Onze online achilleshiel

Afbeelding 25

Op 21 december 2012 ging de website Earth-Matters zonder voorafgaande aankondiging ‘op zwart’. Veel waardevolle (video)content was ineens onbereikbaar. Het was een actie van Earth-Matters zelf met de bedoeling een schokeffect teweeg te brengen.

Nou in mijn geval is ze dat toen aardig gelukt. Ik was geruime tijd uit mijn doen. Aangeslagen. Waarom? Omdat uit deze actie bleek hoe weerloos alles van waarde kan zijn. Iemand kan – om welke plausibele of minder plausibele reden dan ook – plotseling de stekker uit een grote ‘bak’ met zeer waardevolle inhoud trekken. Dat is geen fijn idee.

Wat me in tweede instantie bezighield is de vraag wat er gebeurt als niet de website, maar de bron van de embedde inhoud zelf wordt dichtgedraaid. Bij YouTube dus. Veel onafhankelijke sites halen hun video van YouTube. Als die daar wordt ‘uitgezet’ is er een kettingreactie: overal op aarde verschijnen er dan zwarte schermen in de vensters voor embedded video. Pech gehad, grassroot media!

Wat ‘we’ als onafhankelijke media zouden moeten doen is zorgen dat we altijd kopieën of B-routes achter de hand hebben voor het geval iets of iemand de bron bij YouTube of Vimeo dichtdraait.

Deze gedachten kwamen zojuist weer in volle kracht bij me op toen ik de mededeling zag dat het YouTube kanaal van The Peoples Voice zojuist is gehackt. Zie de afbeelding.
Boem! Iets na het middaguur meteen een groot deel van de site op zwart.

Afbeelding 27

Afbeelding 28

Misschien is dit niet waar of half waar (gezien de moeilijkheden waarin dit station zich bevindt). Of misschien is het inderdaad een frontale aanval die op een moment van zwakte wordt ingezet. Maakt allemaal niet uit voor het effect: wij, de kijkers kunnen fluiten naar al dat materiaal.

De moraal: ‘we’ zijn ontzettend kwetsbaar als we al onze waardevolle inhoud op één punt neerzetten en van één punt afhalen. En in dit geval bovendien nog van een punt dat zich overduidelijk binnen de invloedssfeer van mogelijke tegenstanders bevindt.
‘We’ zullen betere strategieën moeten verzinnen om dit risico te beperken.

Afbeelding 26

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Conrad Winkelman schreef:

    Dit is een ervaring die ik had met computer crashes zonder back-ups te hebben. Veel informatie was verloren gegaan. . .maar eerlijk gezegd was niets van wat was opgeslagen was niets cruciaal voor mijn leven. . . we bewaren misschien wel te veel. We kunnen niet alles gaan bewaren dus is het belangrijk het “onmisbare” te bewaren en dat zelfs is moeilijk te doen. Hoe dichter bij de hoeveelheid opgeslagen informatie neigt naar oneindigheid des te minder waardevol het gaat worden omdat het zoeken in die oneindige hoeveelheid informatie oneindig lang gaar duren. . .bewaar allen de zaken die voor de nabije toekomst belangrijks is.. . Van het verleden blijken we toch niet al te veel te leren..

  2. Helena schreef:

    goed om oplettend te blijven dus!

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.