De Kracht van 8

De afgelopen maanden heb ik lopen broeden op iets dat je een alternatieve sociale structuur kunt noemen. Mijn vraag daarbij: hoe kunnen we binnen de huidige cultuur de kiem leggen voor een totaal nieuwe? En dat op zo’n manier dat we al doende het hoofd bieden aan de reeks bedreigingen waar we momenteel mee geconfronteerd worden?

kracht van 8

Mijn antwoord daarop is het getal acht. Als acht volwassen mensen een verbond sluiten, lief en leed met elkaar delen, samen zorgen voor een goede directe leefomgeving, voor gezond voedsel, schoon water en schone energie, voor de opvoeding van hun kinderen en de ontvangst van hun gasten, dan kan dat een krachtige spil zijn voor een nieuwe sociale orde.

Acht van zulke groepen van acht kunnen het sociale klimaat in een dorp veranderen. Vierenzestig van deze groepen kunnen dat in een grote stad. En als je aan acht tot de achtste macht van zulke groepen denkt, dan heb je het over de volledige bevolking van Nederland (acht tot de achtste is 16,7 miljoen).

Acht mensen hebben samen 28 onderlingen bindingen. Niet teveel en niet te weinig. Precies genoeg. Ze kunnen zo intens op elkaar inwerken en in korte tijd veel van elkaar leren. Dat is anders dan wanneer je alleen bent of in een tweerelatie ‘verwikkeld’ en zelfs anders dan in een groot gezin.

Ik denk bij die acht aan een stam (’tribe’). Aan een diepgaande binding. Je zou het ook een groepshuwelijk kunnen noemen, hoewel ik me daar geen ‘vrije liefde’ bij voorstel (in de zin van iedereen doet maar wat). Eerder zo: monogamie is niet verplicht, maar ook niet verboden. En elke groep en iedereen vult dit dan maar in naar wat het beste is.

Gisteravond ontdekte ik tot mijn vreugdevolle verbazing dat aan de andere kant van de Atlantische Ocenaan precies dezelfde gedachten leven. Ook letterlijk metr het getal acht als speerpunt! De Kracht van 8 leeft blijkbaar in het energieveld van de aarde en wie daar gevoelig voor is pikt het op. Een buitengewoon hoopvol signaal.

Dank je wel, Moeder Aarde, dat je dit doorfluistert over je hele oppervlak!

Zo’n groep van acht noem ik een ALOHA-groep. Waarbij de letters ALOHA staan voor Awareness (of Alert zijn), Liefde, Organisatie, Heling en Actie.

Waarom is dit zo belangrijk?
Omdat we zware tijden krijgen. Dat zeg ik niet omdat ik graag negatieve verhalen de wereld inslinger, maar omdat de realiteit tot deze constatering dwingt.
Dit is mijn top-vier van ‘bedreigingen’:

1. Chemtrails, zij maken onze atmosfeer steeds giftiger en gevaarlijker en we zullen ons daartegen moeten ‘wapenen’.
2. Fukushima (en de Fukushima’s die nog zullen volgen) plus de gevaren van nucleair afval en van nucleaire wapens. Deze waanzin bedreigt alle leven op aarde. In de Stille Oceaan is het grote sterven al begonnen na de drie meltdowns in Japan. Helaas realiseren nog maar weinigen zich hoe ernstig de effecten van Fukushima zijn.
3. Oorlogsgevaar in Europa. De VS en zijn bondgenoten voeren strategisch campagne tegen Rusland (en China). Als dat niet ophoudt, zal dit conflict met militaire middelen worden beslecht. In Oekraine, het Midden-Oosten en in Europa zelf. In de opbouw daarheen zullen de vluchtelingenstromen nog toenemen waardoor de bestaande sociale orde verder ontwricht raakt.
4. Het risico van een scherpe economische terugval.

We moeten daarom nu zorgen voor een sociale structuur waarmee we de gevolgen van deze grimmige mix van neerwaartse trends kunnen doorstaan. Al doende bouwen we dan het grondpatroon op voor een nieuwe samenleving, waarin onze kinderen en kleinkinderen en de generaties na hen weer betere perspectieven zullen hebben. Een samenleving, die de Aarde niet langer plundert en vertrapt, maar respecteert en voedt.

Dus: niet eenzaam of tweezaam, maar Achtzaam!

Dit vind je misschien ook leuk...

10 reacties

  1. Herry schreef:

    Zijn er in de gemeente Emmen ook mensen met deze wens enof gedachten om dit te willen realiseren?

  2. Riekie Roefs schreef:

    hallo FRED, ik kan hier in Oirschot, Noord Brabant. geen mensen vinden die hier voor voelen om een ACHT VORM te maken. Ik ken hier in mijn familie niemand die niet gevaccineerd is .(behalve de kinderen dan). Ik weet dus niet hoe ik hier aan mee kan werken ..vr gr Rieke.

    • Fred Teunissen schreef:

      Beste Rieke, dank voor deze reactie.
      Veel mensen zullen zich herkennen in wat je schrijft.
      Het is ook best een heel moeilijke opgave om zo’n hechte groep van acht (of tien of twaalf of een ander getal) te vormen. Ik ben er zelf al jaren mee bezig en tot nu toe wel met enig succes, maar ik ben hiermee nog lang niet waar ik wil zijn.
      Waar je tegenaan loopt bij anderen en zeker ook bij jezelf is de hoge mate van individualisme die in onze cultuur is ontstaan. We zijn verder allemaal gewend geraakt aan comfort en ‘ruimte’. En we hebben ook allemaal zo onze persoonlijke eigenaardigheden en blokkades.
      Toch blijf ik ervan overtuigd dat kleine, hechte groepen de samenlevingsvorm van de toekomst zijn. De enorme crisis die we nu meemaken is een grote kans voor deze WE-set.

  3. Marloes schreef:

    Ook in de muziek speelt 8 een grote rol: octaaf.
    Muziek is belangrijk in het leven en voor al het leven. Klank is leven, en trilling.
    Klank heeft ook veel invloed op al het water. Destijds veel gefotografeerd door Masaru Emoto.
    Vooral klassieke muziek heeft een bijzondere helende waarde.
    We moeten dus vooral zorgen dat de muziek niet uit ons leven verbannen wordt.

  4. Desiree schreef:

    Het is mij toe gevallen om onverwacht de Andere Krant in mijn brievenbus te vinden. De ALOHA spreekt mij aan ook het voostel van de 8. Tja en hoe dan verder? Nu 2020 ben ik één van die mensen die daadwerkelijk iets willen doen maar ( nog ) niet weten hoe of wat.

  5. Jan Pieter Schreur schreef:

    Mooi.. ik ben benieuwd op de reacties en wat het praktisch opleverd. Hoe kom je bij de berekening tot 28 (nieuwsgierig)

    Knuffs

    liefs,

    Jan Pieter Schreur +31(0)6 45288727 www.tzolkinportal.com

    • Fred Teunissen schreef:

      Ha Jan Pieter,
      Het is een reeks,
      Drie mensen (driehoek) hebben drie onderlinge relaties. Daarna loopt de reeks snel op. Vier hebben er al zes, vijf hebben er tien, zes hebben er 15, zeven 21 en acht 28.
      Bij negen is het 36, bij tien 45, bij elf 55, bij twaalf 66 en dertien 78.
      De complexiteit neemt boven de acht heel snel toe.
      Ik heb dit niet van mezelf, maar van iemand die beter is met getallen… you know her 🙂
      3-6-10-15-21-28-36-45-55-66-78-91-105-120-136 enzovoorts.
      Hug, F

  6. Annelies Ronsse schreef:

    Mooi idee. Bedankt voor de inspiratie.
    Heb ooit een gedicht geschreven (voor nieuwjaar 2008 – acht jaar geleden): ‘De kracht van het getal acht’ …

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.