Kort verhaal: Voortgang

 

Voortgang

De deur naar zijn werkzolder viel dicht. Dunci liep sneller dan gebruikelijk de trap af. In de grote keuken pakte hij een fles water uit de koelkast. Hij schonk achter de tafel met trillende handen zijn glas vol. Op dat moment kwam zijn vrouw binnen. Ze zag de licht rode kleur op zijn gezicht.
‘Ik heb iets ontdekt Marty.’
Regelmatig ontdekte hij iets, ze was eraan gewend. Wetenschap, zijn wereld. Nooit omkijken naar vroegere uitvindingen. Nooit aangerichte schade onder ogen willen zien. De onrust van vandaag paste in een patroon.
‘Oh’, reageerde ze laconiek en begon een van de twee tassen leeg te maken.
Hij liep naar het raam. Terwijl hij naar de bewolkte lucht staarde begon hij op zijn voeten te wiebelen, afwisselend raakten hielen en tenen de grond. Moest ze zich ongerust maken? Hem kalmeren? Ineens draaide hij zich om.
‘Later vertel ik meer. Eerst wil ik Bernard spreken.’

Het was niet druk in de ruimte waar de middagzon nog juist naar binnen scheen. De bezoekers zochten de besloten club meestal tegen de avond op, sommigen aten daar. Ontspannen werd van gedachten gewisseld, zakelijke afspraken gemaakt of deals gesloten.
Dunci hoefde niet lang te wachten op zijn vriend die duidelijk nieuwsgierig op hem afliep. Nadat hij eerst hem had aangehoord over de beurs die dag, was het zijn beurt. Wat kon hij vertellen over de voorlopige uitkomst van zijn onderzoek?
‘Dat moet ik even tot me door laten dringen. Er staat ons dus iets bijzonders te wachten.’
Dunci knikte. Zo beknopt als hij kon vertelde hij over de weg naar zijn eindconclusie, wat zich rond de aarde ging afspelen. Vandaag stond het voor hem vast: een langzame opwarming kwam in zicht. De ander knikte, wilde direct het verhaal in zijn eigen woorden samenvatten.
‘Jij zegt dus…..het lijkt dat de zon steeds krachtiger wordt, maar dat is schijn. Op de zon daalt het aantal activiteiten juist dramatisch en dat luidt historisch gezien een koele periode in. Wat jij nu hebt ontdekt is dat krachtige stralen voor een opwarming een andere oorzaak heeft…..’
‘Precies’, viel Dunci hem in de rede, ‘dat betekent dat we de vreemde situatie krijgen dat zowel een afkoeling als een opwarming mogelijk is.’
‘Bijzonder’, hij streek langzaam over zijn kin, ‘heel bijzonder zelfs. Hoe zeker ben je hiervan?’
‘Mijn hand kan ik er niet voor in het vuur steken op dit moment maar een serieuze weddenschap kunnen we aangaan. Ik kan je modellen laten….’
‘Ja, ja. Breng het vooral nog niet naar buiten.’
‘Hoezo?’
‘Misschien…. als wat je vertelt inderdaad waar is …..dan zie ik…’
‘Wat zie je?’
‘Oh, maakt niet uit. Ineens moet ik denken aan het verhaal dat jij nog niet zo lang geleden vertelde over Co2.’
‘Oh, maar dat is iets heel anders.’
‘Jawel, begrijp ik. Maar gebundeld in een scenario met een opwarming..…’
Dunci keek naar buiten. Hij merkte dat hij volledig tot rust was gekomen. De reactie van zijn vriend om het nog niet naar buiten te brengen was verstandig. Hij dacht direct aan geld verdienen, dat was nu eenmaal zijn terrein. Door zijn toedoen had hij subsidies gekregen voor dit onderzoek. Hij zag Bernard op een bierviltje schrijven en las: duurzaam met een vraagteken, angst, Co2 en mondiaal. Plotseling keek zijn vriend op en glimlachte.
‘Dit is prachtig. Jouw vakgenoten die druk bezig zijn met artikelen en modellen over een toekomstige afkoeling kunnen we overvleugelen met opwarming! Co2 kan daarbij een trigger zijn. We kunnen aan de hand van jouw ontdekking met modellen aantonen dat de aarde opwarmt!’
Dunci knikte.
‘Ook dat is mogelijk….. ja.’
‘We concentreren ons alleen op warmer worden. Stap voor stap moet het doordringen tot mensen over de hele wereld dat ons dit allemaal aangaat……. voor de industrie betekent dat..…je hebt goud ontdekt. Dit moet ik zo snel mogelijk uitwerken.’
Tijdens zijn betoog liep hij enigszins rood aan. Dunci schudde zijn hoofd en boog zich voorover.
‘Wat zeg je allemaal…..je draaft door.’
‘Sorry,’
‘Nou ja, wat jij doet moet jij weten. Ik wil rustig verder gaan met mijn onderzoek……’
‘Natuurlijk joh. Excuus.…. mocht je geld nodig hebben…’
‘Dank je, in de eerste plaats gaat het mij..…’
‘We houden contact. Ik denk alvast na over een plan, een marketing strategie.’
‘Ik moet nog erbij zeggen dat die opwarming voor zover ik dat nu kan zien in ieder geval langzaam zal gaan dus alle tijd om ons aan te passen. Paniek is niet nodig.’
‘Dat komt goed uit want het zal ook even duren iedereen voor allerlei maatregelen warm te maken.’
Dunci glimlachte.
‘Hoe jij toch telkens uitkomsten oppikt…en het later voor elkaar krijgt….’
‘Wetenschap wil altijd vooruit. Staat nooit stil. Jouw woorden. Daarvoor is nu eenmaal voortdurend geld nodig.’
Hij hief zijn glas en zij proostten in de inmiddels redelijk vol gestroomde clubruimte.

Licht aangeschoten stapte Dunci de keuken in. Zijn vrouw had de tafel gedekt en zag dat de opwinding van eerder die dag geheel was verdwenen. Hij vertelde dat zijn vriend zoals gewoonlijk direct mogelijkheden zag om geld te verdienen. Veel geld zelfs dit keer.
‘Is het zo bijzonder wat je ontdekt hebt?’
‘Hij vond van wel. Net als ik trouwens….ja.’
Het duurde even voor ze reageerde.
‘Jullie hebben nu al over geld gesproken?’
Dunci schudde zijn hoofd, volgde haar handelingen op het aanrecht.’
‘Ach, misschien hebben we een airco nodig op termijn.’
‘Wat?…,’ zij draaide zich om en keek hem verbaasd aan, ‘ik dacht ….. je had toch gezegd dat een ijstijd eraan zou komen?’
Dunci begon te lachen en schudde zijn hoofd.
‘Het loopt allemaal niet zo’n vaart met opwarming en afkoeling. Je kunt voorlopig doorgaan met je zorgen maken over al die besproeiingen boven de wolken.’
‘Maak daar maar grappen over. Jij bent alleen maar bezig met ontdekkingen.’
Ze bleef voor het raam staan op weg naar het fornuis en keek kort naar een nieuw geplaatste zendmast. Op de achtergrond in de lucht was een netwerk van strepen te zien die gedeeltelijk werden verlicht door de ondergaande zon. Dunci snoof glimlachend de geur op van zijn lievelingsgerecht.

=/=

Blog van Joop Brussee: openvuist.com

Gerelateerd

Kort verhaal: KIJK

Kort verhaal: SCHILD

Kort verhaal: COMMANDO’S

Kort verhaal: GEKTE

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.