De macht van het sprekende beeld

In het bijbelboek Openbaring is sprake van het beeld van een beest dat aanbeden wordt. Een beeld dat spreekt bovendien en zo associaties oproept met onze beeldschermencultuur. Wie is de macht die door deze beelden spreekt?

In het boek Openbaring van de bijbel wordt de tijd waarin we leven vrij uitgebreid beschreven. Niet altijd eenvoudig en er zijn meerdere interpretaties mogelijk. De bijbel bewaart vele geheimenissen en veelal meerdere in een en dezelfde tekst.

De interpretatie die ik geef van een bepaalde tekst, maakt de uitleg van anderen niet minder gewenst. Soms maken we immers fouten in de uitleg en soms bestaan de betekenissen naast elkaar. Het is mijn intentie om in de toekomst meer voor deze website te schrijven en veel van de geheimenissen die de bijbel herbergt te openbaren.

Voor nu ligt mijn focus op een tekst die in het bijbelboek Openbaring van Johannes staat.

Openbaring 13:11

En ik zag een ander beest opkomen, uit de aarde, en het had twee hoorns, als die van het Lam, maar het sprak als de draak.
12. En het oefent al de macht van het eerste beest voor zijn ogen uit, en het maakt dat de aarde en zij die er wonen het eerste beest aanbidden, waarvan de dodelijke wond genezen was.
13. En het doet grote tekenen, zodat het zelfs vuur uit de hemel laat neerkomen op de aarde, voor de ogen van de mensen.
14. En het misleidt hen die op de aarde wonen door middel van de tekenen die het gegeven zijn te doen voor de ogen van het beest. En het zegt tegen hen die op de aarde wonen, dat zij een beeld moeten maken voor het beest dat de wond van het zwaard had en weer levend werd.

15. En hem werd macht gegeven om een geest te geven aan het beeld van het beest, opdat het beeld van het beest zelfs zou spreken, en zou maken dat allen die het beeld van het beest niet zouden aanbidden, gedood zouden worden.

16. En het maakt dat men aan allen, kleinen en groten, rijken en armen, vrijen en slaven een merkteken geeft op hun rechterhand of op hun voorhoofd,

17. en het maakt dat niemand kan kopen of verkopen, behalve hij die dat merkteken heeft, of de naam van het beest of het getal van zijn naam.

18. Hier is de wijsheid: wie verstand heeft, laat hij het getal van het beest berekenen, want het is een getal van een mens, en zijn getal is zeshonderdzesenzestig. 

Een beest dat uit de aarde opkomt

In vers 15 wordt gesproken over een beeld dat aanbeden wordt. Het beeld zelf komt als het ware tot leven. In ieder geval op dusdanig wijze dat het zal gaat spreken. Vervolgens gaan kennelijk heel veel mensen dat beeld aanbidden. Ook maakt vers 14 duidelijk dat het beeld door mensen gemaakt wordt.

Het bovenstaande is voor iedereen die de bijbel op profetie onderzoekt een hele bekende tekst. Veel christenen wachten tot er een beeld tot leven komt. Nu we robots en AI hebben komt dat ook dichterbij zou je zeggen, dus wachten ze er op en besluiten dat beeld niet te aanbidden.

Telefoonaanbidding

Maar wat als dat beeld er al jaren was en al jaren aanbeden werd? Toen Johannes deze versregels opschreef, zo’n 2000 jaar geleden, zag hij deze beelden in een visioen. Wellicht kreeg hij een stukje toekomst te zien. Ik probeerde me voor te stellen hoe iemand die geen telefoon, tv en internet kent de huidige tijd zou omschrijven, als je niet weet dus wat al deze dingen zijn.

Ik stelde me ineens voor hoe wij als zombies op straat lopen met onze hoofden nederig gebogen naar ons minibeeld dat wij telefoon noemen. Stel dat Johannes dat zag en hij zou inzoomen op onze kleine beeldschermen, zou hij dan niet zeggen dat het beeld tot leven is gekomen en nog sprak ook? Het is maar een interpretatie, maar toch.

Zoals de techniek nu is, zou de AI in een robot geplaatst wellicht nog dichterbij de omschrijving komen, toch denk ik dat wij als mensen dat beeld al jaren aanbidden.

Schreeuwende schermen

Wat versta ik dan onder aanbidden eigenijk? Voor mij is dat niet zozeer lichamelijk buigen en iemand of iets de eer bewijzen. Voor mij is aanbidden meer dan dat. Voor mij is aanbidden iets eren en tegelijkertijd er zoveel respect voor hebben dat ik zou doen wat deze entiteit of God zou zeggen.

In de tekst van het boek Openbaring hebben we alleen niet te maken met een entiteit, maar met een beeld. Of wellicht beter gezegd: met een beeldscherm.

Dan kijk ik nu om me heen en zie ontzettend veel mensen veel tijd geven aan een beeldscherm, met name de tv, maar uiteraard ook telefoons, tablets en het computerscherm. Onze schermen schreeuwen van alles en dat wat ze schreeuwen gaan we geloven. Als het maar vaak genoeg herhaald wordt. Dat is nu een keer hoe onze hersenen werken.

De inprenting van beelden

Maar wie heeft dat beeld eigenijk die stem gegeven volgens de bijbel? Dat is het beest waar ditzelfde hoofdstuk over spreekt.

Alleen als dat ook het beeld al zou zijn, dan aanbidt de mensheid het dus al jaren. En hoeven we niet meer te wachten tot er een beeld gaan spreken, maar moeten we ons afvragen wat het beeld spreekt en wie de macht is achter deze stem.

Het televisiebeeld is een beeld door mensen gemaakt. Via dat kanaal komen er beelden in onze verbeelding en dat heeft effect op ons welzijn. En zo oefent het beeld macht over ons uit.

Foto: mohamed_hassan

Gerelateerd

Materialisme versluiert het zonnebewustzijn

Enkele gedachten over De Voetwassing als morele grondslag voor (crisis)management

De coronacrisis, de strategie van de antichrist en de antroposofie

 

Wil je dit artikel delen op social media?

Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.

Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht. Of je maakt een schermafbeelding.

Heb je op Facebook last van fact checkers? Die kun je blokkeren.
Ga naar Instellingen, dan klikken op Blokkeren. Daar typ je de naam of het e-mailadres van de fact checker in en bevestigt die. Als je ergens ook de optie Toevoegen ziet staan, vul dan fact checker in en klik op Zoeken. Er verschijnt dan een lijst met fact checkers. Deze kun je vervolgens allemaal tegelijk blokkeren.

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. medusa schreef:

  prepareforchange.net/2021/…-religion/

  het is een lange film, die iedereen zou moeten zien,
  dan heb je alle antwoorden!!! echt alle antwoorden
  deze man is een ex-vrijmetselaar en zal niet lang leven meer,
  kijk het voor het verdwenen is mensen!

  • Tatjana schreef:

   Hij exposeert de duisternis tot aan satan toe. De bijbel zegt ook dat satan de overste is van deze wereld. Hij heeft het over de gevallen engelen en hoe deze mede de aarde besturen. Klopt allemaal, we hebben niet te vechten tegen mensen, maar tegen de overheden machten in de lucht. Er zijn echter 1/3 gevallen engelen. Dat betekent dus dat er nog 2/3 niet gevallen engelen zijn. Hoewel het echt niet zo lijkt op dit moment is het leger van God dus behoorlijk groter. Dus ondanks alles ………. vreest niet!
   Wij zijn namelijk NIET van deze wereld, waar satan de overste van is. Wij leven alleen op vijandelijk gebied. Dat gebied is duister, heel duister. Tijd dus om licht te gaan laten schijnen. Iedereen op zijn eigen manier. Al is die heel klein. Veel kleine lichten geven ook een groot licht.

 2. Willem schreef:

  De grondwet had een geldigheidsduur tot en met juni van het vorig jaar 2020, daarom al dat politiegeweld en verboden en lockdowns, We zitten midden in een staatsgreep jdreport.com/grond…aatsgreep/

  Dus het verdrag van Lissabon vervangt deze grondwet, maar lees en huiver,

  In een voetnoot van het Verdrag van Lissabon staat vermeld dat het Handvest van de EU, (waarin staat dat er geen doodstraf in de EU is), zal worden nageleefd, behalve in het geval van oorlog, rellen en sociale onrust (lett: ‘ontreddering’ of ‘omwenteling’). Dus dat is ook in het geval van demonstraties en wanneer “zij” vinden dat het nodig is.

  De gestadige verandering van de Europese Unie in een fascistische superstaat is niet langer slechts een dreigende mogelijkheid, maar harde realiteit, die te vinden is in de voetnoten van het Verdrag van Lissabon. Al eerder bleek dat via het Verdrag allerlei afgewezen zaken, zoals het door Nederland verworpen Europese volkslied en officiële invoering van de algemene Europese vlag, tóch zijn ingevoerd. Net als de mogelijkheid voor een permanente Europese president.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.