Censuurwet DSA al direct in conflict met Musk over Twitter

Elon Musk heeft Twitter gekocht en is door zijn aankondiging om meer meningsvrijheid op het platform te willen al direct in conflict met de EU. Europa wappert namelijk met een nieuwe censuurwet.

De vraag rijst: is dit show, afleiding of gewoon een egotrip van Musk. In ieder geval kennen we meteen de reikwijdte van de DSA, de digitale diensten wet.

Twitter

Musk schijnt Twitter te hebben gekocht voor 43 miljard dollar. Hij heeft aangegeven in een Twitterbericht op welke manier hij dit platform wil gaan veranderen. Het uiten van de vrije mening noemt hij een belangrijke fundament van de democratie. Hij maakt verder een paar interessante opmerkingen die weleens het tegenovergestelde kunnen betekenen.

Hij meldt ook dat hij Twitter wil verbeteren met nieuwe mogelijkheden, maar ook de gebruikte algoritmes als open source toegankelijk wil maken voor het publiek. Dit laatste om het vertrouwen in het platform te vergroten.

Dit klinkt voor iedereen als muziek die te mooi is, want sociale mediaplatforms worden door hun gebruikers steeds meer bekritiseerd. En uitgerekend Musk, de miljardair die met zoveel mogelijk satellieten de aarde en hun bewoners in de gaten wil houden, belooft openheid en meer vrijheid van meningsuiting.

Adder

De adder zit echter in zijn laatste belofte van verandering van Twitter: Authenticating all humans. Laat dat nu net alles te maken te hebben met de digitale identiteit waar de EU op uit is om in te voeren. Mensen moeten zich binnenkort digitaal kunnen identificeren, wat overheden de mogelijkheid biedt om alle kenmerken van een mens op één pas samen te brengen en met 5G-connecties direct online te checken.

Denk aan de gezondheidsgegevens, waaronder de covid-vaccinatie op de covid-pas.

Houd rekening met de social credit score waarmee mensen moeten aantonen ‘goede’ burgers te zijn. In de steden Bologna en Rome zal dit najaar hiermee getest worden. Mensen krijgen een zogenaamde ‘smart citizenwallet’. Als ze iets ‘goeds’ voor de samenleving doen kunnen ze credits verdienen. Ze worden beloond voor deugdzaam gedrag. Een voorbeeld van dit gedrag zou kunnen zijn het openbaar vervoer nemen naar de stad en de auto laten staan, want dat is ‘goed voor het milieu’. Dit klinkt schitterend, maar o wee vanaf het moment dat een mens gestraft kan worden met strafpunten bij fout gedrag (in de ogen van de overheid).

Dan zitten ook de zogenaamde CBDC’s er nog aan te komen. Digitaal geld dat iedere burger op een bij de overheid geopende bankrekening heeft staan. Hiermee krijgt de overheid niet alleen volledig inzicht in het handelen, maar biedt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om bij overtredingen de rekening te bevriezen.

Kortom, door al deze zaken samen te laten komen en met éeen muisklik zichtbaar te maken, verliest iedere burger volledig zijn privacy en vrijheid van handelen.

Musk is blijkbaar voorstander van authentificeren. Dit kan dus betekenen dat je bijvoorbeeld uitsluitend met je digitale pas een Twitter-account kunt aanmaken of bezitten.

Digital Services Act (DSA)

De digitale diensten wet is vers van de pers enkele dagen geleden ingevoerd. EU-commisaris Breton heeft met deze wet in zijn hand direct Musk laten weten dat ook hij met de nieuwe spelregels, lees censuurregels, rekening moet houden.


Samengevat volgens Breton biedt de nieuwe wet de Europese of nationale overheid mogelijkheden om in te grijpen tegen platforms met boetes. Ook kunnen ze optreden wanneer de inhoud in hun ogen strijdig met de wet is.

Censuurwet

Volgens juriste Eva Vlaardingerbroek wordt deze wet aan de burgers verkocht als iets dat dient om hen te beschermen en hun vrijheden te waarborgen. Het doet echter precies het tegenovergestelde zegt ze. “De EU krijgt onder een aantal voorwaarden heel veel mogelijkheden om te strijden tegen wat in hun ogen desinformatie is. Het enige dat zij daarvoor nodig hebben is een crisissituatie.”

Ze kunnen een pandemie als crisis gebruiken, maar ook een natuurramp of een oorlog. “Dan kunnen ze zeggen, we moeten nu snel handelen om ervoor te zorgen dat de narrative van overheid of EU niet wordt belemmerd.”

Met andere woorden: ze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat kritische artikelen over de overheid van het internet verwijderd worden. Daarom noemt Vlaardingerbroek deze wet een censuurwet.

 

Dit artikel verscheen ook op DLM Plus.

Foto op Home: Jeremy Bezanger

Gerelateerd

Het gezicht van de censuur: YouTube kanaal Max Igan ‘beëindigd’

Decentrale sociale media: alternatief voor internetcensuur

De censuur omzeilen met decentrale sociale media

Het antwoord op internetcensuur: decentrale social media in combinatie met publicaties op papier

Alternatieve nieuwssites zijn kwetsbaar

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Thijs schreef:

  Vanguard heeft een beslissend belang van ik dacht, 12 % gekocht in de aandelen van twitter. Dan weet je eigenlijk al genoeg.
  Kijk eens wat presentaties van Musk. Bijvoorbeeld over zijn spacewagon. Hij zegt zelf: ‘You can see it’s real, because it looks so fake’. Check die beelden eens. Wat mij betreft gewoon hollywood…….helemaal niks ‘outer space’, wat mij betreft. De lancering lijkt wel echt. Maar het landen van de ‘booster’ raketten is gewoon Thundrbirds……….fake shit.
  Ook zijn non-verbale communicatie is verdacht, net als die van Gates. Ze smullen van hun toneelspel……

 2. Frans schreef:

  Ik had dit nog niet gelezen van Starlink gebruik tegen Rusland.
  Ik volg Transitieweb.
  Maar wat als dit allemaal dubbele bodems heeft?
  Wat als Musk 40 satelieten beschikbaar heeft om het grote disclosure-news van de corrupte heersers aan het licht helpt brengen? (Uit andere nerichtgeving). (Witte hoeden leger. )
  En daarvoor Twitter heeft gekocht.
  Om miljoenen mensen te bereiken in goede zin en wakker worden. ?!
  We leven in een tijdsgewricht waarin we niet meer weten wat waar is. Wat echt is.
  Hopelijk is Musk overgelopen naar de goede zijde. Waar vrijheid en liefde heerst.

 3. Marije Freeve schreef:

  Een vraag: Weten de lezers van Transitieweb eigenlijk dat Elon Musk zijn 5G Starlink satellieten in dienst heeft gesteld van de oorlog tegen Rusland? Ik vind oorlogen altijd naar en ingewikkeld dus houd me er liever verre van. Maar eergisteren wees iemand me op dit filmpje: www.youtube.com/short…90-8w6-sWo
  Op youtube zijn meer filmpjes te vinden. Aan de reacties te lezen die onder de filmpjes staan vinden velen Elon Musk een held met z’n 5G Starlink satellieten, omdat ze Putin zien als de grote schurk die verslagen moet worden. Zo wordt de wereld van “verdeel-en-heers” in stand gehouden en wordt de bevolking aangepraat dat we niet zonder de 5G satellieten van Musk kunnen…

  Mocht je de EU petitie tegen het 5G netwerk desondanks willen ondersteunen,
  hier is de link: signstop5g.eu/
  Deel vooral met anderen om ze wakker te schudden voor de gevaren!

  • Joris schreef:

   Die 5G Starlink satellieten vormen gewoon een communicatie systeem. Wat er gecommuniceerd wordt, wordt niet door Elon Musk bepaald. Domme argumenten kunnen ook nog steeds via kabel verspreid worden.

   • Peter+Rutjes schreef:

    Weet de ongewone feiten: Starlink 5G-netwerk helpt de elite Oekraïense drone-eenheid ‘Aerorozvidka’ om Russisch materieel te vernietigen. De onbemande vliegtuigen (die ook door NL geleverd worden) zijn aangepast om antitankgranaten te laten vallen op hun doelen.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.