Ñusta Karpay: oude wijsheid voor een nieuw tijdperk

Zaterdag 16 maart vond in centrum Isis Sofia in Dalfsen de presentatie plaats van twee boeken van Karin van Doesburg over de Ñusta Karpay, de traditionele Godinneninwijdingen uit de Andes.

16 maart is ook de sterfdag is van Karen. Zij overleed in 2015. Daarom had de bijeenkomst deels het karakter van een herdenking. Veel van de aanwezigen kennen haar van de reizen naar Peru die zij organiseerde. Twee paqo’s (priester-genezers van het volk van de Q’ero) zegenden de boeken.

Nusta Karpay boek 2Nusta Karpay, boek 1

Boek 1 is autobiografisch. Boek 2 bevat een gedetailleerde beschrijving van de Kanchis Ñusta Karpay, de zeven Godinneninwijdingen, zoals deze al eeuwenlang van generatie op generatie mondeling doorgegeven worden bij de Q’ero.

Deze traditie staat inmiddels onder zeer grote druk vanwege de oprukkende westerse cultuur. Dat is de reden dat de spirituele leiders van dit volk er in hebben toegestemd om deze kennis, die van oudsher een min of meer geheim karakter had, vrij te geven en wereldwijd te verspreiden. Alleen zo kan deze traditie in de moderne tijd voor het nageslacht bewaard blijven.

Het pad van het hart
Het gaat hierbij niet om boekenwijsheid, maar om een pad van inwijding dat iedereen kan gaan. Dat pad brengt je in een realiteit, waarmee wij in het Westen het contact zijn kwijtgeraakt. In deze ceremonies ervaar je dat alles bezield is en je staat in voortdurend contact met de geestelijke wereld en met de natuur. Je hart is hier het centrum, niet je hoofd. Vandaar dat dit het pad van het hart genoemd wordt.

Wie zo ingewijd is ervaart zichzelf als een deel van een volop bezield geheel, van de kosmos, de sterren en Moeder Aarde (Pacha Mama). Deze beleving en dit dit innerlijke weten, is in het Westen eerst door de kerken en daarna door de wetenschap vrijwel volledig weggedrukt uit ons bewustzijn. En precies dat is de diepere reden waarom onze westerse samenlevingen aan het vastlopen zijn.

We hebben deze oude kennis nodig, niet om met de paqo’s terug te keren naar hun bergen, maar om ons te herinneren wat we vergeten zijn en deze kennis te integreren met het vele dat er goed is aan de westerse cultuur, zodat we vanaf een nieuw vertrekpunt door kunnen naar een volgend tijdperk.

Door de vastlegging, bestudering en doorleving van deze oude kennis en wijsheid wordt het mogelijk een brug te slaan naar nieuwe werkelijkheden, zoals naar een bezielde technologie die steunend en helend is voor haar gebruikers en die de aarde niet uitput, maar spaart en voedt.

Kaen van Doesburg heeft met haar conserverende levenswerk, dat nu in twee boeken is vastgelegd, een indrukwekkende bijdrage geleverd aan deze toekomstgerichte beweging.

Ster van Venus
In een brief aan een uitgever over haar manuscript zegt zij er dit over: “Mijn Quechuanaam is Chisin Chaska, ontvangen van Don Mariano tijdens de eerste Ñusta reis in Peru in 2011. Het betekent Ster van Venus, de liefdesplaneet, maar geeft ook een directe verbinding met deze bijzondere paqo weer. Hij is een Kurach a Kulleck, iemand die zijn wijsheid en antwoorden van de sterren vandaan haalt. Hij is de oude wijze medicijnman. Vanuit het kunstenaarschap heb ik geleerd de dingen te bezielen. Alles wat ik maak komt vanuit mijn ziel. Zo ook dit boek. Het is een bezield boek. De helende energie die ik eraan meegeef is niet alleen voor mij bedoeld, maar voor iedereen.”

De 7 godinneninwijdingen uit de Andes
BOEK 1 | Het pad van mijn hart

Een nieuwe balans met de 7 Ñusta’s
ISBN: 978-94-91728-29-7
276 pagina’s
Prijs: € 24,95
Uitgeverij: Trophonios Publishing

De 7 godinneninwijdingen uit de Andes
BOEK 2 | Kanchis Ñusta Karpay

Oude wijsheid voor een nieuwe tijd
ISBN: 978-94-91728-30-3
260 pagina’s
Prijs: € 24,95
Uitgeverij: Trophonios Publishing

Zie ook: de website van Karen en de website YamaRei

Nusta Karpay 16-03-2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blessing Nusta Karpay 16-03-2019 Dalfsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nusta Karpay 16-03-2019

Dit vind je misschien ook leuk...

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.