Raadsels rondom Fukushima

Fukushima - Vogels boven Fukushima

Vandaag is het vijf jaar geleden dat de ramp in Fukushima begon. De zwaarste zeebeving in die regio in meer dan honderd jaar bracht een huizenhoge tsunami teweeg die niet alleen het leven van 19.000 mensen wegvaagde, maar ook de koeling van vier kerncentrales, waardoor er drie melt downs plaatsvonden en ook de situatie van een opslagplaats met 1553 afgewerkte brandstofstaven direct kritiek werd.

Vandaag voltrekt deze ramp zich nog altijd. Het is een ‘ongoing disaster’. Als er geen grootschalig internationaal ingrijpen komt, dan kan deze catastrofe wel eens honderd jaar of zelfs nog langer gaan duren, zegt nucleair expert en klokkenluider Arnie Gundersen. Iedere dag komen er opnieuw grote hoeveelheden radioactief materiaal in het milieu.

En daar beginnen de raadsels. Het lijkt er op dat de machthebbers op deze planeet besloten hebben om Fukushima maar te laten uitbranden. Maar dat kan helemaal niet, want de prijs daarvoor is veel te hoog. Dat zal miljoenen doden door kanker veroorzaken en onvoorstelbare schade toebrengen aan het milieu. Eerst aan de ecosystemen van de Stille Oceaan, maar daarna ook aan die van de gehele planeet. Die schade aan de Aarde is nu al volop zichtbaar en voelbaar. Je moet er echt niet aan denken dat dit nog honderd jaar voortduurt.

Dat er tot nu toe geen grote internationale operatie op gang is gekomen en ook niets er op wijst dat dit alsnog zal gaan gebeuren, is bizar. Het gaat mijn verstand te boven. De knapste koppen en de beste technologieen en apparatuur zouden ingezet moeten worden. Dat dit niet gebeurt is van een onbeschrijfelijke criminele nalatigheid.

Wat het nog veel vreemder maakt is dat er nieuwe technologien bestaan, waarmee nucleaire besmettingen bestreden kunnen worden. De meest veelbelovende daarvan zijn breakthrough energy technologieën, maar er zijn ook biologische en minerale methoden. Op de Breakthrough Energy Conferentie van 2013 in Boulder in de VS gaf de Amerikaan Jim Schmidt daar een verhelderende presentatie over, getiteld ‘From nuclear to breakthrough energy’. Zie ook zijn uitgebreide artikel ‘Ridding the Planet of Nuclear Radiation’ dat gisteren op deze site gepubliceerd is.

Zijn verhaal betekent dat er hoop is. De spil waarom die hoop draait is het begrip ’transmutatie’. Met breakthrough energy technieken, zoals scalar wave technologie, kunnen radioactieve deeltjes worden gestabiliseerd en getransmuteerd, resulterend in een drastische reductie van (de halfwaardetid van) hun radioactieve straling.

Zet James Schmidt en nog enkele tientallen echte experts bij elkaar en maak een plan van aanpak, zou ik zeggen. Misschien verzinnen ze dan wel compleet nieuwe methoden met z’n allen. Nood breekt immers wetenschappelijke wet en verwijdert de scheidingswanden tussen disciplines.

Maar niks van dat al.

En er is nog wel meer raadselachtigs aan Fukushima.
De ramp zelf bijvoorbeeld. Volgens Schmidt is die man-made. En wel middels de inzet van HAARP. Tot voor kort vond ik dit een broodje-aapverhaal, maar nu begin ik echt te twijfelen. Schmidt baseert zich op een bron in zijn netwerk. Hij schrijft: “The source had inside personal information that the earthquake was caused by focused H.A.A.R.P. frequencies and that the explosions inside the facility were the result of small nuclear devices.”

Schmidt is niet de eerste de beste. Hij diende zeven jaar als nucleair wapenexpert in de Amerikaanse luchtmacht en was aansluitend 30 jaar in dienst bij wapenfabrikant TRW/Northrup Gruman.

En dan gaan mijn gedachten als volgt: als in Fukushima nagelaten wordt wat er met de hoogst mogelijke urgentie zou moeten gebeuren, wat kan daar dan de reden van zijn? Zou het inderdaad van meet af aan niet de bedoeling zijn geweest om de schade van deze ramp zoveel mogelijk te beperken? En dan is er geen ontkomen meer aan en dient de daaropvolgende – huiveringwekkende – vraag zich aan: was deze schade soms beoogd?

Tot slot nog een laatste raadsel: unit 4. Zoals we in 2001 naast de twin towers een building 7 hadden, die velen aan het denken zette, zo hebben we in Fukushima unit 4. Deze vierde centrale kende geen melt down, zoals de andere drie, want hij was voor onderhoud stilgelegd. Toch was er een mega-probleem, want de opslagplaats met daarin 1553 afgewerkte brandstofstaven op het dak van deze unit (de ‘spent fuel pool’), die ook koeling nodig heeft, begon te koken. De grote vraag hier luidt: is deze pool nu wel of niet in brand gevlogen en daarna geexplodeerd?

Tepco (Tokyo Electric Power Company) beweert bij hoog en bij laag dat alle 1553 staven keurig volgens plan zijn verwijderd en maakte daar een borstklopperig pr-filmpje van. Activist Dana Durnford daarentegen stelt op goede gronden dat dit een cover-up is en dat de hele boel letterlijk in rook is opgegaan. Op YouTube circuleert een video die dit lijkt te bevestigen. Als dat waar is dan is dit een gigantische ramp bovenop een gigantische ramp en een reden om vrijwel heel Japan en mogelijk ook een flink stuk van de Amerikaanse westkust te evacueren.

Hieronder plaats ik diverse updates van de situatie rondom de rampcentrale.

Arnie Gundersen: “A hundred year problem”

Arnie Gundersen, verslag vanuit Fukushima prefecture, februari 2016
NB: vanaf 12:30 over de radioactieve besmetting van de gehele Stille Oceaan:
“We have contaminated the biggest source of water on the planet and there is no way to stop it.”

Podcast Arnie Gundersen, Fukushima prefecture, februari 2016: “Plutonium is everywhere”

Transcript:

Plutonium everywhere

Bron transcript: ENE News

Update Jeff Rense, Yoichi Shimatsu & Dana Durnford 2016
Situatie is veel ernstiger dan ons wordt voorgespiegeld, fall-out in de VS, unit 4 en arrestatie van Durnford (meer daarover hier).

Interview met Arnie en Maggie Gundersen
Arnie werd jarenlang juridisch vervolgd. Hij is nucleair ingenieur en heeft in die bedrijfstak gewerkt. Hun persoonlijke verhaal is aangrijpend en hartverwarmend.

Eerdere postings op TransitieWeb over Fukushima
https://transitieweb.wordpress.com/?s=fukushima

Aanbevolen websites
Fairewinds Energy Education
Helen Caldicott
ENE Energy News
The Nuclear Proctologist (Dana Durnford)

Met dank aan
Kees Deckers van GlobalBEM

 

Dit vind je misschien ook leuk...

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.