De grootste uitdaging van deze tijd

De grootste uitdaging

‘En hoe nu verder?’ is de vraag die mij op het moment het meest gesteld wordt. Mijn antwoord hierop is dat ik ook niet weet hoe JIJ verder moet, want dat is helemaal jouw beslissing en naar jouw eigen in-zicht.

Wat ik wél weet is dat we in een periode van grote maatschappelijke veranderingen zitten, een periode waarin we moeten nadenken hoe WIJ het anders gaan doen. Dat is de grootste uitdaging van deze tijd.

Emoties

Onder de vraag ‘En hoe nu verder?’ liggen bijna altijd gevoelens van woede, angst en onzekerheid over alles wat er gebeurt en mogelijk nog gaat gebeuren.

Sommigen ervaren vooral verdriet over wat er nu gaande is of wat eerder al gebeurd is. Anderen proberen controle te houden op hun leven door onverstoord door te werken. Zo hopen ze zo min mogelijk onrust en verstoring in hun situatie te ervaren. Weer anderen worstelen met moedeloosheid of zelfs depressie, omdat ze geen licht meer zien aan het einde van deze tunnel
Ieder heeft zo een eigen reactie op de heftige gebeurtenissen.

Helderheid

De uitweg– en dat is misschien ook wel het moeilijkste – is terugkeren naar jezelf, naar wie je werkelijk bent. Naar wat je werkelijk wilt en naar wat je in dit leven ‘te doen hebt’.

Als je vanuit jouw eigen kern met een gericht doel, een opdracht of een wens weer in de ‘buitenwereld’ komt, dan kun jij je leven opnieuw vormgeven. Met een minimum aan verstorende emoties.

Je kunt deze mentale helderheid bereiken door middel van rust, meditatie, (Nidra) yoga en gesprekken met gelijkgestemden. Dat is ook de weg om inzicht te krijgen in de werkelijke oorzaak van een fysieke kwaal waar je last van hebt. Er zijn bovendien tal van natuurlijke middelen die je op het emotionele vlak kunnen ondersteunen.

Stappen zetten

Vergeet ook vooral niet om te lachen, iets onzinnigs te doen, gewoon omdat je er lol in hebt. En wees dankbaar voor wat er wél is. Maar bovenal; gun jezelf het allerbeste, omdat je dat waard bent!

Hierin moet jij zelf de eerste stap zetten en ook de laatste. Die van het doen. Het toepassen. En dat is de grote uitdaging van deze tijd. De transities in de wereld ontstaan uiteindelijk vanuit onszelf en dus vanuit onze kijk op de wereld.

Neem je eigen verantwoording voor je eigen leven, dat is óók een van de grote opdrachten van nu. Misschien heb je dit allemaal zelf al bedacht, maar lukt het je niet om de rust en de tijd te nemen om hier aandacht aan te besteden, of weet je niet precies hoe je dat moet doen. Zoek dan contact met iemand die je hierbij kan helpen.

Wanneer je bereid bent een positieve verandering in je leven te zien, moet je bereid zijn die verandering zelf TE ZIJN.

 

Foto: Antonio López

Gerelateerd

Waar willen we heen?

Hoe willen we leven?

Niels Lunsing in gesprek met drie initiatiefnemers van Levensboerderij Wilp

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.