Nieuwe EU censuurmaatregelen gaan op 25 augustus in

De EU gaat vanaf 25 augustus alle berichten van het internet weren die zij beschouwt als desinformatie, nepnieuws of schending van grond- en mensenrechten.

Dit gebeurt middels de wet digitale dienstverlening (klinkt erg onschuldig), oftewel de Digital Services Act (DSA). Handhaving van deze wet is in handen via de Europese Commissie en van speciale coördinatoren.

De Commissie houdt toezicht op de grootste online platforms en grote zoekmachines. De Europese coördinatoren voor digitale diensten worden verantwoordelijk voor het toezicht op kleinere platforms en zoekmachines. Deze tweede censuurmaatregel via de coördinatoren wordt uiterlijk 17 februari volgend jaar operationeel.

Een zee van propaganda

Het zal in de nabije toekomst moeilijker worden om op het web overheidskritische informatie te vinden. Er zullen binnen de Unie online weinig of geen tegengeluiden meer te vinden zijn over klimaat, de oorlog in Oekraïne, 5G, pandemieën, ziektes, demonstraties, geoengineering, enzovoort.

Zoekmachines zullen alleen die informatie selecteren die de Europeaan ‘mag’ lezen. Op dit moment betekent ‘googelen’ al dat in zekere mate beperkte informatie wordt doorgeven, maar na eind augustus zal het hek echt van de dam zijn. De zoekresultaten zullen je dan een zee van overheidspropaganda voorschotelen.

De nieuwsvoorziening via het Europese internet zal niet boven het niveau van het NOS-acht-uur-journaal komen. Waarschijnlijk kan na de tv nu ook de computer voor dit doel het raam uit.

Bedenk dat de mailings die je nu nog als lezer ontvangt van alternatieve nieuwsvoorzieners moeilijker door de censuurbarrière zullen dringen! Immers vanaf februari 2024 worden ook de internethosts en hun klanten onder de loep genomen! En vergeet het maar om nog langer een beetje kritisch te zijn op Facebook of Twitter, want voordat je het weet lig je eraf en kom je er niet meer op.

Alternatieve media

Voor de Europese alternatieve online media geldt dat ze voor een belangrijke keuze staan. Ze kunnen een internetprovider zoeken die buiten de EU gevestigd is in de hoop zo deze dans te ontspringen. Of zij moeten andere dan online wegen gaan bewandelen om hun publiek te bereiken.

In beide gevallen zullen zij voortaan hun artikelen niet langer kunnen promoten via de sociale mediaplatforms. Met die laatste hadden ze de laatste jaren toch al problemen, maar dat was niet altijd keihard bewijsbaar. In zoekresultaten komen namelijk ook nu al veel andersdenkende artikelen niet meer voor.

En nog iets: email (denk aan niesbrieven) zal belangrijker worden, maar ook deze vrijheid perkt de EU in via de internetproviders.

Drukwerk

Voorlopig zie ik als het beste redmiddel een andere houding van de kritische lezers. Zij zullen direct – en dus niet via een of ander online platform – naar de site van hun alternatieve nieuwsmedia moeten gaan. Daarnaast denk ik dat geprinte nieuwsbrieven, dus drukwerk, een enorme impuls zullen krijgen. De EU-censuur is digitaal. Daarbuiten is gelukkig nog een wereld van mogelijkheden, als we maar bereid zijn ze te gaan gebruiken.

Achtergrond

Op 15 december 2020 kwam de Commissie met het voorstel voor de digitale dienstenverordening (DSA), samen met het voorstel voor de digitale marktenverordening (DMA). Dat pakket moest gaan zorgen voor een ‘veiligere en billijkere digitale ruimte voor iedereen’. Nadat de medewetgevers van de EU in april 2022 een politiek akkoord hadden bereikt, is de digitale dienstenverordening op 16 november 2022 in werking getreden.

Deze censuurwet geldt voor alle internet serviceproviders en platforms:

* Intermediaire diensten die netwerkinfrastructuur aanbieden: internetproviders, domeinnaam registrators,

* Hostingdiensten zoals cloud- en webhostingdiensten,

* Onlineplatforms waar verkopers en consumenten samenkomen, zoals onlinemarktplaatsen, appstores, deeleconomieplatforms en socialemediaplatforms

* Zeer grote onlineplatforms. Er zijn specifieke regels vastgesteld voor platforms die meer dan 10% van de Europeanen (dus 45 miljoen gebruikers) bereiken.

* Onlinemarktplaatsen moeten meer informatie inwinnen én publiceren over de bedrijven (handelaren) op hun platform. Digitale diensten moeten de regels voor het verwijderen van informatie of gebruikersaccounts uitgebreider uitleggen aan gebruikers.

Grote platforms

De 19 allergrootste online platforms en zoekmachines moeten vanaf 25 augustus 2023 aan de regels van DSA voldoen. Als deze allergrootste platforms en zoekmachines hieraan geen gehoor geven, kan de Europese Commissie boetes opleggen.

Het zijn:
Alibaba AliExpress
Amazon Store
Apple AppStore
Booking.com
Facebook
Google Play
Google Maps
Google Shopping
Instagram
LinkedIn
Pinterest
Snapchat
TikTok
Twitter
Wikipedia
YouTube
Zalando
Zoekmachine Bing
Google Search

Dit artikel verscheen ook op DLM Plus.

Gerelateerd

Censuurwet DSA al direct in conflict met Musk over Twitter

Het gezicht van de censuur: YouTube kanaal Max Igan ‘beëindigd’

De censuur omzeilen met decentrale sociale media

Het antwoord op internetcensuur: decentrale social media in combinatie met publicaties op papier

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is. Dit komt, omdat er eerst moderatie plaatsvindt.

Als je reageert kun je aangeven dat je een seintje wilt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.

Wil je dit artikel delen met anderen?
Maak dan bij voorkeur gebruik van e-mail. Zo is de kans een stuk kleiner dat je bericht gecensureerd wordt.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

29 reacties

 1. Leo Brybor schreef:

  Qwant is een prima zoekmachine, die zie ik niet in de lijst hierboven. 😉

  Voor e-mail: zet je eigen servertje ergens online op. Risico is wel dat je aangemerkt wordt als spam door “services” als gmail en icloud, en dus niet meer kunt mailen met mensen op die platformen.

  Protonmail is op zich prima, als je je maar realiseert wie zij zijn, zie privacy-watchdog.io/truth…rotonmail/.

 2. Paul P. Veenstra schreef:

  Voor censuurvrije publikaties is er een goede oplossing….: Gebruik www.vk.com; Ik heb daar meer dan 1000 vrienden en bezoekers en niet één van mijn publicaties is ooit geblokkeerd. Bekijk mijn pagina maar eens.vk.com/paulveenstra Als je niet bent aangemeld zijn foto´s onschermd gemaakt maar teksten zijn volledig toegankelijk (+/_ een 90% zou nooit geplaatst kunnen worden op b.v. facebook vanwege de censuur) VRIJ EN BLIJ OPEN EN BLOOT alles te plaatsen en te lezen op www.vk.com

 3. Martine schreef:

  ilona heeft kaarten gelegd over deze wet. Ik zet hier de link. Interessant en positief. Ik ben het eens met de bedenkingen van Hajo : liever lees ik : dit is wat de EU wil / gaat proberen. En inderdaad, die censuur bestaat de facto al geruime tijd. www.youtube.com/watch…Pr8XJaVwEo

 4. Kim schreef:

  Waar is de bron voor dit artikel dat het per 25 augustus in gaat?
  En hoe komen jullie erbij dat je niets meer mag zeggen? Je kunt alles nog zeggen, behalve online. Nou en? Zo afhankelijk van externe info? Zo verslaafd aan social media?

  Overigens, er komt geen hel en verdoemenis zoals alle alternatieve media verkondigen. Allemaal angstpropaganda.
  Dat er heel veel niet klopt in deze wereld is waar, maar zo bont als de alternatieve media het maakt is overdreven.
  De machten hebben allang verloren alleen zie je dat nog niet. Wat je ziet zijn de laatste stuiptrekkingen.

 5. Hajo schreef:

  Jammer dat dit artikel het zo stellig brengt. Feitelijk doen ze hier mee aan de promotie hiervan!!

  Beter was geweest een artikel in de trand van ‘EU commissie probeert…’ ‘Zo pogen zo controle te krijgen’
  En dan vergelijkingen maken met censuur eerder.

  Of eens kijken hoe precies een EU commissie dit kán handhaven!!! Hoe dan?

  Of afvragen of er geen Verdragen zijn dit tot totaal onwettig maken. Mensenrechtenverdrag?

  Dit soort propaganda verspreiding dient niemand denk ik.

 6. Ad van Hees schreef:

  We worden opgesloten ,mogen geen mening hebben die niet in de pas lopen met deze gekken.

  • Rick schreef:

   Precies, je kunt nagaan dat het nieuws waar ze censuur op willen geen nepnieuws is,ze willen niet dat mensen wakker worden en ziijn bang dat hun plannen worden belemmerd vandaar dat websites die mensen wakker schudden moetten verdwijnen!

 7. Elselien schreef:

  Knettergek zijn ze geworden!!!

 8. Hanneke schreef:

  Wat betekent dit allemaal voor ons, de mensen? Geen rechten meer en lekker mond snoeren?

 9. lol schreef:

  “Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is. Dit komt, omdat er eerst moderatie plaatsvindt.” Grappig…censuur als je hier wilt plaatsen.

 10. Jack Stavleu schreef:

  Als ze zich strikt houden aan het weren van desinformatie, nepnieuws of schending van grond- en mensenrechten, vind ik dit een goede zaak. Als ook kritische geluiden worden geweerd en alleen info toestaan die hen goed uitkomt, ben ik het daar zeker niet mee eens.

 11. apollonia652014 schreef:

  DuckDuckGo ken ik, maar proton, tutanova en ecosia zeggen mij niks.

 12. Maria schreef:

  Dit lijkt het begin van een echte oorlog.

  • Yvonne schreef:

   Was dat maar waar…
   Er gaat gewoon weer niets tegen gedaan worden.
   Ons wordt de mond gesnoerd en het gros van de bevolking heeft er geen flauw benul van.
   En als ze dat wel zouden hebben zouden ze het nog toejuichen ook 😣

 13. Babette schreef:

  Vrijheid van meningsuiting is een mensenrecht.
  Censuur is onderdrukking en geeft alleen maar angst aan. Laten we in liefde en vrijheid leven.

  • Marc schreef:

   Je hebt natuurlijk gelijk, dat zou de oplossing zijn, maar degenen die dit systeem hebben ontwikkeld hebben andere doelen voor ogen, zij hebben angst en willen daarom meer controle

  • Yvonne schreef:

   Ja, dat is nu een opmerking waar we lekker mee opschieten: “In liefde en vrijheid leven.”
   Lief bedoeld hoor, maar zó totaal nutteloos, we leven nu juist níet in vrijheid.
   Denk je daarmee de oorlog te gaan winnen?!

 14. Mar schreef:

  Het wordt nu echt dringend dat ik een andere e-mailprovider ga gebruiken. Maar welke?
  Protonmail bevalt me niet.
  Freedom.nl schijnt destijds meegewerkt te hebben aan het ontwikkelen van de QR-app. 🙁
  Iemand een tip? Het mag via een betaald abonnement.

 15. Rosina schreef:

  ik zoek met ecosia

  • Margie schreef:

   Ik gebruik duckduckgo
   Provider proton mail en tutanota

   • Maria schreef:

    duckduckgo is ook niet zo eerlijk. Brave?

    • Judy Mantel schreef:

     Ik gebruik Brave en protonmail is dat oke

    • Margie schreef:

     Ik zoek er alleen iets mee op, geen app of andere flauwekul. Bevalt prima.
     Geen pc, alleen een tablet zonder SIM dus géén telefoon.
     Proton mail gebruik ik al jaren nooit problemen. Geen spam ook.
     Tutanota voor minder interessante zaken, kijk ik slechts één keer per maand.

 16. G van den Berg schreef:

  Het net sluit zich razendsnel.

  • Jos Van den Berk schreef:

   De hebzucht naar roem, macht en controle over de mensheid wordt alsmaar groter. Maar mensen die reeds wakker zijn weten ook dat we het hoofd koel moeten houden en rustig blijven. Globaal zal men nooit met de huidige plannen de mensheid kunnen sturen. En een goede raad aan al die mensen die denken dat de regeringen het goed met ons voor hebben, die leven in een sprookje, want nog nooit heeft de mensheid geleerd van zijn verleden. Daarom worden er nog steeds oorlogen gevoerd, en geloof het of niet, er is maar een grootste agressor, en dat is Amerika. Geen enkel land als Amerika heeft zoveel oorlogen begonnen, niet om een land te helpen maar om zich zelf te verrijken door andere landen erbij te betrekken, dit gebeurt reeds in Oekraïne, en wie betaalt? Europa. Europese landen met hun regeringen zijn gewoon corrupt. Denk hier maar eens over na.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.