Het mondkapjes toneelstuk: ‘Is dit Monty Python, The Twilight Zone, of allebei?’

Zonder mondkapje op de Waddenzeelk zit nu op de boot naar Vlieland met een halfvolle waterfles in de hand dit bericht te typen. De tocht duurt ruim anderhalf uur en al die tijd moet ik de waterfles met iets van inhoud in de hand houden, omdat deze boot tot het openbaar vervoer behoort en daarom mondkapjes verplicht zijn.

Ik had mezelf gezworen zo’n ding nooit op te doen, maar nood breekt wetten. Zo werkt het leven nou eenmaal. Als je vriendin een romantisch weekend op Vlieland heeft geboekt en op de bootreis naar het eiland moet je verplicht een mondkapje op, dan kun je wel vasthouden aan je principes, maar ik kan je verzekeren dat dat wel eens slecht zou kunnen uitpakken voor je relatie!

Deze fles water in mijn hand is echter mijn maas in de wet, want zolang ik hem vasthoud hoef ik geen mondkapje op te doen omdat ik dan namelijk aan het drinken ben en dat is toegestaan omdat je dan kennelijk tijdens deze handeling niet besmettelijk bent.

Deze veronderstelling blijkt te kloppen, want inmiddels zijn er twee stewards in de salon geweest om te checken op mondkapjes en toen ze me sommeerden dat (ver)achtelijke ding op te doen maakte ik ze attent op de fles in mijn hand waarna ze mij een duimpje gaven en doorliepen.

Te bespottelijk voor woorden en tegelijk bittere ernst

Andere passagiers speelden het spel minder slim. Ze aten en dronken meteen alles op. Toen ze hun mondkapje op moesten doen, hadden ze geen consumpties meer die ze dit leed konden besparen. Het is te bespottelijk voor woorden en tegelijk bittere ernst. In wat voor wereld zijn we in godsnaam terecht gekomen: is dit Monty Python of The Twilight Zone, of allebei?

Ik neem mij voor tot aan het eindpunt deze fles in mijn hand te houden. Het is een talisman geworden die mij beschermt tegen waanzin.

Ik ben gestopt het nieuws dagelijks te volgen omdat daarin de waan van de dag regeert. De media hebben baat bij berichtgeving die mensen angstig maakt. In tijden van angst is er meer behoefte aan informatie wat meer aandacht voor de media oplevert wat meer geld stopt in de zakken van de media. Zo simpel zit het in elkaar in medialand.

Het ‘nieuwe normaal’: niet denken maar opvolgen!

Ik kijk om mij heen en zoek naar medestanders, naar andere weldenkende mensen die weigeren een persiflage van zichzelf te maken. Aan het begin van de reis waren er nog enkelen, maar die zitten nu verstopt achter mondkapjes. Ik snap ze ook wel want de sociale druk is immens. Het volgen van regels is tegenwoordig heilig verklaard, zelfs als deze regels geen nut hebben. Dit wordt het ‘nieuwe normaal’ genoemd: Niet denken maar opvolgen!

Het doel van mondkapjes is om verspreiding van een virus te voorkomen waarvan bij meer dan 99.5 % van de bevolking het miljoenen jaren oude immuunsysteem voldoende uitgerust is deze aan te kunnen. Alle maatregelen die de overheid aanraden in de strijd tegen de ziekte verzwakken overigens je immuunsysteem.

De voornaamste slachtoffers zullen hoogbejaarden met onderliggende problemen zijn. Velen van hen zijn klaar om te sterven en willen dat het liefst doen met geliefden om zich heen. Dit wordt echter vanwege veiligheidsredenen niet toegestaan.

Van de mensen die op de intensive care terechtkomen is meer dan 80% obese. Vooral mannen met een (hele) dikke buik lopen gevaar. Dit weet ik van mijn vriendin die in het ziekenhuis werkt. Wil je dus een overbelasting op de ic-bedden voorkomen moet je die groep in bescherming nemen. Dat is pas wat je een intelligente lockdown zou kunnen noemen!

Een toneelstuk over schijnveiligheid

Dit echter wordt allemaal niet gedaan en in plaats daarvan worden we gedwongen deel te nemen aan een toneelstuk over schijnveiligheid. Want zie asjeblieft de absurditeit in van het volgende verhaal: Om de verspreiding van dit virus in het openbaar vervoer tegen te gaan mogen alleen mondkapjes worden gebruikt die NIET werken! Gebruik je er een die WEL werkt tegen verspreiding, dan ben je STRAFBAAR!!!

Dit gebeurt dus in ONS Nederland, een land waarvan de inwoners als een van de eersten de wereldzeeën tot het einde durfden te bevaren en te domineren. Tegenwoordig hamsteren we in tijden van paniek als eerste toiletpapier . Is er een treffender en symbolischer beeld om aan te geven hoezeer we een land van schijterts zijn geworden?

Piet Hein en de zijnen zouden zich in hun (zeemans)graf omdraaien hadden ze hun nazaten tot dit zien verworden! Het meest humoristische van de situatie vind ik dat anderhalf jaar geleden er nog een wet werd aangenomen dat stelde dat gezichtsbedekking (o.a. boerka) niet in het nederlands straatbeeld thuishoorde.

Dat niemand om deze absurditeit lacht is een indicatie te meer van hoezeer angst ons dagelijks leven geïnfiltreerd heeft. Angst verlangt namelijk een zo maximaal mogelijke controle over het leven. Het fundament van angst ligt in wantrouwen, toegeven aan angst staat gelijk aan het lessen van de dorst met zout water.

Ik kan je uit persoonlijke ervaring verzekeren dat iedereen om je heen met mondkapjes zien zitten de angst niet vermindert.
Integendeel! Het bevestigt enkel de angst en vergroot het!

Zojuist kwam er een boze passagier naar me toe

Dit ziende ben ik als de dood dat dit de samenleving gaat zijn die wij door gaan geven aan onze kinderen. Dat ik een van de volwassenen ga zijn die de muilkorf- sorry, ik bedoelde het mondkapje- als blijvend zal accepteren, daarmee de wereld van verstand en rede tot een tragische zwijgen brengende. Een stilte overigens die het laatst te horen was tijdens de laatste bezetting van dit land.

Vele angstige gedachten komen bij me op als ik om me heen kijk naar een wereld vol mondloze mensen en allemaal zijn ze veel erger dan het virus.

Zojuist kwam er een boze passagier naar me toe die mij asociaal gedrag verweet omdat ik al de hele reis geen mondkapje droeg. Ik hield hem mijn fles voor en zei dat ik aan het drinken was. Woedend zei hij achter zijn mondkapje dat ik al de hele reis aan het drinken was en dat ik niet solidair was en mij moest schamen, waarna hij boos wegbeende.

Mijn fles als laatste strohalm

Mijn bijna lege fles voelt nu aan als laatste strohalm waar ik me als redelijke en nuchtere Nederlander aan vast kan klampen en ik zou het bijna een kus willen geven. Dat doe ik echter niet omdat ik heb geleerd dat als je gewoon doet, je al gek genoeg doet.

Ik neem me echter voor wel mijn mond open te trekken, omdat dat steeds minder normaal lijkt te zijn als je omringd wordt door gemondkapte medeburgers. Ik zal echter altijd blijven geloven in – en vechten voor- dit land vol nuchtere mensen die gewoon normaal hun gezonde boerenverstand gebruiken en gaan grommen naar ieder ander die de woorden ‘het nieuwe normaal’ in de mond durft te nemen. Ik moet dit wel geloven want dit land noem ik THUIS en in dit land wonen mijn kind en geliefden.

Demonstratief nu drink ik uit mijn bijna lege fles en ik hoop dat anderen om mij heen de hint begrijpen. Aan het begin van de overtocht zag ik enkele andere mensen die ook geen zin in het mondkapje hadden en vooral hen keek ik aan. Ze keken echter weg want niemand heeft zin in sociaal contact als je een mondkapje op hebt.

Daarom plaats ik nu dit stuk dan maar op Facebook in de hoop dat als ik de volgende keer weer met de boot ga, of met ander openbaar vervoer, er HEEL VEEL mensen zullen zijn met een fles in hun hand waardoor ze geen mondkapje op hoeven te doen, en dat we dan weer gewoon ‘ouderwets normaal’ naar elkaar zullen kunnen (glim)lachen.

Oscar Wijnstein

Gerelateerd

Dr. Russell Blaylock waarschuwt voor gebruik van gezichtsmaskers door gezonde mensen

Er is helemaal niks social aan distancing

Wil je dit artikel delen op social media?

Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.

Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht. Of je maakt een schermafbeelding.

Heb je op Facebook last van fact checkers? Die kun je blokkeren.
Ga naar Instellingen, dan klikken op Blokkeren, dan Toevoegen, typ fact checkers in, dan Zoeken. Er verschijnt en lijst met fact checkers. Deze allen blokkeren.

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

13 reacties

 1. Tamara schreef:

  Van de week in een vrij drukke supermarkt was ik met een andere mevrouw, de enige zonder. Al het personeel inclusief de manager liepen gemuilkorfd rond.
  Ik voelde de blik vd manager prikken en had zoiets, kom dan. Dit deed hij niet, had nl zo mijn kar vol boodschappen laten staan.
  In de bus en trein is echt mijn grens, want anders kom ik nergens meer. Daar maak ik er een spel van, drinken in mijn hand, zet hem op met gezeik en hang hem weer aan mijn kin zodra de zeikerd zich omgekeerd heeft, vooralsnog kom ik er mee weg!

 2. Peter schreef:

  Dank je wel Oscar. Wees gerust er zijn (veel) meer eensgezinden.
  Hartelijke groet
  Peter Mosk

 3. Jeannette Wilckens schreef:

  Een prachtig stuk en dank je wel voor de tip met de fles. Het is zo herkenbaar: de afschuw bij het zien van al die monddode mensen; verbijsterend, de slaafse navolging van wat vader staat voorschrijft. En het zoeken naar gelijkgezinden wat zelfs in het eigen gezin tot felle confrontatie’s leidt. Ik weiger me met het ov te verplaatsen, een muilkorf ga ik beslist niet omdoen. Het doet zeer van binnen in mijn hart dat er zo’n verminking van de menselijkheid aan het plaatsvinden is. Tegelijk blijf ook ik zoeken naar die mensen die wel de moed hebben om zich te laten zien.
  Is het niet frappant dat het een verademing is, als je een mens gewoon, zonder voorbehoud kunt ontmoeten. Verademing in tijden van een virus dat ons benauwd kan maken- letterlijk maar vooral figuurlijk.

 4. Rianne schreef:

  Wat goed verwoord. Dank Oscar.

 5. J.C. schreef:

  Misschien poetsen al die gehoorzame zwaar mind controlled mensen (weekdieren) iedere dag met fluor tandpasta. Daarnaast zijn ze blijkbaar enorm bang om deaud te gaan zodat een ieder die zelfs al kan hij de enorme onzin van de debiele mondkapje aantonen uit de sociale boot valt.

  Hetzelfde geldt voor het waarschijnlijk kleine deel van de bevolking, de anti vaccers, die gaan straks als minderwaardige mensen beschouwd worden omdat ze niet aan nanobot vaccins willen meedoen. Ook uit “onderzoeken” blijkt dat 90% van de ouders hun kinderen graag deaud willen hebben door 10-tallen vaccins erin te laten spuiten. Daarnaast ook boos op de anti-vaccers want die brengen hun “beschermde”m kinderen in “gevaar”. Hoe gek wil je het hebben, een land vol idioten.

  We leven momenteel in een open inrichting waarbij het binnenhof met beide agenda-kamers de grootste psychiatrische afdeling van het hele land is.

 6. netschka schreef:

  Gewoon dikke Chapeau! Men is echt de weg kwijt door gedicteerde angst voor iets wat je niet ziet, gekker moet het niet worden. Gezond verstand zal gaan zegevieren! Wens mijn en alle kleinkids een mooie zonnige toekomst dus niet gemuilkorfd! Samen staan we sterk en waarheid wint altijd van de leugen!

 7. A. van Loopik schreef:

  Mijn hart huilt als ik dit lees. Mensen denk toch eens na en ga je verzetten door je weer normaal te gedragen. We worden bespeeld door deze regering, uitgespeeld, gecensureerd, ge-indoctrineerd en tevens de mond gesnoerd dmv het dragen van een mondkapje. Vluchten kan niet meer, correct stemmen wel en dan tegen dit absurde beleid!

 8. Ciska schreef:

  Ik hou van je!

 9. Saakje schreef:

  Is de moeder van Rutte ook alleen gestorven ? Denk het niet…goed verhaal weer!

 10. Marga Van Doorn schreef:

  Hilarisch en tragisch. Ik heb erg gelachen om je stuk, Oscar maar ik moet er nog harder om huilen. Wat een krankzinnigheid. Heel Nederland is een gekkenhuis geworden.

  • Fred Teunissen schreef:

   Extreme vrees voor ziektekiemen is een erkende geestesziekte. Ik heb ergens een video gezien waarin een psychiater (meen ik) deze link legt. Zo bezien is de coronacrisis een collectieve psychose, ontketend en aangevuurd door big farma, politici en media.
   Als ik dat videofragment nog terugvind zal ik het hier toevoegen.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.