Over roofgoud, MH17 en totale criminele waanzin

Vandaag was de laatste dag van de tentoonstelling ‘De Krim, goud en geheimen van de Zwarte Zee’ in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Ik ben er een kijkje gaan nemen, nadat ik gisteravond een interessante podcast op YouTube had beluisterd over het goud van de Krim. Deze podcast staat klaar om te beluisteren onderaan deze posting

De tentoonstelling in Amsterdam was opgebouwd rondom gouden sieraden en voorwerpen uit de tijd dat de Scythen de overhersende bevolkingsgroep waren op de Krim (vanaf 700 voor Christus tot circa 200 na Christus)
Die gouden voorwerpen zijn merendeels afkomstig van vier musea op de Krim en begin dit jaar in bruikleen gegeven aan het Amsterdamse museum, dat wil zeggen nog voordat het referendum van maart plaatsvond waardoor de Krim zich weer aansloot bij de Russische Federatie (in de mainstream media ten onrechte als annexatie aangeduid).

En wat doet het museum nu, uiteraard met de volle ruggesteun van onze regering? Het zegt dat niet duidelijk is aan wie deze kunstschatten moeten worden teruggegeven. Aan de musea in de Krim of aan de regering in Kiev!
Mij lijkt dat geen vraag.
(zie persbericht van 20 augustus)

Toen ik daarstraks op de expositie bij één van de vitrines met gouden sieraden stond zei een vrouw naast me tegen haar man: “We zijn toch niet zo gek dat we dit allemaal aan Poetin gaan teruggeven?” En ze liet daar op volgen: “Poetin heeft de Krim immers ingepikt.”

Korter en treffender kun je het regeringsstandpunt in deze niet verwoorden: van een dief mag je stelen. Dat standpunt klopt al niet, maar erger is dat er in dit geval geen dief is. En dat het dus op voluit stelen uitdraait.

Ik heb het roofgoud gezien vanmiddag. Nog net voordat het in de kelders van de Nederlandse staat verdwijnt. En ik heb me geschaamd voor mijn nationaliteit. Dit is erfgoed van de Krim en had keurig netjes terugbezorgd moeten worden bij degenen die het eerder dit jaar in goed vertrouwen hebben uitgeleend.

Vervlochtenheid
Onderhand wordt het steeds gevaarlijker met onze innige verbondenheid met de VS-Kiev kant in de oorlog in Oekraïne. Met hoeveel draden is ons land al niet verbonden met dit almaar uitdiepende wereldconflict?
Naast het akkefietje van de geconfisceerde Krimschatten hebben we uiteraard nog het tragische gebeuren rond de MH17 met bijna tweehonderd Nederlandse slachtoffers. En het is – alweer – Nederland dat de verantwoordelijkheid draagt voor de uitvoering van het internationale onderzoek naar de oorzaken van deze catastrofe. Bovendien: de identificatie van de slachtoffers vindt plaats in Hilversum.
Wij zitten er tot ver over onze nek in.

En het houdt niet op. De vervlechting met deze oorlog kan nog wel een stukje intenser, moeten Rutte en de zijnen gedacht hebben.
Afgelopen dagen werd bekend dat Nederland militairen gaat leveren aan een internationale interventiemacht die tegen ‘Poetin’ moet gaan optrekken. Totale waanzin is dat. Totale criminele waanzin.

Lieve mensen, ruk de lakens van jullie bedden en maak er spandoeken van.
We gaan de straat op. We bezetten het Malieveld. We laten dit niet gebeuren!
Geen oorlogscoalitie! Geen interventie!

Gerelateerde artikelen:
MH-17
Oorlogsdreiging
WOIII

 

Dit vind je misschien ook leuk...

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.