Poly in een zee van mono – hoe pak je dat aan?

IMG_3772Volgens Juliette Siegfried zijn er 7 sleutels die het succes van polyamoureuze relaties bepalen. Tijdens een workshop op de conferentie EuroBiCon16 op zaterdag 30 juli lichtte ze deze toe.

Sleutel 7, de laatste ‘key’, is veruit de belangrijkste: het vermogen goed alleen te kunnen zijn. Als je dat niet kunt, is polyamorie een brug te ver. Een oefening die hierbij helpt: maak een lijst van tien dingen die je op je vrije dag kunt doen als je partner niet beschikbaar is omdat deze een date heeft.

Key 1 tot en met 5 hebben allemaal betrekking op gewetensvragen. Ik som er een paar op:
* wat zoek je in een relatie? Wanneer is die voor jou ‘goed’? Wat komt daar zoal bij kijken?
* geloof je werkelijk dat het mogelijk is gelijktijdig van meer dan één iemand te houden (met alles erop en eraan)?
* welke ‘configuratie’ heeft je voorkeur?
* wat versta je onder termen als ‘seks’, ‘commitment’, ‘eerlijkheid’, ‘partner’ en ‘respect’ en verstaan je partners daar hetzelfde onder? Spreken jullie wel steeds dezelfde taal?
* is er in jouw woonplaats een groep die je kan ondersteunen? Heb je daar contact mee gelegd? (key 6)

Key 6 is net zo essentieel als key 7, stelt Siegfried. Zonder ondersteunende groep worden je kansen op succes een stuk kleiner.

Bij key 1 t/m 5 draait alles om eerlijkheid ten opzichte van jezelf en ten overstaan van je geliefden.

Aan het slot van de workshop gaf Juliette de deelnemers nog een goede raad mee: “Leg niet teveel nadruk op de vorm. Kies de juiste mensen. Dan zal de goede vorm zich vanzelf aandienen.”

Veel meer hierover in de antwoorden die Juliette geeft op tientallen vragen rondom polyamorie op de website Quora.

Meer informatie over de poly support groep in Leiden vind je hier.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.