Wat moet je uithalen om nog te kunnen demonstreren in NL?

Demo Police for Freedom in Baarn
Rechercheur Dennis Spaanstra heeft de trukendoos volledig moeten opentrekken om een demonstratie te kunnen houden. Met zijn Police for Freedom toont hij niet alleen de onverzettelijkheid aan van de demonstranten, maar ook dat we in een afschuwelijke politiestaat gevangen zitten. Verslag van een mooie dag die ook heel bitter smaakt.

Vier weken voor de bewuste datum brengt Spaanstra naar buiten dat Police for Freedom een demo zal houden op 10 april zonder de locatie te noemen.

Zelfs op 7 april maakt hij de locatie nog steeds niet bekend, maar hij blijft wel collega’s en oud-collega’s oproepen die dag te komen.

Nadat hij bekend heeft gemaakt dat Apeldoorn in de prijzen is gevallen voor de demo, kondigt dezelfde dag op 9 april de burgemeester van deze gemeente de noodverordening af voor zaterdagochtend 4.30 uur tot zondagmiddag 22 uur. De ambtsdrager is blijkbaar zo nerveus geworden dat hij het hele weekend maar tot rampperiode heeft benoemd. Daarin steekt hij Halsema van Amsterdam de loef af, die meestal tien minuten van tevoren voor een bepaalde plek ineens de noodverordening laat gelden.

Spaanstra laat zich echter niet zo gemakkelijk van zijn voornemen afhouden.

Van uur tot uur

Stel je voor dat op zaterdagochtend duizenden mensen wachten op berichten waar de demo van Police for Freedom zal worden gehouden, want nadat Apeldoorn verboden is, zwijgt de organisatie.

Dan zitten de vrijheidsstrijders van oud-militairen, zorgpersoneel, artsen en sympathisanten van de actie achter hun computerschermen om te kijken wat Police for Freedom bericht. Het is zeven uur in de ochtend.

Spaanstra komt nu ieder uur met een mededeling.

Onder het FB bericht staat te lezen binnen welke cirkel de mars uiteindelijk zal gaan plaatsvinden, zowel bereikbaar via openbaar vervoer als per auto.

“7:00
Openbaar vervoer;
Zorg dat je om 10:30 op één van onderstaande stations bent:
– Utrecht CS
– Weesp
– Amersfoort
Bussen en auto’s;
rond 11:00 dienen jullie de volgende plaatsen te zijn gepasseerd en stelling te hebben genomen op bijv. een tankstation langs een snelweg.
– Vanuit het zuiden: Utrecht
– Vanuit het noorden: Stichtse brug
– Vanuit het oosten: Weesp
– Vanuit het westen: Amersfoort¨

Cirkel sluit zich

Ieder uur nadert niet alleen de aanvangstijd van de demo, namelijk 12 uur, maar ook de plek waar hij plaats gaat vinden. Voor de ME, die het regime natuurlijk wil inzetten, is dit een onmogelijke zaak geworden, blijkbaar. Nog even een bericht voor 10 uur. Ondertussen stromen steeds meer auto’s het gebied dat Dennis heeft aangegeven binnen.

Dan gaat het los. De locatie is kasteel Groeneveld in Baarn. Binnen korte tijd verzamelen zich een paar duizend mensen hier voor een vredelievende mars die begint en eindigt bij dit kasteel.
Opnieuw telt de NOS een paar honderd mensen, maar de staatsomroep heeft waarschijnlijk ergens in Baarn een afslag gemist.

Demo Pilice for Freedom in Baarn

De mars gaat om verbinding en het opkomen voor de grondrechten. Politie, marechaussee, militairen, veteranen, artsen, zorgverleners en heel veel sympathisanten lopen zij aan zij door Baarn.

Vandaag zijn er even geen waterkanonnen, geen ME, of politie te paard of agressieve honden en bovenal geen geweld!

In het gelid voor vrijheid

De veteranen hadden als functie om de flanken van de stoet in de gaten te houden, op de veiligheid van de mensen te letten, het verkeer te regelen bij oversteken en potentiële raddraaiers aan te spreken.

De mars verloopt geweldloos, ook door toedoen van de aanwezige politieagenten en marechaussee. Op een klein incident na.
Eén politiebus en 10 agenten versperren de weg. Het lijkt even dat ze niet verder mogen lopen. Dit wekt irritatie op bij de demonstranten, maar vooral bij de leden van Defend Limburg en Defend IJmuiden. Enkelen brengen hen echter tot bedaren, want op geweld zit niemand te wachten.

Even later kiest de politie ervoor om de blokkade op te heffen.

Politie voor Vrijheidsbeweging

Police for Freedom is een internationale organisatie. Dennis Spaanstra vertegenwoordigt Nederland. Het dient als een brug tussen de politie en de burger en heeft als doel meer begrip voor elkaar te krijgen.

Rechercheur Dennis is destijds geconfronteerd met buitensporig politiegeweld. Dat was op 21 juni op het Malieveld in Den Haag. Hij ziet dat de ME heel veel geweld gebruikt tegen vreedzame burgers. De balans in hun optreden is weg. Hij zegt in een interview met Weltschmerz dat de ME blijkbaar een andere geweldinstructie had dan hij zelf gewend was.

Volgens Spaanstra heeft een derde van de politie problemen met de dingen die gebeuren (lees: politiegeweld). De ‘collega’s’ gaan situaties ontwijken, zoals het massaal ziekmelden voorafgaand aan een demo.

Bron: DLM Plus

Gerelateerd

Prachtige vreedzame demonstratie Police for Freedom in Baarn

Sitting duck demonstraties zijn precies wat de overheid graag ziet

Open brief aan de politie van Amsterdam en aan alle politie-agenten in ons land

Politiemensen en demonstranten: ga niet in op provocaties!

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Lenie schreef:

    Bedankt Ik ben blij dat er ook nog normaal denkende mensen zijn. Kan me goed voorstellen dat er veel politieagenten zijn die het zat zijn om als pispaal voor de overheid te dienen. Respect mensen

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.