Fukushima als keerpunt
Een week geleden verstreek de uiterste termijn waarop ik mijn dierbare blog Studio ICT nog van de afgrond kon redden. Op deze dag verviel mijn recht op de domeinnaam, tenzij ik bijtekende voor opnieuw twee jaar, maar dat deed ik niet.
Studio ICT is dus niet meer. De inhoudelijke doodklap kwam al eerder. Op 11 maart 2011 om precies te zijn. De dag van de kernramp in Japan.
‘Wat is de zin van schrijven over innovatieve ICT als alles wat op onze aarde leeft in gevaar is?’ zo vroeg ik mij af. Mijn conclusie was dat er belangrijker zaken zijn om me op te concentreren. Bovenal de zoektocht naar nieuwe aarde-vriendelijke energiebronnen.
Fukushima deed de deur van mijn eerste blog dicht. En opende die van dit nieuwe blog: TransitieWeb.
Update
Nu, twee en een half jaar na de beving en daaropvolgende tsunami is de tragedie in Fukushima nog steeds gaande. De kans bestaat bovendien dat de situatie nog verergert. Grootste gevaar is een nieuwe zware aardbeving. Daardoor zou brand kunnen ontstaan in het zwaar gehavende reservoir van Unit 4 dat meer dan 1300 afgewerkte brandstofstaven bevat met daarin onder andere duizenden kilo’s plutonium.
Zie voor goede informatie over de gezondheidsrisico’s van Fukushima de website van Dr. Helen Caldicott en voor goede technische informatie die van nucleair ingenieur Arnie Gundersen.
Dr. Helen Caldicott publiceerde op 15 september op haar blog een uitstekende samenvatting van de huidige situatie. Ze wijst er op dat de mainstream media nog steeds strangely disconnected zijn met betrekking tot de aanhoudende nucleaire crisis in Japan.
Hieronder de laatste technische update van Arnie Gundersen:
Intenties
Ik neem mij voor om op deze plek veel te posten over breakthrough energy en daaraan gerelateerde onderwerpen. Ook ‘conventionele’ schone energie (zon, wind, water, aarde) – met een accent op zon – heeft mijn aandacht, evenals de ontwikkeling van eco-communities.
Is de ICT daarmee uit beeld? Nou nee, dat ook weer niet. Wel wil ik me meer dan voorheen richten op de ICT van de toekomst. Denk aan kunstmatige intelligentie en kennissystemen.
En ik wil heel graag dat TransitieWeb op den duur een breed groepsblog wordt met auteurs die vanuit verschillende interessegebieden hun kijk geven op de grote transities van deze tijd.
wow dit is heftiger dan ik dacht! ik bedoel de mogelijk volgende ramp bij Fukushima! en fijn dat je ons op de hoogte houdt van de komende breakthrough seminar