Stel jezelf open voor kleine momenten van verwondering

Onlangs verscheen de Eenvoudig Leven Agenda 2023, samengesteld door Nynke Valk. Dit is niet alleen een agenda, maar ook een werkboek om je leven beter in balans te brengen. Goede tips daarvoor staan in een twaalftal inspiratieteksten. Bij wijze van voorproefje hier de tekst bij de maand augustus 2023. Thema: verwondering.
Kleine momenten van verwondering

Tijdens de coronacrisis waren de kunsten – muziek, dans, beeldende kunst – een ondergeschoven kindje. Ik merk het in mijn eigen leven ook: vaak is creativiteit de sluitpost, of datgene waar we, naast alles dat ‘moet’, net geen tijd meer voor hebben. Terwijl creativiteit, met daarbij de capaciteit tot verwondering, juist zo belangrijk is.

Mijn kunstenaarsbloed ging dan ook sneller stromen toen ik hoorde over een onderzoek naar verwondering en de impact hiervan op onze waarneming.
Als mens hebben we de neiging om onze ervaringen door een filter te zien. We zien niet wat er is, maar we bekijken de wereld vanuit het kader van wat we al weten. Veel details ontgaan ons en we hebben de neiging om er stereotypen van te maken.

In het onderzoek werden studenten overgehaald om ergens mee in te stemmen op grond van negen argumenten. Dat konden goede maar ook zwakke argumenten zijn. Nu bleek dat als de studenten eerst in een staat van verwondering of ontzag werden gebracht, door bijvoorbeeld naar een indrukwekkende natuurfilm of kunst te kijken, zij de zwakke argumenten doorzagen. De waarneming van de studenten die niet in die staat waren gebracht, was slordig. Zij lieten zich overtuigen door de zwakke argumenten.

Kunst, natuur, bijzondere weersverschijnselen – het opent ons voor iets dat groter is dan wijzelf. Het roept ontzag op, verwondering. We gaan weer echt zien, in plaats van te kijken door een filter.
Deze momenten van verwondering kun je overal om je heen vinden: in een mooie bloem, het spel van schaduwen op de muur, het glinsterende water, de regenboog aan de hemel.

Stel je vandaag eens open voor de kleine momenten van verwondering.

Eenvoudig Leven Agenda 2023

 

Auteur: Nynke Valk
Website: De heldere spiegel

Illustraties: Alex Peters
Verschenen: 30 juni 2022
Paperback, 220 pagina’s
ISBN: 9789491728471
Prijs: € 21,95
Uitgever: Trophonios Publishing

Klik hier voor het inkijkexemplaar

 

Gerelateerd

Kun je de richting van je leven plannen?

Maak van jouw 2020 een kunstwerk

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Beatrice schreef:

    Een mooi initiatief! Zolang we ons kunnen verwonderen blijven we geïnspireerd, jong, bezig. Mss een tip voor volgend jaar : de feestdagen en vakanties van België ook erin zetten. Dat zou ik heel fijn vinden.

    Beatrice

  2. Joke schreef:

    Wat een heerlijk bemoedigend bericht! Het is juist die verwondering die ons eindeloos veel mogelijkheden laat zien en de liefde voor het leven laat ervaren.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.