Verontrustende ontwikkelingen in Duitsland: haalt overheid media platform uit de lucht?

Op 14 mei beslist een overheidsinstelling of de website van KenFM in de lucht blijft. Ondertussen zijn al allerlei andere kanalen van het platform afgesloten. De oprichter gaat uitwijken naar het buitenland. 

Niet eerder heeft het regime Merkel een dergelijke druk uitgeoefend. Wel kreeg vorige week een opstandige rechter een huiszoeking nadat hij het mondkapje op scholen verboden had.

MABB

De zogenaamde Medienanstalt Berlin-Brandenburg (MABB) is verantwoordelijk voor de onafhankelijke alternatieve online media. KenFM moet de berichtgeving van dit overheidsorgaan aanpassen.

Wat gebeurt er? In februari van dit jaar eist de toezichthouder van het mediaplatform dat zij de bronnen van vier commentaren die het platform heeft gepubliceerd meldt. Met andere woorden KenFM moet bewijzen dat de commentaren ‘waar’ zijn of anders gezegd ‘feitelijk juist’. Volgens het medium is hier echter een grondrecht in het geding, namelijk de vrijheid van meningsuiting.

Toevallig gaan de commentaren over het cornavaccin, -maatregelen en -mondkapjes. Volgens KenFM is hier sprake van een omkering van de bewijslast, die niet juist is, want het platform moet de onschuld bewijzen.

Ondertussen vallen kanalen van het mediumplatform weg en neemt de reikwijdte van hun publicaties sterk af. Meer dan 40 schrijvers leveren hun input en ook van andere platforms nemen zij publicaties over.

KenFM

De oprichter (Ken Jebsen) beklaagt zich erover dat commentatoren van de mainstreammedia wel zonder bronvermelding hun zegje mogen doen, zonder dat een toezichthouder ingrijpt door om bronvermelding te vragen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de oprichter uitwijken naar Rusland.

Volgens hem heeft het Duitse regime zich bijzonder gestoord aan het grote bereik van KenFM en zijn daarom de aanwijzingen van de MABB politiek gekleurd.

Nederlandse vrije media

Zoals bekend loopt Duitsland bij het uitvoeren van de coronamaatregelen enkele maanden voor op ons land. Als de Duitse lijn, die nu is ingezet tegen onafhankelijke media, gevolgd gaat worden door Nederland dan zullen de vrije journalisten ook hier hun werk niet meer kunnen doen. Binnen de vrije journalistenvereniging gaan er dan ook stemmen op om hiertegen krachtig te protesteren.

De acties van de Nederlandse overheid tegen de vrije journalisten zijn tot nu toe niet verder gekomen dan een breed onderzoek door minister Ollongren naar het gehalte ‘nepnieuws’. Recent heeft een bank aangekondigd de rekening van uitgever De Blauwe Tijger per 1 juli te sluiten na melding van de uitgever in de bijlage van het ‘dreigingsbeeld’ van de NCTV.

Dus ook bij ons is de overheid op oorlogspad in de richting van de vrije media.

Huiszoeking

Nadat een moeder de zaak had aangekaart heeft rechter Christian Dettmar in Weimar met onmiddellijke ingang twee scholen verboden van leerlingen en leraren te eisen mondkapjes te dragen, de anderhalve meter afstand te bewaren of een sneltest te nemen. Tegelijkertijd heeft hij beslist dat het face-to-face onderwijs door moet gaan.

Na de huiszoeking volgde een hartverwarmende demo van de stadgenoten van de rechter tegen de inval.

Bron: DLM Plus

Toevoeging, 6 mei: uitgebreid gesprek van Anselm Lenz, hoofdredacteur van het weekblad Demokratischer Widerstand met Ken Jebsen van KenFM. Onderwerp: de censuur in Duitsland.

Gerelateerd

Het gezicht van de censuur: YouTube kanaal Max Igan ‘beëindigd’

Het antwoord op internetcensuur: decentrale social media in combinatie met publicaties op papier

Weekend van 1 en 2 mei: dansen, demonstreren en feesten voor de vrijheid

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Moeders schreef:

  Quote uit dit artikel: “Recent heeft een bank aangekondigd de rekening van uitgever De Blauwe Tijger per 1 juli te sluiten na melding van de uitgever”

  Ook Cafe Weltschmerz is slachtoffer van het bemoeilijken van donaties. Betaalprovider Mollie bemoeit zich ermee.

  Zo is te lezen op de website van Nick Govaart: “Mollie vindt dat Café Weltschmerz zich niet aan overheidsbeleid (betreffende Corona?) houdt en stopt de samenwerking. Echt te bizar voor woorden dat dit kan en mag.
  Willem Engel van Viruswaarheid heeft onlangs ook van zijn bank gehoord dat zijn privé én zakelijke rekening geblokkeerd zouden worden.
  Zitten ze zó dicht bij de waarheid dat de overheid (en/of banken) ze monddood of zelfs kapot probeert te maken?”

  Bron: www.nickgovaart.nl/baken…denkenden/

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.