180 wetenschappers dringen aan op een moratorium voor 5G

 

Een groep van 180 wetenschappers uit 36 landen waarschuwt met kracht voor de schadelijke gezondheidseffecten van 5G-netwerken en dringt er bij de EU op aan een moratorium in te stellen.

Er moet eerst grondig onderzoek door onafhankelijke deskundigen naar mogelijke gezondheidsrisico’s plaatsvinden, voordat met de grootschalige uitrol van 5G-netwerken mag worden begonnen, zo stellen ze in een brief aan de Europese Commissie.

De oproep is actueel want in verschillende Europese landen starten nu ‘pilots’ met 5G. In ons land op drie plaatsen in de provincie Groningen: de Zernike Campus in de stad Groningen, in Loppersum en bij Vierhuizen. Ook boven het Leidseplein in Amsterdam is een 5G mast geplaatst.

Klik hier voor de volledige Engelstalige brief van de wetenschappers, inclusief de lijst met alle ondertekenaars.

Hieronder volgt een samenvatting:

De ondertekenaars maken zich ernstig zorgen over de steeds verder toenemende blootselling van mens, dier en milieu aan hoogfrequente elektromagnetische straling (EMF). Met name door de introductie van 5G zal deze blootstelling exponentieel toenemen omdat zowel de frequentie als de zenderdichtheid bij deze toepassing meer dan honderdvoudig toenemen (van MHz naar GHz en van 1 mast per ca. 4 km2 naar 1 zender per 10 woningen).

Veel onderzoek naar effecten van de bestaande stralingsbronnen (GSM/GPRS; 3G, 4G, Wifi, DECT, UMTS enz.) toont reeds aan dat er al bij stralingsniveaus onder de wettelijk toegestane (en veilig veronderstelde) norm ingrijpende invloed op levende organismen wordt veroorzaakt. De effecten omvatten onder andere een toegenomen risico op kanker, cellulaire stress, meer schadelijke vrije radicalen in levend weefsel, genetische schade, vermindering van vruchtbaarheid, neurologische aandoeningen en een negatieve impact op leerprocessen, de geheugenfunctie, en het algemene welbevinden van de mens.

Daar komt bij dat gezondheidsschade voor kinderen veel groter is omdat jong weefsel gevoeliger is voor EMF. De gevolgen van 5G reiken uiteraard verder dan de mens, want er is ook schade bij andere levensvormen zoals planten en dieren.

Risicofactor
De EUROPA EM-EMF Richtlijn 2016 stelt dat “er sterk bewijs bestaat dat lange termijn blootstelling aan bepaalde EMF’s een risicofactor is voor ziekten zoals bepaalde soorten kanker, ziekte van Alzheimer en mannelijke onvruchtbaarheid”. Gewone EHS (elektromagnetische hypergevoeligheid) symptomen, omvatten onder andere hoofdpijn, concentratie- en slaapproblemen, depressies, gebrek aan energie, vermoeidheid en griep-achtige symptomen.
De huidige veiligheidsnormen worden bepaald door de industrie zelf en zijn derhalve zeker niet door onafhankelijk onderzoek tot stand gekomen. Bovendien wordt hierbij uitsluitend gekeken naar het fysische effect van straling in de vorm van de temperatuurstijging van zout water onder invloed van elektromagnetische straling. Biologische effecten worden in het geheel niet meegenomen bij het bepalen van de veiligheidsnorm. (In feite zijn alle levensvormen in stralingsdichte gebieden nu al proefkonijn voor deze industrie, en dat dreigt exponentieel toe te nemen met 5G).De EUROPA EM-EMF Richtlijn 2016 stelt dat “er sterk bewijs bestaat dat lange termijn blootstelling aan bepaalde EMF’s een risicofactor is voor ziekten zoals bepaalde soorten kanker, ziekte van Alzheimer en mannelijke onvruchtbaarheid”. Gewone EHS (elektromagnetische hypergevoeligheid) symptomen, omvatten onder andere hoofdpijn, concentratie- en slaapproblemen, depressies, gebrek aan energie, vermoeidheid en griep-achtige symptomen.

Naïef
Omdat mensen meestal fysiek niets merken van deze stralingsbronnen en men vertrouwt op de veiligheidsnormen die de overheid hiervoor hanteert (in Nederland bepaalt de Gezondheidsraad deze norm op basis van door de EU aanbevolen ICNIRP limieten), denkt men veilig te zijn. Deze gedachte is echter uitermate naïef. Bij de huidige toepassingen heeft men zelf nog enige invloed op het stralingsniveau (bijvoorbeeld wifi ’s nachts uit of computer weer aan een kabel), maar bij de straling van het 5G netwerk is daar helemaal niet meer aan te ontkomen vanwege de grote dichtheid en hoge frequenties.

De ondertekenaars dringen bij de Europese Commissie met kracht aan op een moratorium voor deze ontwikkeling omdat de huidige veiligheidsnormen uitsluitend de industrie beschermen en niet de gezondheid. Ze willen uiterlijk 31 oktober 2017 een antwoord en dat alle gegevens hierover openbaar gemaakt worden (te beginnen met dit document).

De opstellers van de brief: Professoren Rainer Nyberg (Finland) en Lennart Hardell (Zweden)

(daaronder volgt de lijst met mede-ondertekenaars)

Gerelateerd:

Finnish education professor’s warning: Wireless technology in schools may lead to a global epidemic of brain damages

5G communicatie – Voors, tegens en vraagtekens

Blootstellingslimieten voor elektromagnetische velden

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Bastiaan schreef:

  Je kunt de EU er wel voor waarschuwen en wijzen op de gevaren , maar de EU is bij uitstek het instrument om de richtlijnen uit te voeren die de Cabal heeft ingesteld om de mensheid te manipuleren en meer . Mind-enginering heet dat , iedereen een zombie ….
  Wij als burgers worden onwetend gehouden . Logisch , want de elite schrijft geheimhoudingsplicht voor .
  En als je er iets van zegt , word je beticht van samenzweringsfantasieën .
  Hopelijk zijn er in de EU ook wakkere mensen .

  • Fred Teunissen schreef:

   Ja dat ben ik met je eens: de EU jaagt dit aan.
   De 180 wetenschappers roepen op tot een moratorium: stopzetting van alle uitvoeringsplannen totdat is aangetoond dat 5G veilig is voor mens en milieu. Zo’n moratorium vind ik een goed idee. Alleen ziet het er niet naar uit dat de EU dit zal gaan doen.
   Daarom: 5G-vrije zones instellen.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.