Niels Lunsing lanceert De Audiokrant, een wekelijkse bundeling van onafhankelijk nieuws
Niels is wat ik een vrije journalist noem. Dat wil zeggen dat hij niet gebonden is aan de ‘partijlijn’ van een hoofdredactie. Hij volgt het werk van andere vrije journalisten op de voet en gaat daar nu – in het podcast format van De Audiokrant – wekelijks verslag van doen.
Het initiatief van Niels komt op het moment dat de reguliere media goeddeels zijn verworden tot propaganda-instrument van een sinister soort Ministerie van de Waarheid dat achter de schermen opereert.
In dit Ministerie maakt het World Economic Forum de dienst uit. Hier worden de lijnen uitgezet naar mondiale organisaties als de World Health Organization (WHO). Die doet hetzelfde richting nationale instellingen zoals het RIVM en dat geeft deze partijlijn weer door naar regeringen en hoofdredacties.
In de eerste uitzending van De Audiokrant noemt Pieter Stuurman dit de chain of command. Helemaal aan het eind van die keten staan wij, de bewoners van dit land en van deze wereld. En dit doorgeefmechanisme werkt net zolang totdat wij ons niet meer bij de van hogerhand gegeven richtlijnen neerleggen.
Dat is precies wat de vrije journalisten doen. Ze zijn uit het systeem gestapt en vormen met elkaar een broodnodige waaier van tegengeluiden.
Onafhankelijke media
Een goed overzicht van de onafhankelijke media biedt de RSS Reader van HoeZit HetNuEcht.
Hiermee kun je een grote hoeveelheid van alternatieve informatiebronnen raadplegen.
Dan is er verder De Andere Krant, die een thematische aanpak heeft. De Vrijheid-editie, die op 5 mei dit jaar uitkwam kende een gedrukte oplage van maar liefst 670.000 stuks. En de meest recente editie, Covid-1984, is opnieuw in een eerste oplage van 500.000 het land ingegaan.
Niels voegt nu een nieuw element toe aan het onafhankelijke medialandschap. Dat is een terugblik op de actualiteit: wat springt er de afgelopen week uit voor de makers van deze media?
Deze podcasts staan op Soundcloud en je kunt ze van daaruit delen op sociale media.
De eerste editie
Ik mocht de aftrap van De Audiokrant direct meemaken als geïnterviewde.
Meer informatie
Wil je dit artikel delen op social media?
Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.
Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht. Of je maakt een schermafbeelding.
Heb je op Facebook last van fact checkers? Die kun je blokkeren.
Ga naar Instellingen, dan klikken op Blokkeren. Daar typ je de naam of het e-mailadres van de fact checker in en bevestigt die. Als je ergens ook de optie Toevoegen ziet staan, vul dan fact checker in en klik op Zoeken. Er verschijnt dan en lijst met fact checkers. Deze kun je vervolgens allemaal tegelijk blokkeren.
Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.
Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?
Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.
Nieuwsbrief TransitieWebSchrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet. Nieuwe sociale media netwerkenTransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig. Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier. |