[Video] Julian Assange & filosoof Slavoj Žižek

Heel boeiende video, waarin duidelijker wordt waarom overheden – voorop de Amerikaanse – zo gebeten zijn op WikiLeaks en Julian Assange. De inzet is hoog: nieuwe technologie inzetten om ervoor te zorgen dat belangrijke informatie altijd en overal en voor iedereen publiekelijk toegankelijk is.

Assange zegt dat tot nu toe gold dat wie de macht heeft ook de media heeft en daarmee de controle over de geschiedenis (the historical record). Die kan namelijk herschreven worden. Of maar gedeeltelijk beschreven. Daar kan nu voor eens en voor altijd een eind aan komen, vindt hij, met wiki-achtige toepassingen, die van onderop worden gevoed en die niet door overheden worden gecontroleerd.

De Sloveense filosoof Žižek geeft een boeiende kijk op het WikiLeaks-fenomeen en waarschuwt en passant voor cloud computing technieken, die hij ziet als de nieuwste vorm waarin overheden en grote ondernemingen greep willen krijgen op de publieke ruimte en op de informatieverschaffing naar de burgers.

Julian Assange & de Sloveense filosoof Slavoj Žižek (Londen, 2 juli 2011)

Dit vind je misschien ook leuk...

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.