Genocide in Gaza: het grotere plaatje

Hoe kun je iets zeggen over wat te afgrijselijk is voor woorden?
Hoe valt te begrijpen dat de Nederlandse regering op geen enkele manier blijk geeft van afgrijzen over de genocide in Gaza?
Hoe moet je plaatsen dat de NOS spreekt in eufemismen als ‘beschietingen’ in plaats van wat het zijn: terreurbombardementen?

In Gaza is een rauwe, openljke genocide gaande. Deze vindt plaats met steun van de meeste westerse regeringen, waaronder de Nederlandse. Er is ook al een hele tijd een stille, heimelijke genocide aan de gang. Wereldwijd en eveneens met steun van de Nederlandse regering. Dat is het covid-offensief met injectievloeistoffen.
En in Oost-Europa is een enorme oorlog ontbrand, die door de westerse regeringen alsmaar wordt gerekt en al honderdduizenden het leven heeft gekost.

Het beeld is duidelijk: overal rukken dood en chaos op. Het door de VS geleide westerse imperium is in verval geraakt en probeert met grof geweld zijn voortbestaan veilig te stellen, daarbij gebruikmakend van voorposten als Oekraïne en Israël.

Alsof het leeg was….

Martin Buber, joods filosoof en zionist, gaf in 1939 – ruim voor de stichting van de staat Israël in 1948 – al aan wat er mis was in de houding van de joodse kolonisten die in die jaren naar Palestina trokken:

“Toen we na eeuwen en eeuwen in ons land terugkwamen, hebben we ons gedragen alsof het leeg was – nee, erger nog, alsof de bevolking die wij zagen ons niet aanging, alsof wij ons niet om hen hoefden te bekommeren, alsof zij ons niet zag. Maar zij zag ons wel… Zij zag ons natuurlijk van jaar tot jaar steeds duidelijker. Maar wij trokken ons daar niets van aan. Wij realiseerden ons niet dat er slechts één middel was om ons te hoeden voor de consequenties van dit steeds-duidelijker-worden-gezien. Dat is: serieus gemeenzame zaken maken met deze bevolking, en haar deel laten hebben aan ons werk in dit land en aan de opbrengst.”

(Bron: Der Jude und sein Judentum, 1963, pag 531, aangehaald in ‘Buber en Israël’, Van Oosterzee, 1978)

Voorpost

Ook benadrukte Buber meermaals dat het op een ramp zou uitlopen als de jonge staat Israël zich zou laten gebruiken als voorpost van het westerse imperialisme.

Hij was tegen een twee-staten-oplossing en voorstander van één staat (Palestina) waarin twee naties (Palestijnen en joden) vreedzaam met elkaar samenleven. Nog steeds zijn er veel mensen in Israel die deze visie delen. Maar ook anderen die de genocide die zich in Gaza met westerse medeplichtigheid voltrekt in koelen bloede ondersteunen. Zij doen dit met citaten uit de Torah, zoals die van hoofdstuk 20, vers 16. Daarmee roepen zij op tot het volledig uitroeien van al hun tegenstanders.

Israël is de voorpost geworden die Buber zo vreesde en daarmee staat het Midden-Oosten nu op de rand van een nog veel omvangrijker oorlog. Een door de VS geleide coalitie richt zich op de onderwerping van Syrië, Libanon en uiteindelijk Iran. De oorlog tegen de Palestijnen in Gaza maakt deel uit van dit grotere hegemonistische streven.

Zie hiervoor verder drie uitgebreide analyses op de Canadese website Global Research en de uitzending van Redacted van 13 november, waarin Douglas MacGregor de situatie in het Midden-Oosten analyseert.

A Planned US-Israeli Attack on Iran is Contemplated

“The Horror, The Horror” in Gaza. Chris Hedges. What Is the UN Good for? Where Is the Human Rights Commission When It Is Needed?

“Worldwide Genocide”? History of U.S. Mass Killings of Civilians: The Monstrous Plan to Kill Palestinians Is Fully Endorsed by Washington

Gerelateerd

Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum dagen de Nederlandse Staat voor de rechter vanwege diens opstelling ten aanzien van de oorlog in Gaza

Onafhankelijke nieuwsbronnen over de escalatie van de oorlog in Gaza

Rabbi Yisroel Dovid Weiss: “Joden en Palestijnen moeten samen strijden voor een vrij Palestina”

Voormalig VN-wapeninspecteur Scott Ritter: “Iedere bom op Gaza is een oorlogsmisdaad”

Russische minister Lavrov: “Het Westen voert direct oorlog tegen ons”

Wat moet je met een overheid die de eigen bevolking decimeert?

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is. Dit komt, omdat er eerst moderatie plaatsvindt.

Als je reageert kun je aangeven dat je een seintje wilt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.

Wil je dit artikel delen met anderen?
Maak dan bij voorkeur gebruik van e-mail. Zo is de kans een stuk kleiner dat je bericht gecensureerd wordt.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. Harry de Winter schreef:

  Er is nooit een Palestijnse staat geweest! Men niet ontkennen dat de joden daar nooit gewoond hebben! Een twee staten oplossing is in 1948 en 2008 door Arafat afgewezen. Ook een twee staten oplossing brengt geen vrede. Arabieren hebben maar één doel! Verdrijven van de joden uit Israël! Iran is de grote vijand en steunt Hamas en Hesbolla in de strijd tegen Israël. Ze lokken zelf deze situatie uit!!!

 2. Snoopie schreef:

  Als je uitzoomt en naar het grotere plaatje kijkt, zijn alle oorlogen op planeet Aarde toch elke keer weer een kwestie van “verdeel-en-heers-politiek”? Religies tegen elkaar opzetten, volkeren tegen elkaar opzetten om ons als mensen te verzwakken? Want wat zou er gebeuren als wij in onze kracht komen te staan en sámen zouden werken? (maakt niet uit welke religie/geloof je aanhangt)

  Misschien zouden meer mensen de boeken van Robin de Ruiter moeten lezen,
  om beter te begrijpen in welk toneelstuk wij verzeild zijn geraakt als mensheid.
  Lees: www.mystudybooks.nl/winke…0cb6d22262

 3. Margie schreef:

  Allereerst Fred bedankt voor het artikel.
  Het is de transitie op het web welke niet in algemene deugblaadjes staat.

  What were the objectives of this military raid? According to Hamas, the purpose behind the October 7 raid were threefold.

  First, to reassert the right of the Palestinian people to a homeland not defined by the Abaraham Accords.

  The other two you may read yourself on Scott Ritter extra

  www.scottritterextra.com/p/the…-on-israel

  • Fred Teunissen schreef:

   Scott Ritters analyse weerspreekt het heersende beeld: “Many of the vehicles that the Israeli government has shown as an example of Hamas perfidy were destroyed by the Israeli Apache helicopters.”
   www.scottritterextra.com/p/the…-on-israel

   Het lijkt er op dat Israël de aanval heeft laten gebeuren en door zijn reactie daarop het aantal slachtoffers veel groter heeft gemaakt om daarmee de aanval op Gaza te rechtvaardigen. In die zin is de parallel met 9/11, die de Israëli’s maakten, misschien nog niet eens zo misplaatst.

 4. Margie schreef:

  Abby Martin with Rania Khalek
  Will Lebanon go to war to save Gaza?

  youtu.be/2vCAz…pYQS53jED8

 5. Huub Schaab schreef:

  Genocide is het doel waar Hamas naar streeft, zoals ze zelf zeggen. Hoe dat eruit ziet hebben we op 7 oktober gezien. En vele jaren daarvoor. Hamas is de vijand van Israel’s en Palestijnen. Hamas geeft niets om de burgers van Gaza, die ze zelfs beschieten om te verhinderen dat ze naar veilig gebied gaan. Israël beschuldigen van genocide is krankzinnig. Als Israël dat gewild had, was het allang gebeurd. Wat de IDF nu helaas moet doen is Hamas totaal ontmantelen.

  • Louise Kelder schreef:

   Het grote gevaar is dat we eenzijdig partij kiezen en daarmee de polarisatie en escalatie vergroten. Van beide kanten zijn de extremistische partijen in de loop van de tijd steeds sterker geworden en slachtoffer is de bevolking.
   Hamas kent geen genade en de orthodoxe Joden kennen geen genade. Hoe komen de gematigde verzoenende partijen aan bod??

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.