Update levensboerderij Wilp: een vliegende start dankzij hooibalen
De levensboerderij in Wilp bij Deventer is uit de startblokken! We hebben een geschikt terrein, een klein team met een krachtige intentie, een ruimte om samen te komen en voldoende zaai- en pootgoed. We staan nu voor de eerste grote uitdaging: 2500 vierkante meter weiland in heel korte tijd omtoveren tot groente-akker. Hoe doe je dat?
Mijn eerste en achteraf nogal romantische idee was een team van tien vrijwilligers te mobiliseren die gewapend met evenzovele spitvorken het terrein te lijf zouden gaan. Als je dat een paar weekenden doet, zo was mijn aanname, dan heb je een aardig stuk onder controle.
Die spitvorken komen er aan te pas omdat ik – in de meeste gevallen – tegen spitten, frezen of ploegen ben. Het woord spitvork is in dit geval heel verwarrend, want je spit er juist niet mee. Je trekt de pollen gras er mee los en schudt ze vervolgens uit op de plek zelf. Wat je overhoudt zijn grassprieten en wortels. Die kunnen op de mestvaalt om te composteren.
Nadelen van spitten
Nadeel van spitten, frezen en ploegen is dat je de structuur van de grond aantast. En daarmee de doorlaatbaarheid van de grond voor water en lucht. Bovendien overleven veel wormen en andere bodemdiertjes deze ingreep niet. En die heb je juist nodig voor het omzetten van organisch materiaal in compost.
Ook wil ik als het even kan geen machines op de grond, want die drukken hem teveel samen. Maar goed, nood breekt wet, er is niet veel tijd meer voordat het seizoen begint, dus dan toch voor deze ene keer dan maar wel een machine op het terrein loslaten?
Mijn antwoord was: nee.
Fantastische bodem
Wat daarin sterk meespeelde was dat ik weet dat de aarde onder het gras fantastisch is. In januari nam ik met een grondboor op vier verschillende plekken op het terrein grondmonsters tot op anderhalve meter diepte. Ik trof overal prachtige zavelgrond (zand, klei en humus gemend) tot wel een halve meter diep. Daarna een laag met zachte klei-achtige aarde en daaronder weer vastere klei en dan het grondwater. Kortom een prachtige bodem.
Dit terrein is waarschijnlijk al vele tientallen jaren achtereen een weiland geweest. De laatste jaren hebben er paarden op gelopen die de grond nog eens extra hebben bemest.
Alles in mij zei: vooral zo laten, niet verstoren.
Handen tekort
Dus deed ik een oproep in de nieuwsbrief van ons lokale netwerk Voorster Verbinding en daarop kwam welgeteld één aanmelding. Wat nu? Onze ambitie aanpassen en een kleiner stuk in gebruik nemen? Dat lag voor de hand.
Ware het niet dat een lid van ons kersverse team iets zei over grondbedekking met hooi. Eerst kon ik dat niet goed plaatsen, maar via een andere weg kwam ik uit bij een video die deze manier – de Ruth Stout methode – goed toelicht.
Hooi als helper
In het kort: je bedekt het gras met een dikke laag hooi (20-30 centimeter). Daardoor gaat de graslaag eronder composteren. En ook de wortels lossen geleidelijk op. Aanbevolen wordt om dit al in het najaar te doen. We zijn daar nu dus rijkelijk laat mee. Kan het dan toch? Het is een risico, vonden we, maar we besloten het te proberen. In elk geval op een groot deel van het terrein.
Alleen: hoe komen we aan zoveel hooi?
Opnieuw een oproep geplaatst in het lokale netwerk. Ditmaal voor oud hooi. Dat wil zeggen: hooi dat niet meer geschikt is voor consumptie door dieren. Ik plaatste voor de zekerheid ook nog een advertentie in het lokale huis-aan-huisblad Voorster Nieuws. Ditmaal was de respons verrassend goed. Twee met hun bedrijf gestopte boeren schonken ons bijna honderd hooibalen en van twee anderen kregen we ook nog een aanzienlijk aantal. Deze donaties maken nu een vliegende start mogelijk.
Ploegen van drie
Met een team van vijf mensen brengen we het hooi nu aan op de akker-in-wording. In wisselende personele samenstellingen. Gebleken is wel dat werken met z’n drieën het meest effectief is. Een voert de balen met een kruiwagen aan. De andere twee trekken ze los en schudden de plakken met de riek uit over het land.
We hebben nu zo’n 400 vierkante meter gedaan. Een procent of 16. Maar goed, we hebben nog de hele maand maart voor de overige 84. Dit gaat lukken!
Toch een stuk frezen?
Alhoewel… dat we zo laat gestart zijn hiermee is waarschijnlijk (hopelijk?) geen probleem met het poten van aardappels en het planten van pompoenen, knolselderij en pootuien. Je maakt een opening in het hooidek en plaatst de plant of de pootui daar in. Maar dat werkt niet bij het zaaien, zoals van wortelen en zaaiuien. Daar heb je echt lossere grond voor nodig. Vandaar dat we op de stukken waar gezaaid gaat worden toch – voor deze ene keer dan – gaan frezen.
Met ons team van vijf pioniers zijn we inmiddels drie keer samengekomen. Om elkaar te leren kennen, uitgangspunten vast te stellen en samen op het land te werken.
In een volgende update zal ik iets vertellen over onze gemeenschappelijke uitgangspunten.
N.B. Als je in Twello-Zuid, Posterenk of Wilp woont en mee wilt doen met onze levensboerderij, neem dan contact op.
Meer informatie
FAQ – Deep Mulch Vegetable Gardening (Ruth Stout Method)
Ruth Stout – Deep Mulch Gardening Results! – Part 3
Gerelateerd
De economische macht terugpakken met levensboerderijen
Hoe start je met een levensboerderij?
Lessen uit 13 jaar zelfvoorzienend leven in Frankrijk
Een voedselcoöperatie opzetten: samen overvloed scheppen en verdelen
Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.
Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?
Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.
Nieuwsbrief TransitieWebSchrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet. Nieuwe sociale media netwerkenTransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig. Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier. |
Miracle spade forks~ no tilling
youtu.be/DWFtEcpSIlg
Kijk eens naar de prachtige tuingereedschappen uit Rusland.
Puur handwerk én super werkzaam op onze mooie Aarde.
De bezorging is, óók nu, over heel de wereld.
The flatcutter óók zo’n onmisbare tool om de Aarde te sparen.
ecominded.net/garden-tools
De heirloomzaden van de kin-domeinen, de levens-boerderijen, zijn pure kwaliteit…Natuurlijk Authentiek!
Al jaren geven ze mij h-eerlijke groenten en geurende kruiden. De families op de kin-domeinen blijven hierdoor óók floreren…
ecominded.net/medicinal-plants
Geneeskrachtige kruiden…voor het medicijnwiel in een cirkel maakt alles weer rond. Voor buitenleven, puur gezond.
Óók voor de Vliegende Hollander ❄️
ecominded.net/medicinal-plants
Natuurlijke groet,
?
N.B.
Gegarandeerd geen GMO…dat is in Rusland verboden.
Onderstaand artikel past perfect in het Leven!
www.permaculturenews.org/2022/…d-in-life/
Pompoenen groeien en gedijen het best op de compost hoop.
3 zaden in iedere pot of oude emmer; maak wel wat gaten in de bodem.
Weedy, fotograaf, begon 2 jaar geleden met food forest farming.
De welbekende Geoff Lawton kwam bij hem op bezoek.
www.theweedygarden.com/
Als ik dichterbij woonde, kwam ik je zeker een handje helpen Fred.
Gister struiken gesnoeid, de perfecte dag icm de maanstand.
Bonen groeien goed geleid door de bamboe.
Maak er wat moois van, het is je gegund.
Natuurlijke groet,
?
Vind jullie initiatieven geweldig, ik woon zelf in het westen (Heiloo) en zou ook graag mee willen werken met een dergelijk initiatief hier in de buurt.
Heel veel succes met de uitvoering van jullie mooie project. Dit is de toekomst ?❤❤❤
Sonja Duijs Hespe
Hallo Sonja, misschien zelf het initiatief nemen?
Dit is ervoor nodig: www.transitieweb.nl/voedi…boerderij/
Je kunt een oproep doen via het lokale netwerk (als dat er is), prikbord in de supermarkt, lokaal huis-aan-huisblad, pamflet in de brievenbussen in je buurt, enzovoort.
Klinkt heel goed. Ik heb hier in Drenthe Exloërveen een aardappelakker overgenomen, en niet snel genoeg met mijn dingen ingepland. Nu vecht ik tegen mens-hoge brandnetels. Ik ga dit jaar zorgen dat ik de achterstand inlos met 2 dwerggeitjes. Ben nu bezig een nachthok te maken.
Weeds are a symptom, not the cause, of a problem ?
www.permaculturenews.org/2020/…out-weeds/
Brandnetelsoep, brandnetelthee, brandnetels drogen
Verwen het dorp, vrienden en familie er mee ?
De geitjes…the Happy goats… ??
Veel Succes met alles Ingemarie
Back to Nature for the Future ?
Ik ga de kippen, de eenden en de kalkoenen verblijden met het keukenafval
?