Vijf manieren om de EU-censuurmaatregelen te ontlopen

De EU gaat op basis van de Digital Services Act alle berichten weren van het internet die zij beschouwt als desinformatie, nepnieuws of schending van grond- en mensenrechten. Dat zijn berichten van die media die er een andere kijk op nahouden dan het overheidsnarratief. Hoe kun je voorkomen dat je online uitsluitend leest wat de EU voorschrijft? 

1. Direct

Als de bronnen van alternatief nieuws hun berichten niet meer kunnen verspreiden via Facebook, Twitter, Linkedin, en dergelijke dan blijven er voor de kritische lezer nog een paar mogelijkheden over. Natuurlijk kan je altijd proberen rechtstreeks de website van je favoriete nieuwssite te bezoeken.

Je kunt er echter vanuit gaan dat alternatieve media vanaf Europese internetserviceproviders onbereikbaar worden. Op de manier waarop bijvoorbeeld bepaalde onlinewinkels per land zijn afgeschermd voor netgebruikers vanuit het buitenland. Het zal voor de argeloze lezer lijken alsof bijvoorbeeld Ninefornews uit de lucht is, terwijl deze nog gewoon actief is.

In dat geval is een VPN abonnement handig. Dankzij VPN kan je doen alsof je vanuit bijvoorbeeld Noorwegen het internet bezoekt, terwijl je feitelijk nog steeds in NL aan het internetten bent. Een dergelijke dienst wordt aangeboden door het bedrijf SurfShark. Je bezoekt dan direct je alternatieve nieuwsbron, vanuit een ogenschijnlijk ander land.

Naast een VPN kan je eventueel overwegen Tor te gebruiken, op die manier surf je vrijwel anoniem over het net. (Torproject.org)

2. Email

De alternatieve nieuwssites die onder vuur liggen versturen vaak hun berichten per e-mailings. Je zult in de toekomst nog scherper je spam-box in de gaten moeten houden om te kijken of hun e-mailberichten daarin niet opzettelijk terecht zijn gekomen. Immers de internetserviceprovider waarbij jij je email hebt, denk aan grote als Gmail (Google), vallen onder de Europese censuurwet (DSA).

Het is natuurlijk ook mogelijk dat de providers het bericht helemaal niet aan jou doorgeven, omdat de mail van een ‘verbannen’ site afkomstig is.

Je zou kunnen overwegen een mailadres te nemen bij Protonmail (gratis). Dit bedrijf is gevestigd buiten de EU, namelijk Zwitserland. Je kunt hier ook een VPN-abonnement nemen.

3. MeWe, Telegram, Gab

Als je toch je nieuws wilt blijven vergaren via sociale mediaplatforms dan komen er drie in aanmerking die buiten de Europese censuur vallen. Althans voorlopig toch.

Ze hebben niet dezelfde populariteit als Facebook en Twitter, maar beginnen langzaam maar zeker aan een opmars.

Gab: gab.com
MeWe: mewe.com
Telegram: telegram.org

4. Druk

Wanneer je ondanks alle maatregelen vastbesloten bent toch je favoriete alternatieve nieuwsbron te blijven lezen, dan kan je hen altijd voorstellen in gedrukte versie uit te komen. Nadeel is dan wel dat de lezer een financiële bijdrage moet leveren, want het nieuws moet worden gedrukt en verzonden.

Op deze manier is De Andere Krant middenin de coronatijd ook gestart.

5. Stop met ‘googelen’

Het is ondertussen al een werkwoord geworden. Iets opzoeken op het internet, het ‘googelen’. Daarmee kan je dus beter stoppen. De informatie die je krijgt zal volledig voldoen aan de EU-regels. Met andere woorden je zult alleen die zoekresultaten krijgen die binnen het narratief passen en waardoor ze in de ogen van de EU dus geen desinformatie, nepnieuws of haatdragend zijn.

Voorlopig raad ik duckduckgo aan als alternatieve zoekmachine.

Dit artikel werd op 23 juli gepubliceerd op DLM Plus.
Lees daar ook de reacties.

internetcensuur

Gerelateerd

Nieuwe EU censuurmaatregelen gaan op 25 augustus in

De censuur omzeilen met decentrale sociale media

Het antwoord op internetcensuur: decentrale social media in combinatie met publicaties op papier

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is. Dit komt, omdat er eerst moderatie plaatsvindt.

Als je reageert kun je aangeven dat je een seintje wilt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.

Wil je dit artikel delen met anderen?
Maak dan bij voorkeur gebruik van e-mail. Zo is de kans een stuk kleiner dat je bericht gecensureerd wordt.

 

Gerelateerde artikelen:

15 reacties

  1. Estrela schreef:

    En wat is jullie mening over Ecosia?

  2. Marc Haaren schreef:

    Yandex.com zoekmachine heeft geen filters bij mijn weten, vergelijk maar eens met andere…

  3. Margie schreef:

    Hoe ver kan men gaan? Hoe diep kan men zinken…
    Geen censuur, wellicht een patentje op de hedendaagse knuffel.
    De kop van jut en de kop van jul
    Met lachende leuters voor kleuters

    www.ad.nl/binne…~a1f27e94/

  4. Frans schreef:

    Duckduckgo schijnt ook al een gegevens verzamelaar te zijn. Beter is het om Brave te downloaden, geen locatie, geen ip adres enz….

    • Margie schreef:

      Helaas…je moet het wel downloaden dus.
      Moeten…??? Alleen die verplichting Al…rijst haren te berge, rijst de pan uit!!!

    • SummerMoon schreef:

      Op Brave worden veel zoekresultaten ook al weggefilterd. Ik gebruik Firefox ( zoekmachine: Startpage) en Brave naast elkaar en kan het dan ook goed vergelijken.

    • Sander schreef:

      Duckduckgo heeft enige tijd geleden een samenwerking met Microsoft bevestigd. Het is jammer, ze gaan hierdoor, net als Firefox, dat ook met Microsoft samen werkt, stevig de verkeerde kant op.

  5. Judy Mantel schreef:

    Ik gebruik op advies Brave als zoekmachine. Is deze ook goed?

    • Sander schreef:

      Brave is een alternatief voor Chrome. Ze zijn met deze browser en zoekmachine op de goede weg, al lijken er soms toch Google invloeden in te zijn blijven plakken.

  6. Jan Groet schreef:

    kies www.startpage.com als zoekmachine.
    Zij steken veel energie in je privacy

    • Judy schreef:

      Zij beroepen zich op de AVG en wet bescherming persoonsgegevens gegevens. Maar door de nieuwe censuur wet kan de overheid dit vlgs mij zo aan de kant zetten. Maar ik ben een nitwit op computergebied.

  7. Renée schreef:

    Een goede zoekmachine naast DuckDuckGo is ook Qwant Search.

  8. Margie schreef:

    Nein for news…actief voor de zakkenvuller in Spanje én voor die de Boer van vakkenvuller naar zakkenvuller. De history zoek het eens op 🦆🦆go.

    Nein for news is nu net één van de alternatieve luizen in de pels.
    Zo zijn er veel en veel meer in het nederlandse land geschapen door alter-natievelingen. Cash flow 🤑common sense

  9. Tom van Even schreef:

    Geld deze nieuwe regel ook voor België?

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.