BPOC2020: journalisten leggen verklaringen af over eenzijdige berichtgeving, framing en propaganda

De Buitenparlementaire Onderzoekscommissie is begonnen journalisten en communicatiedeskundigen te horen over de rol van de media tijdens de coronacrisis. Uit hun verklaringen blijkt hoe ernstig de journalistiek in ons land is ontspoord. Kritische vragen worden niet gesteld. Het overheidsbeleid wordt klakkeloos als richtsnoer genomen en tegenstanders van het beleid worden in een kwaad daglicht gesteld. Onafhankelijke berichtgeving maakt plaats voor propaganda.

In onderstaand interview vertelt Anneke Houtman wat zij heeft waargenomen in de berichtgeving over corona. Zij stelt onder meer dat de journalistiek haar oorspronkelijke functie van het kritisch volgen van het regeringsbeleid verloren is. Ze somt een lange reeks punten op waaruit deze teloorgang blijkt, zoals
* framing
* het gebruik van foto’s uit geheel andere situaties dan worden beschreven
* het gebruik van absolute cijfers die niet in een context worden geplaatst door een percentage of door historische parallellen
* berichten en foto’s plaatsen die een angstgevoel oproepen
En nog veel meer.

Ook journalist Johan Kamphuis geeft zulke voorbeelden.

Onder beide video’s nog een toepasselijk lied van zanger Stef Bos waarin hij refereert aan de negatieve rol van de gevestigde journalistiek in deze crisis.

Hoorzitting 28 augutus 2021 – Anneke Houtman – communicatiedeskundige

BPOC2020 Anneke Houtman

Hoorzitting 28 augustus 2021 – Johan Kamphuis – Journalist

BPOC2020 Johan Kamphuis

Gerelateerd

Buitenparlementaire onderzoekscommissie doet wat de Staten-Generaal en de pers nalaten

Zo doorbreek je de corona massahypnose: acht tips van ervaren hypnotherapeuten

Het ‘narratief’: verhalen, belangen en selectie van passende feiten

Maak je eigen nieuwsportal met de nieuwe RSS Reader van HoeZitHetNuEcht

Regering reageert met repressie op de snelle groei van onafhankelijke media

 

Stef Bos: Iemand moet het doen

 

 

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Sandra Nieuwshoorn schreef:

  Haal die clip van Stef Bos weg aub!
  Hij doet mee aan de testsamenleving.
  Ach ja “iemand moet het doen”… nou hij doet dát !

 2. Klaas schreef:

  Moeten we daar opnieuw hoorzittingen over hebben? Dit is toch al tientallen jaren bekend? Leeshttps://www.deblauwetijger.com/product/gekochte-journalisten-udo-ulfkotte/ eens. De auteur is trouwens dood, toevallig, hartinfarct. Curieus.

  • Fred Teunissen schreef:

   Het is niet zo dat met het boek van Ulfkotte alles al is gezegd. Ulfkotte laat vooral het systeem zien, de infrastructuur van de manipulatie van de publieke opinie. De getuigenissen van de journalisten voor de BPOC laten de werking daarvan in de praktijk zien. Ze confronteren deze misleidende praktijk met de vereisten waaraan een onaafhankelijke journalistiek moet voldoen.
   Ik vind dat bijzonder waardevol en ik hoop dat er nog meer van deze verklaringen zullen volgen.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.