Afgelopen dagen: strakblauwe luchten in combinatie met een belabberde luchtkwaliteit

De afgelopen dagen zagen we strakblauwe luchten. Prachtig. Zo vaak zie je dat niet meer. Er was echter ook weinig wind en dan krijg je ozon- en smogvorming. En hoe mooi ook voor het oog, de luchtkwaliteit was slecht.

Belabberde luchtkwaliteit

 

Geen waarschuwingen

Opmerkelijk was dat er ondanks hoge concentraties ozon geen waarschuwingen uitgingen via het nieuws. Hoe anders is dat als er onweer verwacht wordt… Als zich boven Noord-Frankrijk een sullig onweersfrontje ontwikkelt dat koers zet naar Nederland dan vliegen  direct de codes geel en oranje je om de oren. Maar bij iets dat echt gevaarlijk is doet de overheid er het zwijgen toe.

PM 2.5

Ook de gemeten fijnstofniveau’s waren hoog de afgelopen dagen. Zo rond de 20 microgram per kubieke meter lucht. Nog niet zo hoog dat ze het nu geldende maximum overschrijden, want dat ligt nog net iets hoger, namelijk bij 25 microgram per kubieke meter, als gemiddelde over een heel jaar.

Deze norm is zeer ruim. Als de strengere norm van de WHO (maximaal 10) in Nederland zou gelden dan waren de toelaatbare hoeveelheden fijnstof de afgelopen dagen dik overschreden.

Belabberde luchtkwaliteit

Misleidende blauwtinten

De ruime normen van de overheid zijn een probleem bij de app Luchtkwaliteit van het RIVM. Bij fijnstof PM 2.5 staat daardoor bijna altijd een blauwe kleur, wat zo veel betekent als: prima! Terwijl het volgens de normen van de WHO al helemaal niet meer prima is en er eigenlijk geel of oranje zou moeten staan.

Daarbij komt nog dat fijnstof en vooral ultrafijnstof altijd schadelijk is. Er is voor Ultrafijnstof (UFP) geen veilig blootstellingsniveau. Het is altijd onveilig. Daarom is de blauwe kleur die het RIVM in de app bij PM 2.5 laat zien in dubbel opzicht misleidend.

Belabberde luchtkwaliteit

 

Eigen metingen

Ik heb sinds kort een PM 2.5 meetapparaat. Ik heb het online aangeschaft voor 44 dollar.
Vandaag (30 juni) gaf deze in Amsterdam (perron station Zuid) gemiddeld 20 μg/m3 aan.
Almere (trein) gemiddeld 17 μg/m3
Lelystad (trein) gemiddeld 18 μg/m3
Zwolle (perron) gemiddeld 16 μg/m3
Dwingeloo (in mijn kamer) gemiddeld 9 μg/m3

 

PM 2.5 detector

Dit vind je misschien ook leuk...

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.