Weekend van 1 en 2 mei: dansen, demonstreren en feesten voor de vrijheid

In heel Europa werd het afgelopen weekend gedanst, gedemonstreerd en gefeest voor de vrijheid. Op sommige plaatsen probeerden de machthebbers dit met politiegeweld de kop in te drukken (vooral in Brussel en Weimar), maar feestende jongeren en demonstranten lieten zich hierdoor niet afschrikken.
Voor 15 mei zijn opnieuw grote demonstraties aangekondigd.

In Engeland richt het protest zich tegen een wetsvoorstel dat het recht van demonstratie vergaand zal gaan inperken. Vandar de leuze: Kill the Bill.

De mars in Weimar vond plaats ter ndersteuning van rechter Christian Dettmar die de verplichting tot het dragen van mondkapjes en het ondergaan van ‘smeltesten’ op scholen als onrechtmatig beoordeelde en als gevolg van die uitspraak middels een huiszoeking werd geïntimideerd. Dit laatste tot grote verontwaardiging en woede van veel ouders in Weimar.

Er werden witte rozen, brieven aan de rechter en kaarsen op de trap van het raadhuis gelegd.
De gemeente begon deze aan het begin van de avond van 1 mei als ‘afval’ te verwijderen, waarna een burger-videojournalist en een advocaat erin slaagden een deel van de documenten uit een vuilniszak te redden.
Het is allemaal in detail vastgelegd.

De video van Weimar begint met een deel van een protestlied tegen de lockdown. Dit lied werd in de demonstratie gezongen, maar verstoord door het oprukken van politie-eenheden. Direct achter deze video daarom het lied ‘Schluss mit dem lockdown’ in zijn geheel.

Biel/Bienne (Zwitserland), 1 mei
Weimar (Duitsland), 1 mei: “Wir lassen ins das Singen nicht verbieten!” (polonaise na insluiting)
Song ‘Schluss mit dem lockdown’ – website
Amsterdam, 2 mei
Brussel, 1 mei
Brussel, 2 mei, La Boum 2
Londen, Kill the Bill mars, 1 mei
Straatsburg, 1 mei
Berlijn, 1 mei
Berlijn, 1 mei
Parijs, 1 mei
Parijs, 1 mei, Jardin du Luxembourg
Parijs, 1 mei, Le Sénat
Duinkerken, 1 mei
Hamburg, 1 mei
Utrecht, 1 mei
Bologna, 1 mei
Stockholm (Zweden), 1 mei
Madrid, 3 mei

Gerelateerd

Voortaan iedere zaterdag: dansen voor de vrijheid!

Arnhem: “Kijk eens hoeveel wappies!”

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Pieter-Paul schreef:

  Ik ben dankbaar voor deze tijd. Nu kan ik beter en sneller dan ooit tevoren aanvoelen wie mijn vrienden, broeders en zusters zijn. Mijn energie gaat dan ook in de mate van het voor mij mogelijke de juiste richting uit en ik probeer er zo weinig mogelijk van te verspillen of te richten in een richting die het niet verdient of waar geen vruchten te plukken vallen.
  Ik ben dus een mens en ik geniet er stiekem van wanneer vrienden me aanspreken over mijn uitspraken van vorig jaar rond deze tijd. De meest wakkeren dan toch.
  Het moeilijkste het afgelopen jaar was het aanvaarden zonder woede, verdriet of oordeel, dat veel medisch geschoolde vrienden(?) van me een beetje van het padje los zijn geraakt en dat sommigen die gezien hebben proberen te ontzien. En dat laatste daar is mijn geduld erg beperkt voor.
  De dagen lengen, de temperatuur buiten gaat eindelijk stijgen na het koudste voorjaar sinds voordat ik geboren ben en ik ben er 30.
  Meer licht, meer liefde en wat we zaaien zullen we oogsten.

 2. medusa schreef:

  Ze zijn 1 ding vergeten bij de lintjes regen dit jaar,
  eentje voor jou fred.
  Dank je wel voor deze filmpjes,
  ze zijn zoooooooo nodig !

 3. Marije Freeve schreef:

  Fietste gisteren even door het centrum van Amsterdam om een indruk te krijgen van de sfeer. Zoals elke zondag de afgelopen maanden het geval was, was er wederom een overvloed aan donkerblauwe en witte busjes die voortdurend op en neer reden. Aangevuld met politiemotoren en politie te paard.
  (Hoe kostbaar, állemaal van ons gemeenschapsgeld!)
  Dus dat machtsvertoon speelt zich nog steeds af, met het verschil dat veel Amsterdammers er volgens mij aan gewend beginnen te raken. Gelukkig bleef de politie op afstand en werd er niet bekeurd en geslagen met knuppels…

  Toen ik even ter hoogte van de Stopera fietste en iets aan twee agenten vroeg die volgens mij op zoek waren naar een toilet in het Stopera-gebouw, raakte ik toch weer onbedoeld in discussie.
  Ik had me nog zó voorgenomen om daar niet in verzeild te raken…

  “Weet je wat júllie zijn?” beet één van de politieagenten me tijdens “de discussie” toe.
  “Jullie zijn een sekte!” “Jullie gaan met z’n allen in een een kring zitten en dan wordt er gepraat”.
  “Heb ik gelijk of niet?” Waarop ik zei dat wij gewoon kritische vragen stellen en dat dat iets anders is dan een sekte… Om maar weer even te illustreren hoe veel politiemensen over ons denken en over ons praten. En niet alleen politie-agenten, ik heb een sterk vermoeden dat ik familieleden heb die er stiekem net zó over denken….
  ’t is in mijn visie een combinatie van onwetendheid, programmering en vooroordelen die op ons, de kritische en vrije denkers, wordt losgelaten…

  Als we het dan toch hebben over sektes…
  Wat dachten jullie van al die Ajax-supporters die gisterenmiddag helemaal los gingen in Amsterdam?
  Hier een link: www.youtube.com/watch…C4J-JRS_CY
  Komt op mij op z’n minst over als een soort van religie. En waar zijn politie en M.E. gebleven?
  Ik zie er niet één op dit filmpje!
  Oh wacht even, die waren in het centrum van de stad heen en weer aan het rijden vanwege de vreedzame mars van “de wappies”…

 4. Bekkering-Tideman, Hulshorst schreef:

  Prachtig al die demonstraties en flashmobs. En niets daarvan in de MSM.

 5. Jema schreef:

  Deze video’s geven vreugde in deze barre tijd.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.