Wat vertelt mijn lijf?

De wereld vraagt veel van ons op dit moment, dus ook van ons lijf. Juist nu wordt het verband tussen mentaal en fysiek welzijn zo duidelijk zichtbaar. Het is van groot belang hierin jouw juiste balans te vinden.

Wat vertelt mijn lijf?Het is heel duidelijk dat stress de grootste ondermijning van je weerstand is.

Hoe gezond je ook leeft, als je een ‘stresskip’ bent, heb je vrijwel altijd een lage weerstand. De herfst is nog niet goed begonnen of je bent al de klos: je raakt verkouden of voelt je alsmaar moe, kortom niet fit.

Daarnaast is stress ook op andere manieren schadelijk voor je lijf. Stress is een gevolg van overvraagd zijn.
Kijk waar je kunt schrappen in je ‘taken’ en meer rust kunt nemen.

Luisteren naar signalen

Let goed op wat je lijf je ‘vertelt’.
Wat ik steeds meer zie, zijn mensen die gordelroos of een koortslip hebben. Dit is een zichtbare uiting van een verminderde weerstand.
Of extreme vermoeidheid, die niet direct aan een grote fysieke inspanning te wijten is. Ook dit is een teken van verminderde weerstand.

Dat geldt ook voor allerlei soorten buikklachten, met name het prikkelbaar darmsyndroom.
In je buik worden je emoties grotendeels verwerkt. Oók de positieve trouwens; dat zijn de zogeheten vlinders in je buik.

Nog een sterk signaal dat de balans zoek is: ontstekingen aan organen, waarbij de nieren er uitspringen. Die zijn namelijk ontvankelijk voor emoties zoals angst en opgekropte woede.
(En daarnaast vormen de nieren een belangrijk uitscheidingsorgaan van datgene wat je letterlijk en figuurlijk niet meer dient)

Tot slot noem ik huidklachten, want de huid is uiteindelijk het belangrijkste uitscheidingsorgaan en de scheidslijn tussen binnen en buiten. Via de huid komt duidelijk aan het licht wat er van binnen speelt.

Evenwicht vinden

Dit zijn maar enkele actuele voorbeelden, maar het is goed om je te realiseren dat je erger kunt voorkomen door de signalen die je lichaam je geeft serieus te nemen.
Uiteindelijk draait alles om een goede mentale en fysieke weerstand.

Als je het niet vertrouwt, ga dan naar je arts en laat in ieder geval een goede diagnose stellen (onder andere door een bloedonderzoek). En bepaal dan welke vervolgstappen je neemt.

In de natuurgeneeskunde besteden wij hier de meeste aandacht aan: in het vinden van het juiste evenwicht tussen je mentale en fysieke gesteldheid. Dat is waarom voor mij de natuurgeneeskunde zo’n boeiend vak is!

Goed voor je lichaam zorgen is een investering, maar je krijgt er iets onbetaalbaars voor terug.

 

Foto: Emma Simpson

Gerelateerd

De grootste uitdaging van deze tijd

Ja-Nee-vragen aan je lichaam stellen

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.