De optimistische boodschap van een 15-jarige componist bij de aanvang van het nieuwe decennium
Alma Deutscher heet ze. Ze begon met componeren op haar zesde. En in de video hieronder laat ze horen hoe je 20ste eeuwse lelijkheid transformeert in 21ste eeuwse schoonheid.
Laat je in de eerste paar minuten verrassen door dit wonderkind als ze op 12 december 2019 voor het publiek in de Carnegie Hall in New York een introductie geeft op haar compositie Siren Sounds Waltz, uitgevoerd door the Orchestra of St. Luke’s.
Dit is de sleutelzin uit haar toelichting:
“Some people told me that melodies are no longer acceptable in serious classical music. Because in the twenty-first century, music must reflect the ugliness of the modern world. Well, in this waltz, instead of trying to make my music artificially ugly in order to reflect the modern world, I went in exactly the opposite direction! I took some ugly sounds from the modern world – and I tried to turn them into something more beautiful through music.”
Laat je na deze introductie meeslepen en ervaar hoe zij alledaagse lelijkheid binnenstebuiten keert tot iets nieuws van klassieke schoonheid.
Ik stuitte gisteren bij toeval op deze video. Met dank aan YouTube die hem voor mij klaarzette in het rijtje ‘Aanbevolen’. Dat is toch wel weer een groot pluspunt bij het ongemakkelijke feit dat Google mijn interesses onderhand beter kent dan mij lief is. Maar dit terzijde.
Kwartslag draaien
Wat Alma Deutscher in dit muziekstuk doet, kunnen we op alle elementen van de hedendaagse lelijkheid toepassen. Dat houdt in: ons er niet alleen tegen verzetten, maar er ook bij aansluiten en het een kwartslag draaien, zodat het – plotseling – mooi gaat klinken.
Bijvoorbeeld: het moet technisch mogelijk zijn draadloze frequenties te vinden en toe te passen die niet schadelijk zijn voor mens, dier en natuur. Net zoals er in de telecombranche tal van experts moeten zijn die zich volledig op het ontwikkelen van deze goedaardige frequenties willen toeleggen.
Of, iets waarover je nog maar nauwelijks iemand hoort, maar wat nog steeds een kolossaal probleem is: de nucleaire fall-out van Fukushima en breder het probleem van nucleair afval. Er moeten manieren zijn om – na een volledige stopzetting van deze gevaarlijke toepassingen – iets goeds te doen met al het afval ervan.
Muzikale alchemie
Of neem de omineuze computer-brein interface (neural lace) die Google en andere grote tech ondernemingen aan het ontwikkelen zijn. Het kan daarmee de kant opgaan van complete totalitaire staatscontrole, maar ook de andere kant op: die van vrije individuen die met hun gedachten toegang hebben tot alle kennis in de wereldbibliotheek.
Dit illustreert dat de hel en het paradijs op aarde griezelig dicht bij elkaar liggen. Alma Deutscher laat ons op een diep ontroerende manier zien hoe je uit de hel naar de hemel kunt opklimmen. Ze doet dat met een eigentijdse vorm van muzikale alchemie. Het is een krachtige, optimistische boodschap.
En meer nog: zij is met deze missie en met een groot talent op aarde gekomen en zij zal bepaald niet de enige zijn. Dit is hulp uit een totaal onverwachte hoek en een geweldige opsteker.
Meer informatie (artikel uit 2017):
How 12-year-old Alma Deutscher became the world’s ‘little Mozart’
Improvisatie uit 2017
Optreden en interview in 2015
Nieuwsbrief TransitieWeb
Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar).
De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.
Nieuwe sociale media netwerken
TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken.
We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social.
Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.
Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.
Dank je wel voor deze inspirerende dame en prachtig omgetoverde muziek. Nu denk ik ineens aan de film American Beauty waarin een jonge knul een zwevende plastic zak filmt en dit ziet als ongekende schoonheid.
youtu.be/g1oN4zvcA4Y
youtu.be/jGDAdLtjKfU
🙂 F
Er is gelukkig nog veel schoonheid in de wereld maar Google is wel de grootste verleider
Om Shanti
youtu.be/bWlAgksUQyo