[Audio] Menno van Doorn over het ‘post-pc’-tijdperk

TransitieRadio (afl. 2) | 13-01-2012 | 36:46 min.

Tien dagen voor de officiële presentatie sprak ik in Diemen met Menno van Doorn, co-auteur van Het App-Effect, een uitgave van het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie (VINT). In dit boek wordt de stelling verdedigd dat we een nieuw tijdperk ingaan. Dertig jaar heerste de pc. Dat is nu voorbij volgens de auteurs. In het nieuwe tijdperk heersen het mobiele device en de mobiele software, ofwel de apps. Dit nieuwe tijdperk heeft nog geen naam. Dat kan ook nog niet, want zo’n naam kan je er pas achteraf aan geven. Voorlopig wordt het aangeduid met de term ‘post-pc’.

Ons gesprek tastte af wat de kenmerken zijn van dit nieuwe tijdperk. Een paar trefwoorden: mobiele devices, ander informatiegedrag, zintuiglijkheid van de interface, information at your fingertips, intimiteit, cultural clashes, tegenculturen, gevaar van grotere controle, Occupy beweging, Anonymous Analytics, verlenging van de zintuigen, computerkracht in en onder de huid.

Een paar citaten:

“Iedereen gaat met die nieuwe mobiele devices aan de haal. De mensen vinden ze zo leuk dat ze niet meer zonder die apparaten kunnen. Voor de producenten is dat fantastisch nieuws, want de consumenten rukken die producten letterlijk uit hun handen. Als zelfs je grootmoeder begrijpt hoe het werkt, dan is duidelijk dat we een nieuw tijdperk binnengaan.”

“Met technologische vernieuwingen op zich verandert er nog niet zoveel. Maar als nieuwe technologie samen gaat komen met een nieuwe generatie en met andere ideeën dan heb je een hele krachtige mix, die transities in gang kan zetten.”

“Feit is dat er een tegencultuur is. We gaan nu digitaal de straat op. Partijen zijn met elkaar in gevecht.”

Klik op het zwarte driehoekje onder de kop van dit stukje en de podcast start. De weergave van het gesprek duurt ruim 36 minuten.

Klik hier om het boek te downloaden (pdf).(gevraagde tegenprestatie: een tweet of je e-mailadres)

Dit vind je misschien ook leuk...

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.