[Audio] Fransje de Waard over ecodorp Damanhur

TransitieRadio (afl. 1) | 19-08-2011 | 48:48 min.

Fransje de Waard bracht de gehele maand april 2011 een bezoek aan de spirituele eco-gemeenschap Damanhur in Noord-Italië. Ze volgde daar een cursus van het Global Ecovillages Network en maakte kennis met het leven en werk van de Damanhurianen.

In gesprek met Henk Jansen en Fred Teunissen vertelt ze over haar belevenissen. “De tempels die ze gebouwd hebben zijn prachtig, alleen is de atmosfeer daar, zo middenin de berg, voor mij een tikkeltje te koud. De manier waarop ze een sociale structuur hebben gebouwd op basis van wat ze nuclei noemen – dat zijn relatief kleine leefeenheden of kernen – heeft op mij de meeste indruk gemaakt.”

Fransje studeerde tropische bosbouw in Wageningen en deed aansluitend een studie transpersoonlijke psychologie. Ze houdt zich al decennia lang bezig met duurzame ontwikkeling. Onlangs verscheen een herdruk van haar boek ‘Tuinen van overvloed’ uit 1996, een standaardwerk over permacultuur.
Meer over Fransje »

Damanhur is gesticht in 1975 door een kleine groep pioniers en telt inmiddels 1000 inwoners op een gebied van 500 hectare in de bergen ten noorden van Turijn.
Meer over Damanhur »

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Elf schreef:

  Dank Henk,

  Ben er nu achter wat het “probleem” is.
  nieuwe PC Windows 8, kan blijkbaar alleen dit soort toepassingen die gebruik maken van Adobe afspelen in Desktop modus.
  Kleine aanpassing dus en nu doet ie het!

  Dank voor de uitgebreide reactie.

  Liefs vanuit Damanhur 🙂

  • Henk Jansen schreef:

   Graag gedaan. En jij ook bedankt voor de terugkoppeling, want hier zullen vast meer Win8-gebruikers tegenaan lopen.

   Als je op dit moment zelf in Damanhur bivakkeert, kan ik me levendig voorstellen dat je nieuwsgierig was naar Fransjes verhaal erover. Ik ben benieuwd of het overeenkomt met je eigen ervaringen in Damanhur.

   In elk geval veel plezier & geluk daar!

 2. Bastet Elf schreef:

  Kan het kloppen dat de file ondertussen verwijderd is? Ik kan de file in iedergeval niet afspelen. ..Jammer….was wel benieuwd!

  • Henk Jansen schreef:

   Beste Bastet Elf,

   Vervelend dat het spelertje bij jou niet thuis geeft. We hebben het interview echter niet verwijderd en wanneer ik hier een testje doe, speelt het bestand ook braaf af. Vermoedelijk heeft je probleem te maken met (het ontbreken van) Adobe Flash Player op je systeem? Daar maakt het spelertje gebruik van.

   Het interview wordt gehost bij Archive.org, misschien kun je daar het interview wel beluisteren? Of anders kun je eventueel het interview downloaden en lokaal op je eigen computer afspelen.

   Hierbij de linkjes:
   Beluister het interview op Archive.com (spelertje staat rechtsboven)
   Download het interview van Archive.com (vbr mp3 – 55,9 MB)

   PS Adobe Flash Player kun je hier downloaden. Vergeet echter niet om bij installatie het vinkje voor het McAfee-softwarepakket weg te halen, anders krijg je dat er gratis – en zeer waarschijnlijk ongewenst – bij.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.