Bach laat zich niet muilkorven!

Ontzetting en afschuw.

Dat waren mijn eerste emoties toen ik deze video zag. De tranen stonden in mijn ogen.
Zoiets moois dat door die afschuwelijke lapjes heen moet….

Maar in tweede instantie viel me op hoe wonderschoon het desondanks klinkt. En hoe knap het is dat de zangers dit ondanks deze idiote handicap zo schijnbaar moeiteloos voor elkaar krijgen.

De muziek van Bach maakt gehakt van de muilkorven. Zij breekt erdoorheen alsof ze er niet zijn. Ik realiseer me: ze krijgen Bach er niet onder. En ons ook niet.

Maar mijn God, het is toch ook wel erg dat we ons dit laten welgevallen.
Tot nu toe.

Met dank aan Marc van Delft.

Bron: Bachology

Gerelateerd

Het mondkapjes toneelstuk: ‘Is dit Monty Python, The Twilight Zone, of allebei?’

Wil je dit artikel delen op social media?

Dan is er kans op dat Big Brother tussenbeide komt en je waarschuwt voor ‘nepnieuws’. Plaats je de link toch, dan kunnen anderen die hem aanklikken ook zo’n waarschuwing krijgen. Dit is een vervelende vorm van intimidatie en censuur.

Je kunt dit omzeilen door niet te linken. Maak zelf een eigen tekstje. Ook kun je delen van de tekst van TransitieWeb knippen en inplakken (copy-pasten) in je eigen bericht. Of je maakt een schermafbeelding.

Heb je op Facebook last van fact checkers? Die kun je blokkeren.
Ga naar Instellingen, dan klikken op Blokkeren. Daar typ je de naam of het e-mailadres van de fact checker in en bevestigt die. Als je ergens ook de optie Toevoegen ziet staan, vul dan fact checker in en klik op Zoeken. Er verschijnt dan en lijst met fact checkers. Deze kun je vervolgens allemaal tegelijk blokkeren.

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken.
Als je reageert kun je ook instellen dat je een seintje krijgt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.


Nieuwsbrief TransitieWeb

Schrijf je hier in voor de Nieuwsbrief van TransitieWeb (drie of vier edities per jaar). De nieuwsbrief is een ‘hotline’ met de lezers en is van grote waarde nu er steeds meer censuur komt op het internet.

Nieuwe sociale media netwerken

TransitieWeb ondersteunt de opbouw van decentrale sociale netwerken. We nemen daar zelf actief in deel met micro postings op de server @mastodon.social. Ons adres hier is @transitieweb@mastodon.social. Om deze postings te kunnen zien heb je een account nodig.

Meer uitleg over decentrale sociale media vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

  1. Marije Freeve schreef:

    Ik kan het gewoon niet geloven als ik dit zie. Bach is mij zo ongeveer met de paplepel ingegoten en ik heb het veel gezongen en geluisterd in mijn leven. Bach met gezichtsmasker is voor mij als een absurdistisch toneelstuk en ik voel wel engiszins medelijden met de zangers, dat ze zichzelf dit aan moeten doen om niet ontslagen te worden….

  2. simoneknol schreef:

    En toch, door alles heen voel ik de overwinning, we laten ons niet muilkorven. We blijven gewoon lekker doen wat we doen…

    • Jeanine Hoefnagels schreef:

      ik ook maar ik word lichamelijk MISSELIJK als ik dit zie en vind het jammer dat het koor daarmee instemt. WIJ allemaal moeten dit weigeren, die vreselijke muilkorf.

      • Marije Freeve schreef:

        Dat de oude muziekwereld gehoorzaamt aan de regels die de elite voor ze opstelt vind ik typisch. ’t zal misschien niet voor niks zijn dat ik het beroep van klassiek zangeres jaren geleden heb verlaten. Niet tegenstaande vind ik Bach en Monteverdi nog altijd hemelse muziek, maar als zanger en musicus moet je gehoorzamen aan wat het establishment voorschrijft. Het establishment betaalt en dus ook bepaalt zij…
        Ikzelf zou het overigens niet pikken. Zingen met een gezichtsmasker….
        Hoe slaafs ben je dan?

  3. Marc schreef:

    Prachtige muziek, muziek is toch wel een van de mooiste dingen die we hebben voortgebracht. Jesu, meine Freude was een van de lievelings cantates van mijn grootouders. Ik ben blij dat ze deze tijd niet meer mee hoefden te maken.

We stellen je reactie op prijs. Je kunt hem hieronder plaatsen. Probeer zo kort en bondig mogelijk te zijn. Als je echt wat meer woorden nodig hebt, dan is 300 woorden het maximum. Alle reacties worden gemodereerd. Het kan daarom even duren voordat je reactie zichtbaar is. Wil je een link opnemen in je reactie, vergeet dan niet er https:// voor te zetten.