De censuur omzeilen met decentrale sociale media

De censuur door grote sociale media platforms neemt schrikbarende vormen aan. YouTube kanalen, Facebook-, Instagram- en Twitterpagina’s en nu ook WordPress blogs worden bij bosjes uit de lucht gehaald.

Zo ging op 11 mei het WordPress blog van onderzoeksjournalist Jon Rappoport op zwart.
Rappoport fileert de matrix en de media. Hij is ook een top-expert op het gebied van vaccinaties. Ik lees hem graag en bewonder zijn rake analyses, zijn virtuoze taalgebruik en meesterlijke ironie.

Hij is te goed voor de Orwelliaanse overheid van de VS en voor de slaafse bazen van WordPress. Vandaar dat ze proberen hem de toegang tot zijn publiek te ontnemen.

Internetcensuur

Rappoport is nu bezig de inhoud van zijn blog over te brengen naar zijn website, die buiten het bereik van de censoren is. Nog wel, zou je zeggen. Dit uitwijken is een begrijpelijke, defensieve stap, maar helemaal uit de zorgen ben je zo uiteraard niet.

Een goed alternatief

Gelukkig is er voor kritische onderzoekers en (burger)journalisten een goed alternatief voorhanden: decentrale sociale media. Hoe je daar informatie mee kunt delen is helder uitgelegd in het boekje Eerlijk nieuws zonder censuur van Alexander en Silvia Belgraver.

Eerlijk nieuws zonder censuurHet is vers van de pers. De auteurs leggen onder meer uit hoe je zelf je eigen nieuwsoverzichten kunt samenstellen op basis van bronnen die jij selecteert (en niet de een of andere fact checker of een politiek gekleurd AI algoritme).

De auteurs raden onafhankelijke media aan om over te schakelen op Mastodon. Dat is een alternatief voor Twitter. Je kunt er mini-artikelen mee posten (500 tekens) en daarmee ook verwijzen naar langere teksten op je blog. Er is hier geen centrale instantie meer die dit kan censureren.

Koop dit boekje. Daarmee steun je de totstandkoming van nieuwe decentrale sociale netwerken.

Als we nu uit dit nieuwe vaatje gaan tappen, blijven we de censoren een stap voor.

Denk niet dat dit wel overwaait. Of dat het een louter Amerikaanse aangelegenheid is. Dat is het niet. Deze censuurgolf grijpt de hele westerse wereld aan.

Het is daarom NU de tijd om de overstap te maken.
Niet langer wachten.
Nu handelen.
Maar wel eerst dit boekje lezen.

Gerelateerd:

Het antwoord op internetcensuur: decentrale social media in combinatie met publicaties op papier

Lees ook:

Zo kán het: nieuws zónder censuur en framing..!! (WantToKnow)

#Activitypub redt internetgebruiker uit klauwen #censuur (DLMPlus)

Eerlijk nieuws zonder censuur. Nieuwe mogelijkheden! (persbericht)

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. B.J. van Sark schreef:

    Massaal delen op Facebook

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.