Van de armoe van eerst maar één gender, naar de rijkdom van innerlijk twee

Als een kind zich er vanaf het begin bewust van zou zijn dat het zowel jongens- als meisjes-eigenschappen heeft, zouden er geen ingrijpende gender-operaties nodig zijn.

Transoperaties voor wie voelt van het andere geslacht te zijn, terwijl hij of zij dat ‘fysiek’ niet is, zijn misschien niet meer nodig voor wie innerlijk op reis durft te gaan.

Bedenk daartoe WIE hebben bedacht wat ‘mannelijk’ en wat ‘vrouwelijk’ is. Wie vond dat een vrouw maar beter geen automonteur moest willen worden, of piloot? Wie dat een man geen crèche-medewerker of naaister zou moeten worden?

Wat hier staat zou het eind kunnen inhouden van het gevoel dat je lichaam verkeerd is en onder het mes moet. Ingrijpen hoeft misschien alleen met je opvattingen, over wat uniek manlijk en wat uniek vrouwlijk zou zijn.

Voice Dialogue, voor dit gesprek in iets ander formaat

Na lang met divers ‘pluimage’ Voice Dialogue voor zelfkennis te hebben ingezet, is dit mij heel helder geworden:

1. Ik heb geen man ontmoet zonder ook ‘vrouwelijke’ eigenschappen

2. Ik heb geen vrouw ontmoet zonder ook ‘mannelijke’ eigenschappen
3. ik heb steeds mensen ontmoet met eigenschappen van beiden

In mijn ogen is hierdoor noch voor onder 1. noch voor onder 2. ooit reden geweest fysiek van ‘gender’ te wisselen. Ik heb, moet ik eerlijk zeggen, geen ervaring met werken met getransgenderde mensen. Ik weet dan ook niet hoe een ’trans’-mens zou reageren op wat ik hier nu verder ga zeggen. Ben daar wel benieuwd naar en reacties zijn welkom.

Alle eigenschappen die toegedicht werden aan het eigen en óók aan het andere geslacht bleken bij het doen van wat ik hier voorstel bij iederéén in zekere mate aanwezig.

Drie stoelen

Het bracht me op het idee, zowel mannen als vrouwen die een negatief oordeel hadden over zichzelf in verband met manlijk of vrouwelijk zijn, de verschillen tussen wat in hen persoonlijk het stempel ‘manlijk’ en ‘vrouwelijk’ kreeg, beter te leren kennen.

Daartoe zet ik drie stoelen neer, een stoel voor de man of vrouw zelf, en dan twee stoelen, links en rechts voor hem of haar. Een voor de innerlijke man en een voor de innerlijke vrouw in die persoon. Als het om een vrouw gaat, begint zij met zich te verplaatsen naar de stoel van de innerlijke vrouw en stelt zij zich voor dat de innerlijke man in haar op de andere stoel zit.

De innerlijke vrouw richt zich dan met woorden tot de innerlijke man. De instructie is, “Zeg gewoon wat er op de stoel waar je zit, in je opkomt”. Nadat zij haar ding gezegd heeft, gaat ze naar de stoel van de innerlijke man en zegt op die plek wat daar in haar opkomt. Zo ontspint zich dan spontaan een gesprek. Meestal is het de eerste keer dat deze twee innerlijke ‘stemmen’ met elkaar praten.

Het is altijd verrassend en onthullend. Altijd boeiend, soms ook grappig of diep ontroerend. Vaak worden ze heel nieuwgierig naar elkaar en willen ze beiden een betere en veel bewustere relatie met elkaar krijgen. De persoon neemt zich dan ook vaak voor thuis met het gesprek tussen die twee door te gaan. Een toekomstig harmonieus huwelijk tussen hen is niet uitgesloten.

Het innerlijke paar

Voor mij is dit de simpelste, prettigste en meest ontspannen manier om de eigen mannelijke en vrouwelijke kanten, eigenschappen, voorkeuren en behoeften beter te leren kennen. Met kinderen lijkt het me ook erg leuk en ontspannend. Vooroordelen zouden er snel door smelten, lijkt mij.

Het besef dat iedereen iets van de eigenschappen van beide seksen in zich heeft, wordt door het doen van de oefening zichtbaar en voelbaar. Het verschaft ieder mens het vrijelijk ter beschikking hebben van elke menselijke eigenschap. En wel in de mate waarin het hem-haar het beste schikt en bevalt. Het besef ‘geen enkele menselijk eigenschap is mij vreemd’ zou heel wat mensen ontspannener in het leven doen staan.

De ervaring van de aanwezigheid van dit innerlijke paar, ontneemt zowel mannen als vrouwen het alleenrecht en de zeggenschap over bepaalde eigenschappen, posities, banen en rollen. Het zal dan ook vragen oproepen en mogelijk op weerstand stuiten van een aantal – meestal op religie met een mannelijke god aan het hoofd – gebruikelijke (voor)oordelen, over zowel vrouwen als mannen.

De geschiedenisles op school heeft ons geleerd dat in de westerse wereld een matriarchaat vooraf ging aan het huidige patriarchaat. Geen van beiden kan voor eeuwig zijn. Nu lijkt het eind van het patriarchaat zich aan te dienen. Beide leidden tot eenzijdig op meerdere gebieden de een de baas over de ander. Liever dus een toekomst zonder een pa- óf een matriarch aan de macht.

Het diep in jezelf herkennen van het daar in aanzet aanwezig zijn van elke menselijke eigenschap, zowel vrouwelijk als manlijk, kan bovendien het einde inluiden van de huidige heisa over ‘gender-verwarring’. Harmonieuzer omgaan van man en vrouw met elkaar wordt er mogelijk ook door bevorderd. Geen enkel gender verdient het alleenrecht over een menselijke eigenschap.

Tijd voor zelfonderzoek

Nationale, culturele of regionale verschillen kunnen heel groot zijn. Wat qua gedrag van zowel man als vrouw geëist, gewenst, veroordeeld of zelfs bestraft wordt, is steeds gebaseerd, lijkt mij, op wat door de leiding van de groep waarin je verkeert is bepaald. Wat binnen die groep of cultuur gebruikelijk is – of dat je nou expliciet opgelegd wordt, of als vanzelfsprekend van je verwacht – is je met de paplepel ingegoten. Zo wordt het voor jou als kind ‘gewoon’.

De puberteit is de periode waarin je fysiek de impuls krijgt en hopelijk ook de vrijheid al die uitgangspunten, aannames, gewoonten en vooroordelen, uitgebreid zelf te gaan onderzoeken. Wordt dat onderzoek je gegund, of blijf je door de groep om de oren geslagen worden door hoe ‘het heurt’? Word je in je onderzoek gestimuleerd of tegengewerkt? De mate waarin zegt veel over de ruimte die in jouw omgeving voor vrijheid en autonomie wordt gemaakt. Het is nu aan jou om te ervaren of jij je daar wel in bevindt.

Stel je wekt irritatie op

Het kan zijn dat het onderzoek dat je doet, bij anderen commentaar oproept. Wat is dan binnen de Nederlandse cultuur het ergste dat je kan overkomen? Stel je bent een vrouw die zich volgens iemand ‘veel te manlijk gedraagt’. Mogelijk krijg je dan ‘manwijf’ een keer naar je toe geslingerd. Of je bent een man en je wordt door iemand ‘verwijfd’ genoemd.

Als mogelijk goed werkend weerwoord kan je je dan beiden beroepen op het voordeel dat je je beiden verworven hebt, ‘Ja, goed hè, ik ben lekker veelzijdig geworden en sluit geen enkele menselijke eigenschap uit. Ik voel me er rijk mee. Ik kan daardoor uit alle vaten putten en heb alle eigenschappen vrijelijk tot mijn beschikking.

Want hoe groter het gebied waarop we ons van onszelf vrijelijk mogen begeven, hoe liefdevoller, veelzijdiger en rijker we zijn als mens.

PS

Gevonden op social media:

Een moeder vroeg raad op internet, “Wat moet ik, mijn zoon wil een meisje worden?’

Antwoord, “Mijn dochter wilde piraat worden! Haar ene been is er al af en morgen gaan we naar de oogarts.”

Foto: Pratik Jain

Gerelateerd

Poly in een zee van mono – hoe pak je dat aan?

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is. Dit komt, omdat er eerst moderatie plaatsvindt.

Als je reageert kun je aangeven dat je een seintje wilt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.

Wil je dit artikel delen met anderen?
Maak dan bij voorkeur gebruik van e-mail. Zo is de kans een stuk kleiner dat je bericht gecensureerd wordt.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

  1. Désirée L. Röver schreef:

    Op zaterdagmiddag 1 april 2023 (géén grap!) geef ik in Lisse een uitgebreide presentatie:
    “Seksualiteit als wapen van maatschappelijke ontwrichting”.
    Opgave en informatie op www.asmaracentrum.com/desireeroover

  2. rené schreef:

    Yin en Yang noemen ze dat geloof ik. Prettige bijdrage over dit onderwerp. Een onderwerp dat sinds enige tijd blijkbaar koste wat kost op de agenda moet.
    Subisidies worden verstrekt om zogenaamde Drag Queens op scholen een show te laten verzorgen. Zo gaat er ook overheidsgeld naar organistaties die jongens leert om Drag Queen te worden. De vrouw van de koning trekt het land in om gender neutrale onderwijspakketen te promoten. Wereldwijd zie je deze tendens.
    Je zou je af moeten vragen waar dit allemaal vandaan komt. Is dit wel een sociale tendens of ontwikkeling die zomaar uit de lucht komt vallen?
    De mate waarin het onderwerp gepusht wordt is een signaal dat het zeker niet zomaar spontaan in de wereld terecht komt.
    Als je diep genoeg graaft komt je uit op een geloofskwestie, een religie. Die blijkbaar persé (terug) op de kaart moet komen. De huidige grote wereldreligies zijn het in de kern eens over het volgende; dat God de mens schiep naar zijn evenbeeld. Adam etc. etc.
    Affijn dat verhaal kennen we allemaal. Waar of niet waar doet hier niet ter zake. Het is een kwestie van geloven.
    De religie die nu de (opnieuw) op de agenda wordt geplaatst kent hetzelfde dogma. Dat hun god de mensheid ook ziet als zijn evenbeeld. Nou wil het toeval dat hun god genderneutraal is. Het is geen man en geen vrouw. Wie deze god is?
    Als u daar belangstelling voor hebt is het niet moeilijk om dit terug te vinden op het internet. Er wordt in de “media”, “reklame”, “muziek” en “filmwereld” veel promotie gemaakt voor deze religie en hun god. Ik wil hier de naam van deze religie niet gebruiken, simpelweg omdat alles wat ermee samenhangt te smerig is voor woorden.

    • lietjep schreef:

      Dank voor je compliment. Heb een paar keer gelezen wat je hier zegt, maar kan nog niet alles thuisbrengen. Yin en Yang wel. Een genderneutrale god nog niet, ook niet gemakkelijk voorstellen. Mensen die zich als woke presenteren hebben wel wat weg van gelovigen in een religie, bedoel je die? Hebben die ook een god? Vertel.

  3. Nanny, leuk en belangrijk wat je schrijft. We lijken in een paar dingen op elkaar. Ik speelde ook altijd met de jongens. Bink en boef bijvoorbeeld. Meisjes vond ik niet zo interessant. Het ging zover dat toen ik trouwde een van onze getuigen, een homo vriend, mij in zijn toespraak roemde met ‘Lietje spreekt als een man, ze denkt als een man en ze drinkt als een man’. Het was bedoeld als compliment en zo pakte ik het ook op.
    Ik was meer geboeid door waar mannen belangstelling voor hadden dan voor waar vrouwen uren mee bezig konden zijn. Inmiddels kan ik het ook allang uitstekend met sommige vrouwen vinden.
    Een van mijn levensdoelen in de huidige krankzinnige wereld is geworden, doen wat nodig is om in innerlijke rust te kunnen zijn met wat is, wat dat ook maar is. Ook om later in rust en overgave te kunnen doodgaan. Mijn moeder deed dat waar ik bij was. Het was wonderschoon.
    De gedachte die bij mij wel eens opkomt, is dat het best eens zo zou kunnen zijn, dat iemand die veel andere levens kent als man, er bij een nieuw leven als vrouw gewoon even aan moet wennen en dan merken dat eigenschappen en belangstelling menselijk zijn en geen geslacht hebben. Ik ben blij met je reactie, dank je daarvoor.

  4. adrianagertrude schreef:

    Hè, hè. Eindelijk een helder verhaal……de druk van keuze voor de ene of de andere kant…..:-(. Voor mijzelf is het niet zo dat je een man BENT of een vrouw BENT, maar je bent geboren in een mannelijk lichaam of een vrouwelijk lichaam, je instrument om dit leven te leven. Je hebt niet 100% de eigenschappen van de één of van de ander, dat zou een enge eenzijdigheid opleveren. Gelukkig kun je beschikken over de kwaliteiten van beide. Het verhaal in bovenstaande reactie illustreert mooi dat in verschillende fases van je leven je meer of minder gebruik kunt maken van de verschillende eigenschappen; net wat op dat moment nodig is voor je ontwikkeling. Misschien is het een goed idee dat we kinderen vooral leren dat het hebben van een gezond lichaam het belangrijkste is en fantastisch als je toegang heb tot zowel meisjes als jongetjes eigenschappen; bofferd! Ik denk dat de negatieve benadering van de omgeving het tot een probleem kan maken…..

  5. Nanny Verspuij schreef:

    Als klein kind wilde ik altijd een jongetje zijn, speelde met jongens cowboytje ed ,en vond het spelen met poppen stom en saai, ik wist niet wat ik ermee aan moest. Mijn moeder vond dat niet leuk en ik hoorde haar regelmatig zeggen tegen anderen dat ik in een verkeerd lichaam zat en dat ik eigenlijk een jongetje zou moeten zijn. Auto’s ea jongensspeelgoed kreeg ik niet van haar, wel toen ik 6 werd van mijn oma omdat ik daar al jaren om gevraagd had….wat mijn moeder niet leuk vond. Ik accepteerde wat er was, mijn lichamelijke ontwikkeling in de puberteit voelde vreemd aan, maar ik begon op een gegeven moment het vrouwelijke in mij door de reacties van jongens toch wel wat te waarderen. En zo is die vrouwontwikkeling langzaam verder gegaan en heb ik later via tantra er nog meer aan gewerkt. Ik heb 2 kinderen gebaard en zou dat voor geen goud hebben willen missen. Zoals ook niet de zwangerschappen die. alhoewel ze met complicaties gepaard gingen, ik zo bijzonder vond en ik genoot er van ieder moment van….dus ik ben ontzettend blij dat ik deze ontwikkeling mee heb mogen maken en ik niet voor de genderkeuze ooit gesteld ben. Nmi komen we hier op deze aarde om iets in ons verder te kunnen ontwikkelen en is of was dit oa mijn levensdoel..

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.