Klimaatneutraliteit en milieuverwoesting blijken hand in hand te kunnen gaan

Zweden haalt zijn klimaatdoelen door onder andere hout, dat heel verhullend biomassa wordt genoemd, op te stoken in energiecentrales. Dit hout wordt zelfs van overal ter wereld aangevoerd met schepen die vele tonnen stookolie daarvoor moeten verbranden (*).

Dit hout wordt gewonnen door op immens grote schaal bomen te kappen en die vervolgens ten koste van heel veel extra energie te versnipperen. En bij deze snippers – pellets genaamd – wordt vaak ook nog chemisch afval gemengd om de brandbaarheid te versterken.

De afvalstoffen van deze verbranding worden de lucht ingepompt. Weg is weg. Zweden is op deze manier klimaatneutraal bezig, maar verwoest daarmee wereldwijd het milieu

En ondertussen gaat de jeugd hier massaal de straat op om dit alles toch vooral ook in Nederland en de rest van de wereld mogelijk te maken.

We leven in een tijd waarin sommige ‘oplossingen’ duizendmaal erger zijn dan het probleem. Hoe krijgen we dit in vredesnaam weer omgedraaid naar gezond verstand en zorg voor de Aarde?

(*) Bron: uitzending Nieuwsuur van 21 januari 2019 over de Zweedse ervaring met CO2 belasting.

Enkele passages daaruit: ”. . . wondermiddel is de CO2-belasting echter niet. Henrik Thunman, hoogleraar energietechniek, legt uit dat de opbrengst van de maatregel wordt gebruikt voor de import van biobrandstoffen uit andere landen. Door de CO2-belasting is de vraag naar biobrandstof namelijk explosief gestegen.

Zweden kan die vraag zelf niet aan. “Als gevolg van de CO2-belasting en hoe die is opgezet, hebben wij in Zweden meer geld over voor biobrandstof dan in enig ander land. Dus wordt het hierheen verscheept“, zegt Thunman. “Het levert Zweden leuke statistieken op, maar het verlaagt de wereldwijde CO2-uitstoot niet.

Op dat laatste wil Akerfeldt van het ministerie van Financiën geen reactie geven. “Dat is een politieke vraag, daar ga ik liever niet op in.” Wel zegt ze: “Het is niet per se erg dat wij biobrandstof importeren. Dat hoort ook bij vrije handel. . .”

Zie ook dit artikel over deze uitzending.

Gerelateerd

CO2: de grote nepvijand van de huidige tijd

Foto: Pixabay.com

 

Dit vind je misschien ook leuk...

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.