Een sfeervolle groene oase bovenop beton

DSCF1212

Gisteren ontdekt tijdens een fietstochtje: Oost Indisch Groen, een schitterende buurt- & permacultuurtuin in de Indische Buurt van Amsterdam (stadsdeel Oost). De tuin ligt op de plek waar vroeger een gemeentewerf stond. Het bijzondere is dat de vloer van die werf, bestaande uit betonnen platen, er nog steeds ligt. Geen probleem vonden de initiatiefnemers. De tuin is er gewoon bovenop gezet met behulp van veelvormige constructies van gestapelde stenen die als containers voor de aarde dienst doen.

Ontmoetingsplek
Het is een uitbundige tuin met een speciale atmosfeer. Niet te beschrijven, die moet je voelen. Erg fraai vind ik de open gemeenschapsruimte rechts van het centrum. Onder een afdak van tentdoek is daar van sloophout een open keuken (met zelfgebouwde leemoven) annex ontmoetingsplek gebouwd en met oude meubels aangekleed. Iedere zaterdag wordt hier door en voor de buurtbewoners gekookt met de oogst van die week.

“Dit is sociale permacultuur,” vertelt een vrijwilliger. “Dus niet iedereen zijn eigen tuintje, maar samen een grote tuin onderhouden en ook samen van de opbrengsten daarvan genieten.”
De gemeente ondersteunt het initiatief met subsidie en met de groene vingers stadstuinman Wiek.

Klik hier voor een video van de VPRO (seizoensopening van de tuin, mei 2014).

DSCF1214

DSCF1218

Dit vind je misschien ook leuk...

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.