De toekomst is allang begonnen

Eckhart Tolle zei: “Het nieuwe is allang begonnen. Het oude maakt alleen een beetje veel lawaai bij het doodgaan.” Ik vind dat een hoopgevende gedachte. Tegelijkertijd denk ik wel dat we hard aan die toekomst moeten werken, dat het niet vanzelf gaat.

De toekomst is allang begonnen

Het oude systeem stort in voor onze ogen. Chaos, en de totale afbraak van een systeem kan voor diepe ellende zorgen. Denk bijvoorbeeld aan de Franse Revolutie, of aan het ineenstorten van de Sovjet-Unie. Echter, de chaos heeft ook de kiemen van een nieuwe manier van samenleven in zich.

Op de edge of chaos is er voldoende beweging in bestaande structuren om ruimte te bieden aan nieuwe ontwikkelingen. Tegelijkertijd is er voldoende structuur om de nieuwe kiemen of strange attractors vorm te laten krijgen.

Door het thuiszitten vanwege corona is er tijd geweest voor reflectie. Vooral omdat het propagandanieuws zulke karikaturale vormen aanneemt, wordt het steeds duidelijker hoe we door de media getraind zijn het abnornale normaal te vinden.

Het abnormale normaal

De bijna-totale vernietiging van onze natuurlijke leefomgeving?
Dat is vooruitgang.

De uitbreiding van een imperiale macht met 900+ militaire bassissen die de wereld bezetten, illegale oorlogen start, marteling en opsluiting zonder process normaal vindt.
Dat is 75 jaar vrijheid.

Een heksenjacht op alternatieve media, het onderdrukken van kritische stemmen en het ridiculiseren van mensen die voor zichzelf durven denken (‘compotdenkers’).
Dat is persvrijheid.

Het vervolgen van klokkeluiders, terwijl oorlogsmisdadigers vrijuit gaan.
Dat is de internationale rechtsorde.

Eens in de vier jaar stemmen zonder dat het een merkbaar verschil in regeringsbeleid geeft, zonder dat machthebbers aanstoot nemen aan wat burgers willen.
Dat is democratie.

Een bovenlaag van de bevolking die middels het financiele systeem de reeele economie, waar de activiteiten plaatsvinden die tastbare waarde creeren, cannabaliseert.
Dat is welvaart.

Het overhevelen van triljoenen door burgers opgehoest belastinggeld naar een handvol private bankiers.
Daarmee is de economie gered.

Het grootste gedeelte van je tijd in naar kunststoffen stinkende, kilverlichte, door klimaatsystemen hermetisch afgesloten kantoorruimten doorbrengen, uren in files, en het genieten proppen in twee dagen weekend.
Dat heet een hoge levensstandaard.

9.9 miljoen Nederlanders hebben een chronische aandoening. Een kwart is nog kind.
We mogen ons gelukkig prijzen met een goede gezondheidszorg.

“War is peace. Freedom is slavery. Ignorance is strength.” -George Orwell

Een constructief nieuw normaal

Als je er objectief naar gaat kijken, zit er eindeloos veel waanzin in het huidige samenleven. Is dit wat mensen willen? Is dit de wereld die we kiezen? Wat dat betreft, het voordeel van de crisis is dat de ware aard van het systeem steeds helderder wordt.

De vraag is nu: wat zetten we daar tegenover? We kunnen ons laten overspoelen en verstijven door angst, of wegkijken van een harde realiteit door ons ‘op het positieve’ te richten. Daarmee worden we een speelbal van wat er per moment op ons afkomt, en wat de overheid ons voorschotelt: een totalitaire technocratische polititiestaat. Hoe naar het ook is, door de durf te hebben de instorting te bestuderen, creëren we voor onszelf ook de keuze voor een alternatief en nemen we het heft in eigen handen.

Laten we de stilte voor de storm die er nu is aangrijpen om ons een beeld te vormen van de samenleving die we willen. Laten we dat beeld voeden door acties, hoe klein of groot ook.

“You never change things by fighting the existing reality.
To change something, build a new model that makes the existing model obsolete.”
― Buckminster Fuller

Kracht van 8

Waar te beginnen? Het werk van Derrick Broze biedt aanknopingspunten. Hij stelt voor te werken in freedom cells: kleine decentrale, maar onderling verbonden groepen van acht mensen, die onderling verkennen hoe ze zich, en in welke mate, willen inzetten voor alternatieven voor deelname aan de economie, geld, voedsel, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, actie tegen de uitrol van 5G, informatievoorziening, enz. Op deze manier bouw je aan een alternatief systeem, in plaats van tegen een moloch te vechten.

Daar ligt onze kracht: tegenover de anonieme medogenloze bureacreatie waarin burgers slechts nummers zijn zetten we het individu, in verbinding met zijn gemeenschap en omgeving.

“Our liberation can only be as free as our imagination” (mp3 audio)

 

Bronnen:

Eckhard Tolle in Karen Hamaker-Zondag, “Chaos in de wereld: Het oude maakt een beetje veel lawaai”. Symbolon, jaargang 25, nr. 4.

Freedom Cells

How to Opt Out of the Technocratic State (free book)

Derrick Broze

Localism in the 2020s (Part 3) – Scaling Politics

Foto: Pixabay.com, Michal Jarmoluk  

Gerelateerd

Voor wie denkt dat dit weer overgaat

De corona aanpak is vele malen erger dan de kwaal

Nederland Politiestaat

Wil je dit artikel delen op social media?

Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.

Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht.

Ook handig: maak met je mobiele telefoon een foto van je computerscherm en post daarna de foto. Of, als je mobiel internet gebruikt, maak dan een schermafdruk en stuur die rond met een omschrijving van de bron, maar niet met de link.

Loop je toch nog tegen problemen op? Laat het me weten!

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Ad de Gruijter schreef:

    Blijf niet aan de kant staan, maar ga aan het werk met nieuwe modellen, die een toekomst aangeven met perspectief!

  2. Marc schreef:

    Weer een goed artikel Lara, ik moedig iedereen aan het artikel minstens twee keer te lezen. Orwelliaanse toestanden ontvouwen zich langzaam en we moeten alert blijven en handelen wanneer dat nodig is.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.