De tragedie in Oekraïne dreigt een nog veel grotere omvang te krijgen – met toevoeging

In en nabij Oekraïne voltrekt zich een verschrikkelijke hunmanitaire tragedie. De omvang ervan dringt nog altijd niet tot ons door (vanwege de censuur). Daardoor blijven ook de vredesacties uit die juist nu zo dringend nodig zijn.

Oostfront Oekraïne

De situatie aan het honderden kilometers lange oostfront is gruwelijk en doet denken aan beelden uit de Eerste Wereldoorlog, zoals de slag bij Verdun.

Het aantal gesneuvelde Oekraïense militairen ligt inmiddels boven de 100.000. Aan Russische kant is dat aantal lager, maar het zullen er zeker meer dan tienduizend zijn. Het zijn schokkende getallen. Het zijn evenzovele afgebroken levens en families in rouw.

Wat nog over is van het Oekraïense leger, aangevuld met westerse huurlingen, voert een strijd die niet gewonnen kan worden. Hun aanvoerlijnen raken langzaam maar zeker geblokkeerd en dat veroorzaakt tekorten aan brandstof, voedsel en medicamenten. Het lijden van deze militairen is immens.

Gonzalo Lira is een vlogger die vanuit Charkov commentaar geeft op actuele ontwikkelingen in deze oorlog. Uit zijn meest recente bericht blijkt hoe gruwelijk de situatie aan het front is.

Dan zijn er verder de vele miljoenen vluchtelingen, de mensen die in het land gebleven zijn en zonder stroom en verwarming zijn komen te zitten en de economie die totaal ontwricht raakt. Het gevolg is een grootschalig lijden onder de burgerbevolking van Oekraïne.

Daarbij gaan ook de artilleriebeschietingen van de Donbass, die al acht jaar aanhouden, nog altijd door. Deze veroorzaakten al meer dan 14.000 dodelijke burgerslachtoffers, wat overigens een van de redenen vormde voor de Russische inval in Oekraïne.

Onnodig

Dit alles had vermeden kunnen worden als het regime in Kiev en het Westen zich aan het tweede Minsk-akkoord hadden gehouden. Dan was Oekraïne neutraal gebleven en hadden de vier gebieden in het oosten regionale autonomie kunnen krijgen binnen Oekraïne.

Maar Kiev en het Westen schonden deze akkoorden. Inmiddels is duidelijk dat ze deze afsloten om tijd te winnen, zodat ze het regime beter konden bewapenen in de aanloop naar het drama dat zich nu voltrekt.

Overmacht

In lijnrechte tegenspraak met wat de westerse media ons willen doen geloven, staat de zaak van het regime in Oekraïne er bijzonder slecht voor. De troepen in het Oosten worden langzaam maar zeker in de pan gehakt en aan de grenzen heeft Rusland inmiddels een leger samengetrokken van meer dan een half miljoen man. Deze strijdmacht neemt nog niet aan de gevechten deel, maar kan op elk moment een offensief ontwikkelen waarbij de Speciale Militaire Operatie (SMO), die nu gaande is, verbleekt.

Zie voor een analyse van de militaire situatie dit vraaggesprek met de gepensioneerde Amerikaanse kolonel Douglas MacGregor.

Nog kansen

Rusland wil waarschijnlijk nog steeds onderhandelen, mogelijk zelfs zonder voorwaarden vooraf, maar het Westen blijft aansturen op oorlog. Het NAVO-beleid is erop gericht om deze vreselijke situatie zo lang mogelijk te rekken. De gedachte daarbij is dat het Rusland zal verzwakken.

Wat hierdoor dreigt is een nieuwe en zeer grote en gevaarlijke escalatie. Die zal ongetwijfeld nog zeer veel meer slachtoffers maken.

Actie nodig

Ik begrijp niet dat er in ons land geen vredesmarsen plaatsvinden.
Ik loop mee als ze voldoen aan twee uitgangspunten:
* direct onderhandelingen openen zonder voorwaarden vooraf
* onmiddellijke stopzetting van de Nederlandse wapenleveranties aan Oekraïne

Meer informatie

Akkoorden van Minsk

Aantal slachtoffers

Waar zijn de demonstraties tegen oorlog in Oekraïne?

Toevoeging 17 december

Twee Amerikaanse experts: links ex-CIA en rechts voormalig tankcommandant en kolonel US Army.
Hun kijk op de geopolitieke ontwikkelingen is hoogst interessant.
Zie hierover ook The Saker: Do the Europeans deserve what is coming to them next?

Gerelateerd

NAVO versus Rusland: hoe krijg je een evenwichtiger beeld?

US retired colonel Douglas MacGregor: “Inzet van westerse troepen in Oekraïne is waanzin”

The Saker: “Rusland is in oorlog met de VS en de NAVO”

Wat hangt ons boven het hoofd?

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.

Wil je dit artikel delen met anderen?
Maak dan bij voorkeur gebruik van e-mail. Zo is de kans een stuk kleiner dat je bericht gecensureerd wordt.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. Frank Scholtens schreef:

  @transitieweb tuurlijk lekker overgeven aan Rusland, kunnen ze mooi verder met Moldavië en daarna de Baltische staten. #russiaisaterroriststate zo simpel is het. We hadden er nooit in moeten trappen, die mooie praatjes van ze.

 2. rene schreef:

  De ” oorlogen ” zijn beter te bevatten als je inziet dat het een verdienmodel / industrie / handel is. Een groep mensen en hun bedrijven verdienen aan de voorbereiding, de oorlog zelf en aan de wederopbouw. Daarnaast zijn er wat lucratieve bijverdienste als grondstoffen, kunst en andere ambulante zaken die het nog aantrekkelijker maken.
  Deze mensen willen deze goudmijn niet kwijt.

 3. Tja, de NAVO is een verzameling Europese koninkrijken: Nederland, Engeland Denemarken Noorwegen en de USA.

  De USA is een speciaal geval, daar is het Pruisisch koninkrijk heen verhuisd (Rumsfeld, Schwarzkopf, Geither, Volker Kimmel) met behulp van Nederlandse boten. De hele zware industrie is verhuisd van de Baltische staten naar de USA. Het pruisisch koninkrijk was ooit gevestigd in wat nu Estland, Letland, Litouwen en Polen is.

  Je ziet dus dat de NAVO eigenlijk een verzameling 500 jaar oude adel is die nog steeds in de inetrnationale poliiek de lakens uitdeelt en alles met list en bedrog wereldsituaties creeeren en in hun voordeel beslechten in plaats van keurige deals sluiten zoals de gasdeal tussen Qatar en China.

  Oekraine is na aantreden Zelensky een wet aangenomen dat buitenlanders grond mogen bezitten, thans 2/3 in handen van Amerikaanse multinatoinals \zoals Monsanto en Exxon. Monsanto voor het genetisch gemodificeerde graan en Exxon voor het Schaliegas

 4. Erik schreef:

  De oorlog in Oekraïne moet stoppen!!!

  Zolang Europa vrede in Oekraïne niet als noodzaak ziet,
  is zij onder dreiging van een veel groter probleem:

  – onnodige destabilisatie van oost-Europa en daarmee Europa als geheel
  – doordat Europa oorlog en geweld zelf steunt kan zij in een grotere problematische situatie getrokken worden, waar ze geen adequate middelen toe heeft, geen beleid en geen centrale leiding en gezamenlijke beslissingsvermogen om een dergelijke destabilisatie en verlies van invloed en controle mee op te vangen.
  – het resultaat is niet alleen ondermijning van de Europese economie, maar van de gehele onderlinge Europese samenwerking en opgebouwde welvaartsstandaard. Europa vervalt hierdoor als serieuze internationale machts- en handelspartner. Dat misschien zover kan gaan dat mensen zelfs liever weg willen uit Europa, omdat we tussen strijdende en tegengestelde belangen in komen te zitten.

 5. Marianne schreef:

  Actie nodig: Nederland komt alleen in actie bij F1 en WK voetballen. Voor de rest blijven ze op hun luie reet zitten en vinden het wel best.

 6. Tina schreef:

  Een humanitaire ramp voltrekt zich vlak voor uw neus.
  Door steeds over de grens te kijken verliest u uw eigen situatie uit het oog.

 7. Levi schreef:

  Het westen,VS, (NAVO), heeft Zelensky aan de macht gezet om oorlog te kunnen voeren. Alles ten koste van de burgers. Rusland verslaan is hun enig doel en dat duurt al 30+ jaren. Europa loopt als een mak schaap er achter aan.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.