Global Divestment Day – Stop met fossiele brandstoffen!

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 februari aanstaande vindt Global Divestment Day plaats. Een werelwijd bijeenkomen van mensen, met meer dan 300 evenementen verdeeld over 6 continenten. Een dag waarop mensen van Zuid-Afrika tot Mexico en van Bangladesh tot Benin en Bulgarije, hun betrokkenheid en bereidheid tonen om de fossiele en hete nucleaire energie industrieën aan te pakken.

Divestment staat voor desinvestering, oftewel het afbouwen van bedrijven door het geld dat er in wordt gestopt terug te halen. In dit geval gaat het om het stoppen met investeren in fossiele energie. Geld dat elders beter gebruikt kan worden. Zoals in hernieuwbare en doorbraak-energieën.

Op beide dagen vinden ook in Nederland acties plaats. Ondermeer te Den Haag, Boxtel, Raerd, Utrecht en Amsterdam. Zo gaan de Universiteit en de Hoogeschool van Amsterdam op vrijdag 13 februari met het U.v.A./H.v.A. team naar het kantoor van de raad van bestuur om hen in het openbaar uit te nodigen om deel te nemen aan een evenement met betrekking tot duurzaamheid in onze instellingen.

En op zaterdag 14 februari vindt een fiets-evenement plaats dat het totale Fossielvrij NL Network en de bredere klimaat-beweging van Nederland bijeenbrengt. Samen gaan zij het gemeentehuis met fietsen omgeven en fietsbellen, sirenes, fluiten en trommels laten klinken. Als alarm over de vuile en risicovolle fossiele brandstof-investeringen van de Gemeente Amsterdam en over de nood-zaak om een duurzame samenleving op te bouwen. Later wordt op het Museumplein het woord “future” gevormd als onderdeel van de boodschap:

FOSSIL FUELS = HISTORY

RENEWABLES = FUTURE

DIVEST!

Ook in Boxtel wordt gefietst, en wel langs banken, kerken en bedrijven, die een agenda-voorstel op poster-formaat krijgen aangeboden. In Raerd (Friesland) wordt op 13 februari een loterij gehouden tussen de meer dan 135 dorpen van het Sustainable Villages Network, met als prijs de Nederlandstalige versie van het boek “The Energy of Nations” door Jeremy Leggett.

Zin om mee te doen of om nog een eigen evenement te starten? Klik hier voor veel meer informatie.

(Met dank aan Kees Deckers, website)

Dit vind je misschien ook leuk...

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.