgeving. De afbeelding op de cover loopt door op de naar binnen gevouwen flappen. Als je alles uitvouwt, zie je de figuur die in de tekst een centrale positie inneemt.
Aan de binnenzijde van de flappen is nog een kleine verrassing te vinden.
Dit alles dankzij het creatieve grafische brein van Arnoud van den Heuvel.

Eerste exemplaren

Op zaterdag 3 februari overhandigde ik de eerste exemplaren van Bij mijn weten aan mijn dochters Nadine en Stephanie. Dochter Adrienne was vanuit Sydney online bij deze gebeurtenis aanwezig. Zij ontving het boekje als pdf.

Gratis pdf en epub

Download geheel als pdf
Download geheel als epub

Bestel hier het gedrukte boekje
(het is in alle online en offline boekwinkels te koop, onder meer bij Bol, Libris, Bruna, Amazon, Gospel, de Academy of Happiness en Succesboeken)

Gerelateerd

De manifestatie van de Nieuwe Aarde

De Nieuwe Aarde is een hoogtechnologische beschaving

De kracht van 8

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is. Dit komt, omdat er eerst moderatie plaatsvindt.

Als je reageert kun je aangeven dat je een seintje wilt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.

Wil je dit artikel delen met anderen?
Maak dan bij voorkeur gebruik van e-mail. Zo is de kans een stuk kleiner dat je bericht gecensureerd wordt.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

16 reacties

 1. Zonlicht is Goddelijk... schreef:

  Voor mij is de zon ook een onderdeel van God, dat prachtige zonlicht met strak blauwe hemel waarmee je de dag kunt beginnen of eindigen, of met van die mooie witte stapelwolken. De warmte van het zonlicht, waar je je zo heerlijk in kunt wentelen als levend wezen. De zon, die ons doet genieten van alle prachtige kleuren en geuren in de natuur. Ook dát is God voor mij.
  Alleen….. Waar ís onze zon? Waar zijn die prachtige blauwe luchten en grote witte stapelwolken?
  Zo ongeveer het gevaarlijkste onderwerp op aarde om in de openbaarheid over te praten, ondervind ik al jaren. Althans…. hier in Nederland.

  Voor de voedselverbouw en om als mensen, dieren en bomen gezond te blijven, hebben we dat goddelijke zonlicht heel erg hard nodig, dus wie, welke journalistenforums doorbreken gezamenlijk de stilte hierover? Europeanen moeten niet blijven zwijgen over de dikke witte wolkenlaag die nu al descennia boven het grootste deel van Europa hangt en toch is er doodse stilte en vluchten Nederlanders naar andere continenten waar meer zon is…

  Je boekje over God heb ik ontvangen Fred en ik las er kleine stukjes uit.
  Er helemaal induiken gaat nu niet om allerlei redenen, maar inderdaad:
  We zullen als (Goddelijke) mensen de krachten moeten bundelen,
  samen met de zon, de dieren, de bomen en de planten…

  • Fred Teunissen schreef:

   Goed dat je op de grote betekenis van de zon wijst.
   Omraam Mikhael Aivanhov heeft daar een heel mooi boekje over geschreven, of liever: verteld, want het zijn uitgeschreven spreekbeurten. Op weg naar een zonnebeschaving heet het. Ik vind het schitterende teksten!
   prosveta.nl/produ…eschaving/

   • Zonlicht is Goddelijk... schreef:

    Oh, dank. Ik ben helaas te druk momenteel om het allemaal te gaan lezen, maar zag wel ergens staan dat deze schrijver adviseert om elke dag contact te maken met de zon. Hoe in hemelsnaam kan je dat nog doen in Nederland?
    kan je beter naar elders verhuizen, waar je niet 24/7 onder de nep-bewolking zit…
    (Excuus voor de humeurige reactie, maar wanneer komt dit onderwerp nou eens groots boven tafel in de media?)

 2. Grietje schreef:

  De titel “Bij mijn weten” pakt meteen. Je hebt in alle vrijheid en openheid verwoord wat in veel harten onaangeroerd verborgen ligt.
  Wachtend om bevrijd te worden van inprentingen, die ons weghouden van de essentie van ons bestaan. Weghouden van de verbinding en liefde voor ons zelf en de ander. Fred, heel erg bedankt.
  Sieb en ik hebben je boekje met veel aandacht gelezen.
  Het is een kunstwerkje….

 3. Esther schreef:

  Dag Fred, ik heb net je boek in pdf vorm in 1 adem uitgelezen. Hoewel ik ook nog wel vragen heb over zaken waarmee ik nog niet zo goed bekend ben (zoals de Akasha kronieken) vond ik je uiteenzetting woorden geven aan gedachten waarmee ik ook vaak rondloop. Het is een prachtig boekje, bedankt dat je dit (mede) gratis ter beschikking stelt.

 4. Margie schreef:

  Het is mooi man 🌀
  Het zaadje is uitgekomen, jouw deel is geplant.
  Moge het boek leiden naar wedergeboortes. Een ander soort van voortplanting dus.
  Succes Fred!

  Wordt Bij Mijn Weten ook bij Succesboeken aangeboden? Daar hoort het mijns inziens ook thuis.

  💃

 5. Peter Blok schreef:

  Wat een mooi boek. Kristalhelder geschreven. Het is als een grondtoon, waarmee het orkest de eigen instrumenten kan stemmen.

 6. Rolf van Velthoven schreef:

  Gefeliciteerd, Fred, met dit boek.
  De strijd die nu gaande is, is in de grond van de zaak een geestesstrijd. En zoals elk open en eerlijk streven zal zij in zowel haar einddoel – de nieuwe samenleving – als in het proces er naar toe worden gekenmerkt door bovenpersoonlijke helderheid en eerlijkheid, door liefde.

 7. Monique schreef:

  Wat een prachtig kado aan de wereld, Fred! Ik ga kijken of ik het kan downloaden. In ieder geval heel hartelijk dank! We gaan door, Monique Schuite

 8. Marc schreef:

  Dank je wel Fred, heel aardig van je om het boekje online beschikbaar te maken.

  Groeten Marc

 9. Margot groot schreef:

  Dank voor jouw reactie Fred. In mijn werk doe ik aanspraak op de goddelijke krachten in de mens, via het lichaam. Het was even heel rustig na de ziekte, verhuizing en tenslotte de dood van mijn Lief. Maar nu trek ik weer mensen aan gelukkig, want mijn werk maakt mij gelukkig.
  Hartelijke groet en heb een fijne tijd na het uitkomen van jouw boek.
  Margot

 10. Margot groot schreef:

  Fred ik was zeer ontroerd toen ik dit las en daarna toen ik het filmpje zag. Ik moest huilen. Ik vind het een prachtig thema. heb jouw bericht gelijk op fb gezet en verspreid of doorgestuurd naar 20 mensen. En ik ga het boek zeker aanschaffen Dank hiervoor.
  Hartelijke groeten van Margot Groot

  • Fred Teunissen schreef:

   Dank je Margot!
   Er is ook bij mij veel emotie rond dit thema. Soms lijkt het wel alsof er geen uitweg meer is, maar die is er wel. Als je die mogelijkheid voelt of vermoed raak je ontroerd, Het besef waar dit boekje over gaat is zelf een diepe emotie.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.