Houd je vast: piramiden in Bosnië

Ik had al wat fragmenten van zijn presentaties op YouTube gezien en die deden me heen en weer zwaaien tussen een broodje-aap-gevoel en een soort stel-nou-eens-dat-dit-waar-is-verwondering.

Dus toen ik las dat Sam Osmanagich op woensdagavond 23 oktober in Groningen in Gebouw De Beurs ging spreken, wist ik het heel zeker: hier ga ik heen, ook al moet ik ruim voor het einde van het programma al weer weg om Amsterdam nog nog te halen.

Krankzinnig oud
De video die ik van zijn presentatie gemaakt heb is dus alleen van voor de pauze. Maar mijn voorlopige conclusie is dat er een dikke streep moet door de broodje aap gedachte. Vooral de foto’s van de steenconstructies onder de organische laag van de heuvels overtuigen me. Dit zijn echte piramiden. Middenin Europa. En ze zijn oud. Krankzinnig oud. Zo’n 30.000 jaar.
Dat betekent dat de hele geschiedenis – zoals we die tot nu toe kennen – op zijn kop gaat. Het zit allemaal anders en waarschijnlijk heel erg anders…..

Plagerig
En de persoon Sam Osmanagich? Deze soms wat lijzig en plagerig sprekende man met continu bij wijze van handelsmerk een cowboyhoed op? Ik weet het niet zo goed. Ik kreeg niet goed vat op zijn drijfveren. Af en toe deed hij me denken aan een vertegenwoordiger van de lokale Bosnische VVV (de piramiden beginnen zo langzamerhand een lucratieve toeristishe attractie te worden), dan weer aan een diep gefrustreerde archeoloog, die nog lang niet in het reine is met de verkettering die hem lange tijd ten deel viel van de kant van de officiele wetenschap.
Ik heb heel even met hem gesproken in de pauze, maar kreeg niet goed hoogte van hem. Neemt niet weg dat ik zijn verhaal zeer serieus neem.

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.