Maak van jouw 2020 een kunstwerk

Zo tegen het einde van het jaar begint het nieuwe jaar zich als een kostbaar tapijt voor mijn voeten uit te strekken. Welke stappen ga ik daarop zetten? Waar stop ik energie in en uit welke activiteiten trek ik me terug?

Ik heb al vele jaren de gewoonte om de uitkomst van zulke reflecties op te schrijven. Zo ontstaat er een soort jaarplan. Intentieplan is eigenlijk een beter woord. Als ik eenmaal daadwerkelijk op het nieuwe tapijt loop, werk ik dat plan een aantal keren bij (of om), meestal gedurende de eerste maanden.

Mak van je leven een kunstwerk

Een van de allermoeilijkste dingen vind ik het om het nieuwe jaar een goed motto mee te geven. Dat is dan de titel die boven mijn jaarplan komt te staan. Ik verander deze titel vaak vele malen tot ik het gevoel krijg ‘ja, dit is de kern, zo zal het gaan.’

Verbeeldingskracht

Ik ben ervan overtuigd dat mijn jaar anders gaat verlopen als ik niet volhoud tot ik het enig juiste, passende motto te pakken heb. Dat heeft te maken met onze manifestatiekracht. Wij zijn kunstenaars, vind ik, met een grote mate van vrijheid om ons eigen leven vorm te geven. Dat doen we – in reactie op onze omgeving – met behulp van onze verbeeldingskracht.

Hetzelfde principe ligt ten grondlag aan de Eenvoudig Leven Agenda 2020 die bij onze uitgeverij Trophonios is verschenen. Dat is geen jaarplanner, maar een week- en maandplanner. Maar… als je vooraf al wat grote lijnen uitzet, dan wordt het eenvoudiger om de weekplanningen te maken.

Ook de aanpak per week is dezelfde: werken vanuit reflectie vooraf en evaluatie achteraf.
Elke week neem je een moment waarop je jouw planning voor de komende week maakt. Voor elk aandachtsgebied bepaal je één of meer kleine acties die echt een verschil maken.

Aan het eind van de week kijk je hoe het gegaan is met de evaluatievragen die je achterin de agenda vindt. Zo komt er een proces op gang, waarbij wat je in je hart wilt en wat je in werkelijkheid doet, steeds dichter bij elkaar komen.

Passend motto

Je hebt nog een maand om alvast jouw grote lijnen te trekken en een passend motto te vinden.
Geloof me, dat maakt een wereld van verschil.

Eenvoudig Leven Agenda 2020

Te koop bij alle online boekwinkels

Inkijkexemplaar

Gerelateerd

De filosofie gaat voor de politiek uit

De manifestatie van de Nieuwe Aarde

 

Foto: Pixabay.com

 

Volg ons op Mastodon!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Fred Teunissen schreef:

  Ik las een mooi idee van Marco Bogers:
  Maak geen TO lijstjes meer, want dan ga je je maar schuldig voelen over wat je niet gedaan hebt.
  Maak DONE lijstjes op basis van ‘dragende structuren’ (bijvvorbeeld je missie, jaardoelen, werkrollen, projecten en – jawel – soms todo lijsten). Dan is je focus en je zelfgevoel positief.
  mailchi.mp/0260f…a4101ab0d8

 2. Willem schreef:

  Kunst, een persoonlijke drang of roeping tot het creëren van het onuitlegbare.
  Persoonlijk, zodoende ook een zoektocht naar “iets” dat men nét niet kan vinden in zichzelf of daarbuiten.
  Een gedachte onderbrengen in iets ondefinieerbaars, “iets” kunstzinnigs trachten te (ver)vormen zonder écht te weten wat “iets” inhoudt.
  Alles om die ene gedachte te kunnen zien, horen, lezen of voelen.
  Een pogen tot communiceren, met jezelf, in jezelf en buiten jezelf.

  Het leeft boven marktwaarden, prijsafspraken en beslissingen, het is immers een gedachte, als een mens, naar kunst-zinnigheid. Eenvoudig leven is derhalve ook een kunst op zich.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.